Er honning Sunt? 6 overraskende helsefordeler

Helt siden antikken har honning blitt brukt som både mat og medisin.

Det inneholder mange ulike plantestoffer, og tilbyr flere helsemessige fordeler.

Honning er spesielt sunt når det brukes i stedet for raffinert sukker, som kun består av tomme kalorier.

Her er de 6 beste helsefordelene av honning, støttet av forskning.

 

  1. Honning har en helbredende effekt

Honning er et naturlig produkt og har mange sunne ingredienser.

Næringsinnholdet består av:

  • 82% sukker
  • Halvparten av det sukkeret (40%) er fruktose
  • Vitaminer og mineraler
  • Ulike antioksidanter
  • Variabelt forhold mellom glukose- og fruktose

Honning er rik på enzymer fra bier og har en antibakteriell virkning.  Sammenlignet med glukose påvirker honning mindre på blodsukkernivået. Bortsett fra vitaminer og mineraler inneholder honning også antioksidanter. Dette er kjemiske forbindelser som, blant annet, blåbær og jordbær får sitt gode omdømme fra. Det anses også som preventivt mot kardiovaskulære sykdommer.

 

  1. Honning inneholder viktige antioksidanter

Honning inneholder mange viktige antioksidanter, blant fenoler, enzymer og organiske syrer. Denne kombinasjonen av materialer gjør honning veldig sunt. Antioksidanter kan redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt, samt ha en positiv effekt på synet.

Høyt blodtrykk kan føre til hjertesykdom, og antioksidanter som finnes i honning kan motkjempe dette og gjør arteriene bredere. I tillegg forhindrer antioksidanter blodpropp som kan forårsake hjerteinfarkt og slag.

Studier viser også at honning kan motkjempe de negative effektene av stress. Men det er ingen langtidsstudier på mennesker som bekrefter at honning er sunt for hjertet (kilde).

 

  1. Honning er et bedre, sunnere alternativ til sukker.

Sørg for å velge merker av høy kvalitet, fordi noen av de lavere kvalitetene kan være forfalsket med sirup. Naturlig er best.

Husk at det bare skal forbrukes i moderasjon, da honning fortsatt er høyt i kalorier og sukker.

Fordelene med honning er størst når det erstatter et annet usunnere søtningsmiddel.

Honning er bare et «mindre dårlig» søtningsmiddel enn sukker og annen fruktose, som sirup.

 

  1. Honning kan lindre forkjølelse, spesielt for barn

Hoste er et vanlig problem for barn med luftveisinfeksjoner.

Det kan påvirke søvn og livskvalitet for både barn og foreldre.

Imidlertid er vanlige medisiner for hoste ikke alltid effektive og kan ha bivirkninger.

Interessant nok, så kan honning være et bedre alternativ. Forskning viser at det er veldig effektivt.

En studie fant at det virket enda bedre enn to vanlige hostemedisiner.

En annen studie viste at det reduserte hostesymptomer og forbedret søvn enda mer enn hostemedisin.

Likevel bør det aldri gis til barn under 2 år, på grunn av risikoen for botulisme.

 

  1. Honning bidrar til å forbedre kolesterolet

Å ha høye kolesterolnivåer er en risikofaktor for hjertesykdom.

Det spiller en viktig rolle i aterosklerose, den fete oppbyggingen i arteriene som kan føre til hjerteinfarkt og slag.

Flere studier har vist at honning kan forbedre kolesterolnivået.

Det reduserer kolesterol, samtidig som det øker HDL (det «gode») kolesterolet.

For eksempel, viste en studie hos 55 pasienter som byttet ut sukker med honning en reduksjon på 5,8% i LDL og en 3,3% økning i HDL. Det medførte også vekttap på 1,3% høyere, enn sammenlignet med sukker.

 

  1. Honning kan bidra til å helbrede sår raskere

Påføring av honning i huden har blitt brukt til å helbrede sår og brannsår siden det gamle Egypt, og brukes fortsatt i dag.

I en gjennomgang fra 2015 ble 26 studier av honning og sårpleie evaluert.

En studie rapporterte en suksessrate på 43,3% med honning som sårbehandling.

Forskere mener at dets helbredende krefter kommer fra dets antibakterielle og antiinflammatoriske virkninger, samt evne til å komme nærme det omkringliggende vevet

Det kan også brukes til å behandle andre sår, inkludert psoriasis, hemorroider og herpes.

Honning være en del av en effektiv behandlingsplan for brannskader, sår og mange andre hud-tilstander.

 

Rå honning vs industriell honning

industrielt bearbeidet

Honning som tilbys i butikken kan ofte være veldig forskjellig fra det du får hos lokale birøktere. Industrielt bearbeidet honning blir ofte pasteurisert og så sterkt oppvarmet at  noen av de verdifulle stoffene blir ødelagt. Industrialisert honning er vanligvis en blanding av honning fra hele verden, som ofte blir dyrket av genetisk manipulerte planter. Dette betyr at noen typer honning vanligvis representerer det motsatte av et naturlig, miljøvennlig og bærekraftig produkt. Den beste honningen kommer derfor fra lokale birøktere som du kan møte på et matmarked. På denne måten vil du også nyte unike lokale og sesongvariasjoner. I tillegg, så hjelper du direkte biene i deres viktige arbeid for å styrke det regionale klimaet. Honning fra birøktere trenger heller ikke å være dyrere i pris.

 

Konklusjon:

Honning inneholder de samme stoffene som sukker – og mye mer. Ernæringsmessig fungerer honning annerledes enn rent sukker. De to produktene har likevel en del til felles, fordi honning kan fungere skadelig hvis det spises for mye. Likevel er honning bedre enn sukker på alle måter, og det er vel grunn nok til å prioritere honning i stedet for sukker. Hva mener du? Spiser du honning fremfor sukker?