Kollagen - Hva er det, og hva er det godt for?
Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen.
Den har flere viktige roller i kroppen, blant annet å gi struktur til huden din og hjelpe mot uttynning av blodet ditt.
I den siste tiden har kollagen blitt populært som et kosttilskudd og skjønnhetsprodukt.
Men hva er egentlig kollagen? Og hva er det godt for? I denne artikkelen gir vi deg en grundig oversikt over de dokumenterte helsefordelene med kollagen.
Hva er kollagen?

Kollagen er den aminosyren kroppen din har mest av, og er det mest overflødige proteinet i kroppen. Kollagen omtales også som "collagen" på engelsk og i enkelte norske produkter.
Kollagenet er ansvarlig for å ta vare på huden, hårets styrke og bindevevet sin evne til å holde alt på plass. Faktisk utgjør kollagenproteinet 30% av det totale proteinet i kroppen og 70% av alt protein i huden.
Kroppens naturlige kollagenproduksjon reduseres med alderen, og mange moderne livsstilsfaktorer (som stress, dårlig kosthold) kan redusere kroppens evne til å vedlikeholde det.
SAMMENDRAG:
Kollagen er et protein som gir struktur til mye av kroppen din, som hud, hår og ledd.
Hva gjør det i kroppen din?
Det finnes minst 16 typer kollagen. De fire hovedtypene er type I, II, III og IV.
Her kan du se nærmere på de fire hovedtypene av kollagen og deres rolle i kroppen din:
Når du blir eldre, produserer kroppen din mindre og lavere kvalitet av kollagen.
Et av de synlige tegnene på dette er i huden din, som blir mindre fast og smidig. Leddene blir også svakere med alderen.
Sammendrag:
Det finnes minst 16 typer kollagen. De finnes i hele kroppen din, og gir viktig struktur og støtte.
Næringsstoffer som gir økt kollagen
Alt kollagen starter som prokollagen.
Kroppen din produserer prokollagen ved å kombinere to aminosyrer: glycin og prolin. Denne prosessen krever vitamin C.
Du kan hjelpe kroppen din til å produsere mer kollagen ved å sørge for at du får nok av disse følgende næringsstoffene:
I tillegg trenger kroppen din protein av høy kvalitet som inneholder aminosyrer. Dette trengs for å lage nye proteiner. Gode kilder til aminosyrer er kjøtt, sjømat, meieriprodukter, frukt og tofu.
Sammendrag:
Fire av næringsstoffene som bidrar til å produsere kollagen er vitamin C, prolin, glycin og kobber. I tillegg kan det å spise mat med mye protein gi kroppen din de aminosyrene den trenger.
Ting som reduserer kollagen
Det kan være enda viktigere å unngå følgende kollagen-ødeleggende faktorer:
Sammendrag:
Du kan beskytte kollagenet i kroppen ved å unngå aktiviteter som skader det. Dette inkluderer store mengder sukker, røyking og solbrenthet.
Naturlige matkilder
Kollagen finnes mye av av i animalsk mat, som kylling og svin.
En spesielt rik kilde er beinbuljong, som blir laget ved å koke ned benene av kylling og andre dyr.
Gelatin er i utgangspunktet kokt kollagen, derfor trengs det mye aminosyre for å produsere det.
Men det er fortsatt usikkert om hvorvidt det å spise kollagenrike matvarer faktisk øker nivået i kroppen din.
Sammendrag:
Animalske produkter som beinbuljong, gelatin, kylling og svin har høye nivåer av kollagen.
Fordeler med kollagentilskudd
Mens kollagen er gunstig for hele kroppen, er det mest merkbart for huden. Dette blir spesielt synlig ved høyere alder og opplever flere rynker.
Den gode nyheten er at disse endringene ikke synes å være permanente eller irreversible. Faktisk fant en studie at kvinner som tok kollagentilskudd regelmessig i 8 uker, fikk 20% reduksjon i rynker! (kilde)
Kollagen kan også være gunstig for bein og ledd på samme måte som det gir fordeler for huden. Ved å hjelpe kroppens naturlige produksjon av kollagen kroppens bein og helse bli styrket over tid. Sjekk gjerne ut Vessi sine hudpleieprodukter for å lære mer om dette.
Hormonbalanse - Forskning viser at de spesifikke aminosyrene i kollagen kan bidra til å hjelpe kroppens naturlige hormonproduksjon.
Fordøyelse - Kollagen kan bidra til å forbedre fordøyelsen, og blir ofte anbefalt for å lindre mageproblemer.
Er kollagentilskudd trygt?
Så langt finnes det lite pålitelig informasjon om sikkerheten eller effekten av kollagentilskudd.
De potensielle bivirkningene inkluderer en varig ubehagelig smak og følelse av slitenhet og halsbrann.
I tillegg, hvis du er allergisk mot innholdet så kan du få en allergisk reaksjon.
Sammendrag:
Det er ingen vesentlige rapporter om bivirkninger. Du kan imidlertid oppleve en allergisk reaksjon hvis du er allergisk mot innholdet i kosttilskuddet.
Andre bruksområder
Kollagen har mange bruksområder, som mat, medisin og helse.
I tusenvis av år ble det brukt til å lage lim. I dag er det fremdeles brukt til å lage strenger for musikkinstrumenter.
I mat blir den oppvarmet for å lage gelatin og brukes til å lage pakning for pølser. På det medisinske feltet er det brukt som et fyllstoff i plastikkirurgi og som beskyttelse for alvorlige forbrenninger.
Sammendrag:
Kollagen har mange bruksområder, blant annet som en beskyttelse på brannsår og i å lage strenger for musikkinstrumenter.
Konklusjon:
Kollagen er et viktig protein som gir struktur for mye av kroppen.
Maten og næringsstoffene du spiser kan hjelpe kroppen din til å lage dette proteinet.
Alternativt kan kollagentilskudd være gunstig også. Noen midlertidige studier viser at de kan forbedre hudkvaliteten, muskelfunksjonen og redusere smerten i ledd.