Skrevet av: Sunniva Hamren

Alt om Karbohydrater og Din Helse

 

Karbohydrater og helse

Å kutte ned på bearbeidede karbohydrater er en av de mest effektive måtene å gå ned i vekt og heller begynne å bruke kroppsfett som kilde til energi. Å spise raffinerte karbohydrater, som hvitt brød og sukker, stimulerer produksjonen av insulin, som er fettlagringshormonet i kroppen din. Det øker også sult og forhindrer i stor grad at kroppen bruker av lagret kroppsfett.

Når kostholdet ditt er fullt av høye glykemiske matvarer av korn og sukker, er kroppen din kontinuerlig i fettlagringsmodus og ikke i stand til å bruke sine lagrede triglyserider for fettforbrenning. Disse lagrede triglyserider finnes hovedsakelig i fettvevet rundt midjen. Dersom du ønsker å redusere midjen din, bør du derfor begynne med å redusere ditt raffinerte karbohydratinntak.
Som en rask innføring for å kutte karbohydrater i matlagingen, er det fire typer matvarer du helst bør unngå, eller i det minste sterkt redusere, når du ønsker å gå ned i vekt.

Etter å ha forklart disse, følger en guide til de beste typene matvarer som erstatter de man bør unngå og som virkelig virkelig kan forbedre helse- og energinivået.

Den siste delen av denne artikkelen vil bringe alt sammen med de riktige typene måltider for vekttap. Så la oss komme i gang.

Disse fire typene karbohydrater bør du kutte ned på i ditt kosthold

  1. Brød og andre bakeprodukter som er laget av raffinert hvetemel

Med noen unntak av godteribarer og sukkerholdige drikker, vil disse typer matvarer vanligvis ha den sterkeste effekten på blodsukkeret og dermed insulinet. Fordi de stimulerer produksjonen av så mye fettlagrende insulin, er det disse typer matvarer som først og fremst bør reduseres hvis du virkelig vil gå ned i vekt.
Tradisjonelt rugbrød er en mye langsommere fordøyende mat for vekttap og utgjør derfor en god erstatning til tider. Når det er sagt, er det mye bedre å generelt komme opp med forskjellige måltidsmuligheter som ikke involverer brød, spesielt i starten av vekttapsreisen.

  1. Pasta laget av hvete

Dette er en annen stor skyldig komponent i boosting av insulin, og en stor bolle med hvetepasta om kvelden er virkelig en fin måte å lagre kroppsfett på.
Nylig har et overraskende sunt alternativ blitt tilgjengelig i glutenfri quinoapasta, laget av det svært næringsrike kornlignende superfoodfrøet. De betydelige nivåene av protein, fiber og gunstige fettsyrer i quinoa gjør det mye mer egnet for å bevare et stabilt blodsukker og derfor også for sporadiske måltider med pasta.

  1. Hvit ris

Dette er sumobryteres favoritt. Ris har ikke inflammatoriske glutenproblemer som kommer fra hvete, men for mye av det kan øke blodsukkeret til et nivå der du stimulerer lagring av kroppsfett. Japanske sumobrytere spiser faktisk bolle etter bolle med høy glykemisk hvit ris for å fete seg opp. Med mindre du vil se ut som dem, er det best å kutte ned på ris og bytte til en mye sunnere versjon av den.
Brun ris fordøyes langsommere enn hvit ris på grunn av dets naturlige fiberinnhold. Imidlertid er vill ris enda bedre i smak og derfor et enda bedre alternativ for deg.
Vill ris har en deilig nøttesmak, en mye lavere glykemisk belastning enn vanlig hvit ris og inneholder opptil 30 ganger mer av de frie radikalbeskyttende antioksidantene. En liten mengde vill ris med måltidene dine er et mye bedre valg enn de blanke hvite greiene, og det er derfor vel verdt å gjøre endringen.

 

  1. Poteter

En liten mengde økologiske poteter, dampet eller lagt til oppskrifter sørger for gode nivåer av vitamin C, B6, kalium, kobber, mangan og fiber. Måten de fleste spiser poteter på, er i pommes frites og i industriell potetgull, som er fulle av natriumklorid og akrylamid.

 

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, kan det være en god idé å unngå poteter for en stund. Dette skyldes at de har en av de sterkeste effektene på blodsukkernivået av alle grønnsaker.
Når du er på din ideelle vekt, kan du inkludere poteter noen ganger med andre grønnsaker. Men både gresskar, flaskegresskar og søtpoteter er alle lignende, men mer næringsrike erstatninger, som alle har høye verdier av kostfiber og som er rike på antioksidanter for en sunnere kropp. Hvorfor ikke bruke flere av disse i stedet?

 

Sunn karbohydratholdig mat for vektnedgang

Å bytte hovedkilden fra karbohydrater fra korn (spesielt raffinerte korn) til blandede grønnsaker og fiber er en av de beste tingene du kan gjøre for din helse. La oss ta en titt på hvorfor du bør gjøre det, spesielt fordi det handler om å ha en bedre og sunnere kropp.

 

Vekttap blir betydelig lettere når du ikke bruker for mange kornbaserte matvarer. Dette skyldes at korn (sammen med sukker) er matvarene som mest sannsynlig øker blodsukkernivået og fremmer frigjøringen av fettlagrende insulin. Når du kutter helt ned på korn og sukker, og begynner å få karbohydrater først og fremst fra grønnsaker som er rike på fiber, vil kroppen din naturlig begynne å bruke av sitt lagrede fett som drivstoff.
Dette fører til at redusering av kroppsfett blir en enkel prosess. Du trenger ikke lenger telle kalorier eller sulte deg. Disse metodene har blitt prøvd igjen og igjen og har mislyktes i det lange løp for de aller fleste mennesker.
Selv om du klarer å miste litt vannvekt og muskelmasse ved å drastisk begrense mengden du spiser, vil du nesten alltid legge det på igjen når du slutter å sulte deg selv. Kroppen din er veldig rask når det gjelder gjenoppretting etter en periode med begrensninger, og de fleste er tilbake der de startet, eller enda tyngre, et par måneder etter en diett med utsulting.

 

Den beste måten å blir kvitt fett på er ved å bytte om kosthold slik at man bruker kroppens fettlagre som drivstoff. Dette er grunnen til at spiseplaner basert på et godt inntak av protein og sunt fett av høy kvalitet, balansert med næringsstoffer og fiberrike grønnsaker, sammen med visse typer fiberrike frukt, er så effektive.
Når du reduserer ditt daglige karbohydratinntak til rundt 50 til 80 gram, først og fremst fra sunne grønnsaker, begynner kroppen din naturlig å bryte ned lagrede triglyserider for drivstoff. Når man spiser på denne måten er det ingen grunn til å være redd for å få i seg sunne fettstoffer, som for eksempel finnes i avokado, pastaurisert smør, gressmatet kjøtt og kokosnøttolje. Disse typer matvarer vil bidra til å oppmuntre kroppen til å bytte til bruk av langsomt forbrennende fett som hovedkilde til energi og virkelig øke vekttapet.

 

Skrevet av Sunniva Hamren:

Sunniva Hamren er lidenskapelig opptatt av helse, ernæring og livsstil i en ellers travel hverdag. Hun er redaktør på Frisky.no og skriver forskningsbaserte artikler som er enkle å forstå. Les flere artikler av Sunniva.

Siste artikler innen kosthold:

2018-08-09T18:57:10+00:00

Legg igjen en kommentar