6 tegn på at du lider av D vitamin mangel

d-vitamin-mangel-forkjolelseDu spiser et balansert kosthold, får nok søvn og regelmessig fysisk aktivitet. Du har en sunn livsstil og gjør fornuftige valg. Men dersom du overser disse viktige behovene, så kan du risikere økt sannsynlighet for høyt blodtrykk og diabetes med hele to og en halv ganger. I Norge er det veldig mange som tror at 30 minutter i solen er nok til å dekke hele behovet for vitamin D. Så enkelt er det ikke. Tall viser at hele 1 av 3 personer lider av vitaminmangel D i Norge.

Mange velger å få en blodprøve-undersøkelse for å avdekke om de har et vitaminunderskudd. Leger anbefaler å være nøye og få kartlagt dine behov, slik at du vet hvor mye av hvilke typer vitamin du trenger. Dersom din blodprøve viser at du har mangel av en type vitamin, så vil ofte lege anbefale deg å bruke tilskudd i form av tabletter.

Vi har i denne artikkelen samlet de fem viktigste symptomene på at kroppen din lider av vitaminunderskudd.

  1. Humørsvingningerhumørsvingninger

Folk som oppholder seg lite i solen og tilbringer mye tid innendørs har naturlig en mangel av mineral D i kroppen. Denne mangelen på vitaminstoffer fører til hormonsvingninger som direkte påvirker humøret ditt. Det er derfor ikke uvanlig at mennesker som er deprimerte ofte lider av D vitamin mangel.

  1. Svake ledd og muskelsmerter

Vitamin D og C spiller en viktig rolle i å svake-leddbidra til velfungerende muskler og ledd. Dersom kroppen din ikke produserer nok av disse stoffene, så er det viktig med ekstra tilskudd. Dersom smerter forekommer over flere uker, så oppsøk legehjelp. Personer med lite mineral av type D har også en lengre restitusjonsperiode etter trening og fysisk aktivitet. Dette kan også påvirke hurtigheten for muskelvekst.

  1. Merkbar reduksjon i fysisk styrke

Vitamin D tilførsel er synonymt med økt muskelkontroll, viser studie. Uavhengig av om du er en eldre voksen eller tenåring, så er tilstrekkelig vitaminnivåer i kroppen viktig for kroppens funksjon. Dersom du har for lave nivåer, så kan det ta opptil 4-8 måneder for kroppen å få tilbake normale nivåer i blodet.

Du blir lett utmattet og svetter mye

Et av de største symptomene på underskudd er at du ikke takler et høyt aktivitetsnivå. lett-slitenDet kan ofte være vanskelig å se dersom en person lider av mangel, men dersom du svetter mer enn andre så kan dette være et symptom. Her kan det være lurt å få en blodprøve-test eller ta tabletter med tilførsel.

  1. Svake bein

En viktig kilde til mineral D er melk. Et av de kjente slagordene til Tine lyder: «drikk melk, ta vare på skjelettet ditt». Dette er sant. Har du D vitamin mangel symptomer, så vil dette vises gjennom at du har lett for å brekke bein og svake tenner. Hvert år brekker 15 000 nordmenn håndleddet.

  1. Magesmertermagesmerter

Økt sensitivitet til ulike typer næring, diare og oppkast er alle symptomer relaterte til vitaminmangel D. Ved å innta tilstrekkelige mengder av vitamin D, så vil kroppen naturlig produsere stoffer til å ta opp fettsyrer. Dersom du får for lite mineral D vil kroppen ikke evne å ta opp fettsyrer og du vil kunne få magetrøbbel.

Kilder: