9 grafer som viser hvorfor nordmenn blir overvektige 2018-09-07T17:24:52+00:00

9 grafer som viser hvorfor nordmenn blir overvektige 

Nordmenn blir feitere og feitere. I likhet med de fleste vestlige land, så har utviklingen i Norge gått i feil retning. 

Tall fra Folkehelseinstituttet viser nå at 1 av 4 voksne har fedme. 

Årsaken til denne utviklingen er mye diskutert blant forskere. 

Research gjennomført av frisky.no har avdekket 9 grafer som kan bidra til å forklare hvorfor så mange nordmenn blir overvektige.  

1. Inntak av sukkervarer har økt kraftig

graf sukkerinntak

Statistikken de siste 10 årene viser at vi har begynt å spise mindre sukker, men at inntaket fortsatt er for høyt. 

De største kildene til sukker i kostholdet vårt er søtsaker, mineralvann og kaker, viser tall fra Ungkost og Norkost. 

Helsedirektoratet anbefaler å unngå mat og drikke med tilsatt sukker. Vann er anbefalt som tørstedrikk. 

En av årsakene til at sukker er dårlig for oss, er at det tilfører mye energi, men lite vitaminer og mineraler. Sukker er også mindre mettende og fører til at vi spiser mer. 

2. Vi forbrenner færre kalorier i jobben vår

Kilde: Norsk legeforening

Mange forskere mener at mindre aktivitet er en av hovedårsakene til en økning i fedme. 

Andelen voksne yrkesaktive som har stillesittende arbeid, har økt betydelig de siste tiårene.

Selv om vi har mer fysisk trening i hverdagen, så forbrenner vi færre kalorier enn vi gjorde tidligere. 

3. Maten blir billigere for folk flest

tabell

Kilde: SSB / NIBIO. Grafikk: Frisky.no

En annen faktor som kan forklare den store økningen i overvekt hos nordmenn er at prisen på mat har blitt lavere. 

Tabellen ovenfor viser at matprisene har vokst saktere enn den generelle prisveksten. 

Det betyr at dersom din inntekt har økt i takt med inflasjonen, så har maten blitt billigere.

Tabellen viser også at kvalitetsmat, som fisk og frukt, har økt mer i pris enn andre. 

Det viser seg at dårlig, bearbeidet mat er blitt billigere.  

Dette er ikke positivt for vårt kosthold, fordi befolkningen får større subsidier til å gjøre dårlige matvalg. 

4. Vi spiser mindre matpotet og mer fet chips

Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2017, Helsedirektoratet

Statistikken viser at forbruket av matpoteter har gått ned kraftig siden 50-tallet. 

Samtidig ser vi at andre potetprodukter, som pommes frites og chips, nå utgjør over halvparten av den totale potetomsetningen. 

Helsedirektoratet arbeider for at forbruket av matpoteter øker på bekostning av fete potetprodukter. Fete potetprodukter er tilsatt ekstra oljer, og bidrar til et høyere kaloriinntak.  

5. Vi spiser mer mettet fett enn tidligere

graf mettet fett

Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2017, Helsedirektoratet

Forbruket av mettet fett har gått kraftig opp siden 1970. De største kildene til mettet fett hos nordmenn er ost, fløte, rømme og egg. 

Helsedirektoratet anbefaler å begrense bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, og heller bruke magre meieriprodukter som en del av det daglige kostholdet. 

6. Stillesittende fritidsaktiviteter, som PC og TV-titting, har økt kraftig

Kilde: Trender i helse og livsstil blant barn og unge 1985-2005. HEMIL-senteret Universitetet i Bergen. 

Denne figuren viser at stillesittende atferd relatert til bruk av PC hos ungdommer har økt kraftig. 

Dette er områder som har stor betydning for folkehelsen. Den kanskje viktigste konsekvensen er at mindre aktivitet som ung også øker sannsynligheten for at man er mindre aktiv i voksen alder (Malina 1996).  

Enhver form for fysisk aktivitet er viktig, fordi det øker forbrenningen i kroppen. 

7. Omsetningen av brus og mineralvann er mer enn tidoblet siden 1950-årene

Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2017, Helsedirektoratet. Bryggeri- og Drikkevareforeningen fra og med 2007 + SSB. 

Om du drikker mye sukkerholdig drikke, så vil ikke det gjøre deg mett og føre til at du spiser mindre av noe annet. 

Dette er årsaken til at kalorier fra sukker kommer som et ekstra tilskudd på ditt daglige kaloriinntak. Juice er ikke nødvendigvis noe bedre, ettersom de ofte inneholder like mye sukker som brus. 

8. Vi spiser flere kalorier

Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2017, Helsedirektoratet

En av de mest definerte årsakene til overvekt er at det norske kaloriinntaket har økt kraftig de siste tiårene. 

Når det gjelder overvekt er antall kalorier vi spiser og forbrenner helt avgjørende. Om vi inntar flere kalorier vi forbruker, så vil kroppsvekten vår gå opp. Da spiller det en liten rolle om energien kommer fra fett eller karbohydrater. 

Ifølge helsedirektoratet kommer denne økningen av at mengden og utvalget matvarer som er tilgjengelig har endret seg. Det kan også skyldes andre forhold. 

9. Vi spiser mer fastfood

I grafen ovenfor kan du se hvordan befolkning har endret sine spisevaner de siste 30 årene. 

Tallene viser at vi brukte 25 minutter mindre på matlaging og måltider i 2010 enn i 1980. 

Tidlig på 80-tallet var det vanligst å spise enkel, hjemmelaget mat. Nå spiser nordmenn mer fastfood som er bearbeidet og rikere på kalorier. 

Utfordringen er ikke bare at vi spiser flere kalorier, men også at vi spiser dårligere mat. 

Siste artikler innen vekttap: