Er Kokosolje Sunt? 16 Helsefordeler, Bruksområder, Tips & Mer

Helsefordeler med kokosolje

De som tilbringer mye tid på kjøkkenet legger ofte stor vekt på valg av stekeolje. Mens enkelte sverger ved solsikke, rapsolje eller olivenolje, så bruker andre smør eller margarin. De siste årene har kokosolje fått veldig mye positiv omtale. Men er kokosolje virkelig så sunt? Og er det egnet til matlaging og baking?

16 Fordeler med kokosolje

1. Kokosolje bidrar i kampen mot diabetes

Kokosolje er rikt på mellomkjedete fettsyrer, som kroppen gjør nytte av ved å sende til leveren for energiproduksjon. De store mengdene med mellomkjedete fettsyrer gjør kokosolje til en fantastisk kilde til energi.

Kroppen fordøyer fett raskt. Som regel inntar man fett gjennom karbohydrater, men med kokosolje kan man få øyeblikkelig energi fra en sunn kilde. Den største forskjellen mellom kokosolje og karbohydrater? Kokosolje ikke får blodsukkeret til å stige unødvendig høyt og legger ikke press på insulinnivået. På denne måten kan du nyte alle fordelene som kommer fra karbohydrater, og du slipper å bekymre deg for de negative følgene som kommer med overdrevet inntak av karbohydrater eller sukker.

En raskt-fungerende, langvarig energikilde, som ikke forårsaker for høyt blodsukker, er veldig nyttig for både diabetikere og for helsebevisste personer som ønsker å unngå diabetes. Kokosolje har vist seg å redusere vektøkning hos mennesker med diabetes og de med pre-diabetes. Dette bidrar mye til å forebygge utvikling av diabetes type 2.

Konklusjon: Kokosolje er et kraftfullt hjelpemiddel for diabetikere, pre-diabetikere, og de som generelt ønsker å passe på blodsukkeret sitt. Den kan forhindre diabetikere med å utvikle diabetes type 2 ved å stabilisere vekten, og kan forebygge utvikling av diabetes hos de med pre-diabetes og andre, ved å forhindre for høyt blodsukker.

2. Kokosolje senker effektivt kolesterol

I en studie om kokosoljens effekt på kolesterol med 40 forsøkspersoner, ble en gruppe gitt to spiseskjeer med kokosolje og en gruppe to spiseskjeer med soyaolje daglig i tolv uker. Hos gruppen som tok soyaoljen så man en økning i LDL kolesterol - ikke den typen man ønsker - og en senkning i HDL kolesterol, i motsetning til gruppen som tok kokosolje der man kun så en økning i HDL.
HDL kolesterol kan bistå kroppen med å kvitte seg med LDL kolesterol. HDL (high density lipoprotein) kolesterol, er, som navnet tilsier, tett, og kan "vaske" LDL kolesterol av veggene i årene og arteriene. Dette forhindrer overflødig kolesterol fra å samle seg opp, som er en av hovedårsakene til hjerte-og karsykdommer.

Konklusjon: Kokosolje hjelper kroppen med å kvitte seg med LDL kolesterol, som i større mengder kan forårsake en mengde helseproblemer.

3. Hjelper mot magefett

Fedme er et anerkjent økende problem i den vestlige verden på grunn av de mange helseproblemene som følger med det.

Men det er mindre kjent at noen typer fedme er farligere enn andre - særlig magefedme.

Magefedme er faktisk en viktigere faktor, sammenlignet med generell fedme, når det kommer til vurdering av risiko og sannsynlighet for koronar hjertesykdom.
Men heldigvis har forskere undersøkt effektene av kokosolje spesifikt på kvinner med magefedme.

Tilfeldige kontrollforsøk viste at grupper behandlet med daglige tilskudd med kokosolje, hadde en betydelig reduksjon i midjeomkretsen, mens gruppen som inntok soyaolje eller placebo ikke viste resultater på det området.

4. Kokosolje bidrar til at huden din ser yngre og friskere ut

Kokosolje er populært på massasjeinstitutter og på spa - og ikke bare fordi den er en god massasjeolje. Du kan nyte de samme fordelene hjemme som på et massasjeinstitutt, med helt vanlig kokosolje! Her er noen av effektene den har på huden:

Kokosolje kan hjelpe mot hudsykdommer, som for eksempel eksem, flass og psoriasis. Det er de fuktighetsgivende effektene som gjør at den er vanlig å bruke i sjampoer som forebygger flass. Eksem og psoriasis kan være forårsaket av smittsom sopp, og kokosolje er et effektivt middel mot sopp. Ved å bruke kokosolje kan man både forebygge og forhindre disse lidelsene i å utvikle seg.

Kokosolje beskytter huden din mot frie radikaler, og blir av denne årsaken faktisk ansett av noen biokjemikere til å være en antioksidant. Frie radikaler forårsaker alvorlig oksidering i cellene i kroppen, og er ansvarlige for at huden ser eldre ut. Dens evne til å forebygge oksidering i huden er så sterk at denne legen mener den begrenser behovet vårt for den sterke antioksidanten, vitamin E.

Kokosolje forsinker utviklingen av rynker. Dette gjør at huden vår holder seg yngre lengre. Kokosolje er en veldig god fuktighetsgiver og absorberes effektivt av huden. Når den absorberes, trekkes den inn i bindevevet og bidrar til å styrke det ved å forbedre elastisiteten. Den renser også epidermis (overhuden) for døde hudceller. Eksfolieringen og styrkingen av huden tynner ut rynkene.

Konklusjon: Kokosolje beskytter huden, og kan forebygge og helbrede infeksjoner og sykdommer. Den fungerer som en antioksidant, som en fuktighetskrem, den styrker huden, forsinker utvikling av rynker, hudlidelser og oksidering.

5. Kan holde sultfølelsen under kontroll

De fleste av oss har så store problemer med å kontrollere sultfølelsen at vi ofte ender opp med å spise masse overflødig mat, som igjen kan gjøre at vi blir syke oftere. Men det kan endre seg om vi inkluderer kokosolje i kostholdet vårt.

Hvordan?

Som tidligere nevnt, består 66 prosent av kokosolje av mellomkjedete fettsyrer, som fremmer overflødig kaloriforbrenning og gjør at du holder på metthetsfølelsen lengre.

Ideelt bør man forsøke å innta kokosolje rundt 15 til 20 minutter før hvert måltid. Dette reduserer appetitten din, så du ikke ender opp med unødvendig overspising.

Videre forskning

I en studie publisert i Journal of Nutrition, gikk forskere gjennom alle publiserte studier om MCT'er og vektkontroll. Resultatene av studien viste at kosthold med store mengder MCT'er bidro til en økning av energi og forbrenning av kalorier, og en reduksjon av matinntak.

Ved å kontrollere overspising unngår du ikke bare unødvendig vektøkning, men det er også generelt sunt for deg.

6. Det er supersunt

Det kryr av påstander om at kokosolje er supersunt over hele internett. Og gjett hva? Det er faktisk sant.

Hvordan?

I visse deler av verden er kokosolje et hovednæringsmiddel og mennesker har levd på det i flere generasjoner.

Støttespillerne til kokosoljen påpeker at majoriteten av de mettede fettsyrene i oljen består av mellomkjedete fettsyrer, som er sunnere og lettere å fordøye enn langkjedede fettsyrer som finnes i de fleste andre oljer.

7. Har et høyt kokepunkt

Noe stekefett, som olivenolje, har et lavt kokepunkt. Stekefett med lavt kokepunkt kan fort brenne seg i panna om man steker på for høy varme, og ofte må man legge panna i bløtt etter bruk for å løsne opp de brente delene. Ikke alltid like populært hos de man bor med.


Røykpunktet i en olje er viktig fordi det forteller deg hvilken temperatur den tåler før den brenner seg. Dette innebærer at hvis du steker for eksempel en saftig biff i oliven olje eller maisolje på høy temperatur, vil den mest sannsynlig brenne seg og omgjøre det gode kolesterolet til dårlig kolesterol ved oksidering.

Dessverre kan du oppnå det motsatte av det du ønsket ved å bruke olivenolje for helsefordelene. Måltidet kan faktisk bli mindre sunt når oljen blander seg med oksygen. Ved langvarig inntak kan det til syvende og sist føre til hjerte-og karsykdommer.

Sånn er det heldigvis ikke med kokosolje.

Med kokosolje kan du steke maten din med god samvittighet uten å miste noe av smaken.

8. Styrker immunforsvaret

Ikke bare er kokosolje en fantastisk kilde til energifremmende, lett fordøyelige og sultreduserende fettstoffer, men det er også et kraftfullt antiviralt og antibakterielt middel.

Komponenter i kokosoljen blir omdannet til en sammensetning kalt monolaurin, som er et antiviralt middel som bekjemper en rekke viruser, som: herpes, influensa, cytomegalovirus, listeria monocytogenes, helicobacter pylori, giardia lamblia og til og med HIV.

Selv om du kanskje ikke kjenner til alle disse virusene, så holder det å skjønne at kokosolje fungerer kjempe godt som et styrkemiddel for immunforsvaret og bidrar til å forebygge en rekke sykdommer.

Kanskje du også bør vurdere å øke kokosolje-inntaket når du er forkjølet, da studier viser at kokosolje styrker immunforsvaret ved å øke antallet hvite blodceller, som har som jobb å bekjempe viruser og infeksjoner.

9. Støtter sunn hormonproduksjon

Hormoner er kjempeviktige. De påvirker mange ulike prosesser i kroppen, som: vekst og utvikling, fordøyelse (hvordan kroppen din henter energi ut av mat), søvnkvalitet, humør, seksuelle funksjoner og reproduksjon.

Kroppen behøver fettstoffer for å produsere hormoner. Kroppen består av mettede og umettede fettstoffer, og det er derfor vi må forsyne kroppene våre med disse fettstoffene for å oppnå optimal hormonproduksjon.

10. Forhindrer slitt hår

Det er mange grunner til å bruke kokosolje i håret, siden det øker hårveksten på flere måter. En av hovedgrunnene er at det forhindrer slitt hår. Fettsyrene i raffinert kokosolje jobber godt sammen med de naturlige hårproteinene for å forhindre brudd. Særlig laurinsyre spiller en viktig rolle når det kommer til å forbedre tilstanden til håret ditt.

11. Beskytter mot solskader

Herlig solskinn på sommeren er noe de aller fleste gleder seg til, men er du redd for hvilken effekt det har på håret ditt? Da er det på tide at du begynner å bruke kokosolje i håret, siden den tilbyr det beste naturlige forsvaret mot solskader.

Tenk på det som en naturlig solkrem uten noen negative effekter på huden eller skalpen din. Er du av typen som må ut av huset tidlig på dagen, sørg for at du har et tynt lag med kokosolje i håret som kan beskytte det fine håret ditt.

12. Kokosolje i kaffe og te

Kokosolje i kaffe og te smaker fantastisk godt. Så uavhengig av hvilken varm drikke du foretrekker - tilsett litt kokosolje så du enkelt kan nyte helsefordelene. Ikke bare gjør det kaffen din søtere, men det gir deg også mer energi, siden det (som du kanskje husker) blir sendt rett til leveren. Ta det med deg i en liten beholder når du er ute på farten, så tilsetter du det bare i den varme drikken du kjøper.

13. En fantastisk kilde til energi

Det er naturlig å føle seg litt mer trøtt og sliten når man blir eldre. Leter du etter en naturlig måte å få litt energi på, trenger du ikke lete lengre: svaret er kokosolje. Inntar du en liten mengde med kokosolje (rundt to spiseskjeer) daglig, kommer energinivået ditt til å økes med hele 5 prosent innen tjuefire timer. Og istedenfor at det blir lagret i kroppen som fett, sendes kokosolje direkte til leveren der det raskt blir omgjort til energi.

14. Hvitere tenner

Det å bruke kokosolje for å få hvitere tenner har blitt en populær trend, og det ser ut til å virke. En vanlig metode å gjøre det på er oil-pulling. Du har kanskje hørt om det før, og innebærer å skumme det rundt i munnen på samme måte som du bruker munnskyllevann. Hovedforskjellen er at du må gjøre det i 10-20 minutter før du spytter det ut. Da får oljen muligheten til å drepe bakteriene i munnen. Smaken er også ganske god.

15. Hjemmelaget såpe

Hjemmelaget kokosolje-såpe har blitt mer og mer populært og kan bli laget på samme måte som andre såper, der oljen blir omdannet til en hard masse. Fettsyrene og mineralene i kokosoljen er det som gjør den så god for huden. Kokosolje er faktisk kjent for å fjerne døde hudceller og smuss fra huden.

16. Kokosolje som glidemiddel

Obs: Ikke bruk kokosolje med latex kondomer da det kan svekke og tære på dem. Ser du etter et økologisk middel som kan forbedre sexlivet med partneren din, eller med deg selv, så kan kokosolje være verdt et forsøk. Det både føles og smaker herlig, og viktigst av alt, det har soppdrepende og antibakterielle egenskaper. Dette kan bidra til å holde vaginaen sunn og frisk, for eksempel ved å forhindre soppinfeksjoner.

 

Ulempene med kokosolje

All kokosolje er høy i mettet fett (høyere enn smør), så det regnes som et fast fett. En spiseskje kokosnøttolje gir 490 kJ (117 kalorier), 13,6 g totalt fett (11,8 g mettet fett), ingen protein eller karbohydrater, og bare spor av noen få næringsstoffer.

En av de viktigste bekymringene er typen fett i kokosnøttolje. Fettsyrene som finnes i kokosolje øker LDL (det dårlige kolesterolet), akkurat som andre mettede fettstoffer, som smør. Og mens kokosnøtten også kan øke HDL-kolesterolet (det gode kolesterolet), gjør det ikke så mye som umettede fettstoffer gjør.

Selv om kokosolje ikke inneholder kolesterol, stabler det ikke opp mot de fleste andre plantebaserte oljer. Canola, mais, saflor, solsikke, soyabønne, linfrø, druefrø og ekstra jomfruolje inneholder alt mindre vesentlig mindre mettet fett.

Det faktum at kokosolje er så høy i mettet fett, må vurderes i sammenheng med en vestlig diett, som vanligvis allerede er høyt. Det er anbefalt å redusere eller unngå mettet fett.

Det er dyrt! På rundt to ganger prisen på olivenolje har kokosolje ennå ikke vist seg å gi helsemessige fordeler større enn ekstra jomfruolje. Ekstra jomfruolje har vist hjertehelsemessige fordeler, mens beviset for kokosnøttolje er begrenset.

 

Kan kokosolje bidra til å gå ned i vekt?

Det kan virke paradoksalt i begynnelsen, men studier tyder på at kokosolje hjelper deg med å gå ned i vekt. Hemmeligheten er tydeligvis i de allerede nevnte MCT-fettsyrene. Din lever forvandler den til en svært effektiv energikilde - og det hjelper deg med å redusere kroppsfett.

Her er noen nyere studier som tyder på at kokosolje hjelper til med å miste vekt:

Kokosolje kan øke stoffskiftet.

Kokosolje kan akselerere fettforbrenning og øke insulinfølsomheten til musklene.

Betyr dette at jo mer kokosnøttolje, jo slankere?

Kokosolje hjelper deg bare å gå ned i vekt når du bytter det ut med andre mindre sunne fettyper!

 

Næringsinnhold

Fett er en viktig del av et sunt, balansert kosthold. Det er en kilde til essensielle fettsyrer, og hjelper kroppen å absorbere fettløselige vitaminer som A, D, E og K. Selv om studier som undersøker helsemessige fordelene ved å konsumere kokosolje over andre fettstoffer er knappe, kokosnøttolje har en merkbar forskjell.

Mettet fett

Kokosolje er en av de rikeste kildene til mettet fett; rundt 82% sammenlignet med smør på rundt 63%. Mettet fett har lenge blitt sett på som en risikofaktor for forhøyet kolesterol og hjertesykdom. Dette skyldes at studier har vist at mettet fett øker nivået av LDL (ugunstig) kolesterol. Dette gir grunnlag for dagens kostholdsråd som anbefaler at vi begrenser mengden mettet fett i våre dietter til 20g per dag for kvinner og 30g per dag for menn. To ss kokosnøttolje inneholder omtrent 25g mettet fett.

 

Kokosolje på kjøkkenet

Bruk den rike kokosnøttoljen til alle asiatiske retter. For supper, sauser, currys - og selvfølgelig for alt annet du liker å spise. Kokosolje har en diskret, eksotisk smak, som ikke presser inn i forgrunnen. Om sommeren kan du tilberede deilig is og kremete desserter med kokosnøttolje og kokosnøtt. Eller prøv å krydre smoothies eller fruktjuicer som maracuja eller mango med kokosnøttolje!

kokosolje i flytende form

Du kan bruke kokosnøttolje for hele det kalde og varme kjøkkenet. Med et røykepunkt på 234 ° C er det stabilt og varmebestandig selv ved høye temperaturer, slik at du kan bruke den til baking og stekepanne.

En annen fordel med kokosoljen er at den inneholder litt mindre kalorier enn mange andre vegetabilske oljer. Så hvis du erstatter smør og andre fettstoffer med kokosnøttolje på kjøkkenet, vil du ikke bare gjøre noe for ditt velvære, men også noe for figuren din!

Les om kokosmelk her!

Tips til bruk av kokosolje i matlaging

  1. En god matolje med høyt røykepunkt. Flott for baking, røre-frys eller som en meierifri erstatning til smør.
  2. Prøv å legge til mat eller smoothies daglig for energi
  3. Tilsett til kaffe (den eneste måten jeg drikker kaffe)
  4. I hjemmelaget majones uten vegetabilske oljer
  5. Den høye mengden Laurinsyre og MCFA innhold bidrar til å øke stoffskiftet når det brukes i matvarer
  6. Bland en spiseskje med en spiseskje chiafrø for en hel dags energi boost (ikke ta dette om natten!)
  7. Bruk som erstatning for vegetabilske oljer i enhver oppskrift eller i matlaging
  8. Eller prøv å lage kokosbaserte granolaoppskrifter
  9. Bruk den som en anti-aging ansikts fuktighetskrem

Økologisk eller ikke?

Dette kan være vanskelig å svare på. Økologisk innebærer at kokosnøttene har blitt dyrket uten bruk av plantevernmidler, en egenskap du garantert ønsker deg. Men noen selskaper bruker kokosnøtter som blir dyrket på avsidesliggende steder der det ikke finnes noen økologi-sertifiserings prosess, så teknisk sett er de økologiske. Det kan være at du bør gjøre litt forundersøkelser på selskapet du tenker å bruke, for å være sikker på at du kjøper et økologisk produkt.

Raffinert eller uraffinert?

Det er alltid best å bruke uraffinert olje. Raffinert kokosolje har blitt behandlet, der prosessen har fjernet mesteparten av kokosessensen og de gode virkemidlene. Sørg også for at det ikke har blitt brukt noen kjemikalier under oljeutvinnings-prosessen.

Virgin eller extra virgin?

Disse uttrykkene er det samme. Det er ingen store forskjeller.

Kaldpresset eller sentrifugert kokosolje

Begge uttrykkene beskriver hvordan oljen har blitt framstilt. Kaldpresset er det mest vanlige og ivaretar alle helsefordelene ved oljen. Sentrifugert kokosolje har en mildere smak og kan være bedre om du tenker å innta oljen rent. Men det er dyrere sammenlignet med kaldpresset. Til syvende og sist vil kokosoljen du velger avhenge av hva du tenker å bruke oljen til. Så lenge du bruker et økologisk og rått produkt, kan du være trygg på at du får alle helsefordelene oljen har å tilby.

Siste artikler innen ernæring: