Fettlever: Hva er det? Symptomer, årsaker og risiko

fettlever og dens symptomer

Fettlever er en tilstand som stadig blir mer vanlig i mange deler av verden, og som per dags dato påvirker ca. 25% av befolkningen globalt.

Det er knyttet til fedme, type 2 diabetes og andre lidelser preget av insulinresistens.

Dersom fettlever ikke behandles, kan det utvikle seg til mer alvorlig leversykdom og andre helseproblemer.

Hva er fettlever?

Fettlever oppstår når for mye fett samler seg i levercellene. Selv om det er normalt å ha en liten mengde fett i disse cellene, blir leveren betraktet som fet hvis mer enn 5% av den består av fett.

Et for stort alkoholinntak kan føre til fettlever, men i mange tilfeller spiller ikke dette noen rolle for utviklingen av tilstanden.

Fettleversykdom, ikke alkoholisk (FSIA), er den vanligste leversykdommen hos voksne og barn i Norge.

FSIA er knyttet til økt risiko for andre sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes og nyresykdom.

Hva er årsakene til fettlever?

Det er flere faktorer som kan forårsake eller bidra til å utvikle fettlever:

Fedme: Fedme innebærer betennelse av lav grad som kan fremme lagring av leverfett. Det er anslått at 30-90% av overvektige voksne har FSIA, og ​​det øker hos barn på grunn av fedmeepidemien man de siste årene har opplevd blant unge.

Overflødig magefett: Normale mennesker kan utvikle fettlever hvis de er "visceralt overvektige", noe som betyr at de har for mye magefett.

Insulinresistens: Insulinresistens og høye insulinnivåer har vist seg å øke lagring av leverfett hos personer med type 2 diabetes og metabolsk syndrom.

Høyt inntak av raffinerte karbohydrater: Hyppig inntak av raffinerte karbohydrater fremmer leverfettlagring, spesielt når store mengder inntas av overvektige.

For mye sukker: Brus og energidrikker inneholder et høyt nivå av fruktose, noe som har vist seg å øke leverfett hos barn og voksne.

Symptomer på fettlever

Det er flere tegn og symptomer på fettlever, selv om ikke alle disse kan være til stede. I mange tilfeller merker man faktisk ikke at man har fettlever.

  • Trøtthet og redusert allmenntilstand
  • Svak smerte rundt magen
  • Forhøyede insulinnivåer
  • Forhøyede triglyseridnivåer

Det er viktig å gå til legen regelmessig for standardsjekker og for å ta blodprøver som kan diagnostisere fettlever på et tidlig stadium, slik at det kan behandles raskt.

Kostholdsstrategier for å bli kvitt fettlever

Det er flere ting du kan gjøre for å kvitte deg med fettlever, inkludert å gå ned i vekt og kutte ned på karbohydrater. I tillegg kan visse matvarer hjelpe deg med å minske andelen leverfett.

1. Gå ned i vekt og unngå overspising dersom man er overvektig

Dersom du er overvektig vil vekttap være en av de beste måtene å reversere fettlever på.

I en tre måneders studie av overvektige voksne førte en reduksjon i kaloriinntaket med 500 kalorier per dag til en gjennomsnittlig reduksjon i kroppsvekt på 8% og en signifikant reduksjon i fettlever (kilde).

2. Spis mindre karbohydrater, spesielt raffinerte karbohydrater

Det kan virke som om den mest logiske måten å behandle fettlever på, ville være å kutte ned på fett.

Men forskere har kommet frem til at kun 16% av leverfett hos personer med FSIA kommer fra kostholdsfett. I stedet kommer de fleste tilfellene av leverfette fra overskytende karbohydrater som omdannes til fett. Dette betyr at leverfett øker med høye inntak av sukkerlige matvarer og drikke.

I en studie opplevde overvektige voksne som gikk på en diett med høyt kaloriinnhold og med store mengder raffinerte karbohydrater i tre uker en økning på 27% i leverfett i gjennomsnitt, selv om vekten kun økte med 2%.

Studier har vist at å gå på dietter med et lavt innhold av raffinerte karbohydrater kan bidra til å reversere FSIA. Dette er dietter som lavkarbodietter, middelhavsdietter og lavglykemisk kosthold.

Matvarer som reduserer leverfett

I tillegg til å kutte tilbake på karbohydrater og unngå overflødig kaloriinntak, er det visse matvarer og drikker som kan være gunstige for fettlever:

  • Umettet fett: Forskning tyder på at å spise matvarer som olivenolje, avokado og nøtter kan fremme reduksjon av leverfett.
  • Grønn te: En studie kom frem til at antioksidanter i grønn te, kalt katekiner, bidro til å redusere leverfett og betennelse hos personer med FSIA.
  • Løselig fiber: Mye tyder på at det å konsumere løselig fiber daglig kan bidra til å redusere leverfett, redusere leverenzymer og øke insulinfølsomheten.

Siste innen ernæring: