Hva er L-serin? Fordeler, bivirkninger og kilder

Skrevet av: Sunniva Hamren

Hva er greia med L-serin? Dette ordet har fått mye synlighet i norsk reklame den siste tiden, som viser til forskning og potensielle helsegevinster.

L-serin produseres naturlig i kroppen vår og et sunt kosthold vil sikre at du får i deg nok av denne aminosyren.

Selv om L-serin originalt ble oppdaget i 1864, så viser nyere forskning at denne aminosyren kan spille en viktig rolle for hjernen hos pasienter med hjernesykdommer, slik som Alzheimers.  

Hva er L-serin?

L-serin er en aminosyre som finnes i mange proteiner.

Serin kategoriseres som en ikke-essensiell aminosyre, fordi kroppen kan produsere det naturlig uten å få det via kosthold. Ikke-essensiell er en noe misvisende beskrivelse, fordi disse aminosyrene har faktisk en essensiell rolle.

Denne aminosyren har mange fordeler, hvorav de viktigste er dens evne til å vedlikeholde hjernefunksjoner, sentralnervefunksjoner og metabolsk forbrenning.

I tillegg er den viktig for å bygge fosfolipider (fettstoffer) som trengs for celleproduksjon. Det gjør den også viktig for vårt DNA og immunsystem.

Andre essensielle aminosyrer, slik som tryptofan, kan ikke produseres uten Serin i kroppen. Mangel på tryptofan er assosiert med økt risiko for depresjon, søvnmangel og angst.

Kilder til L-serin:

L-serin finnes naturlig i matvarer. Oversikten nedenfor viser hvilke matvarer som inneholder mest L-serin. De fleste av dem er matvarer med mye protein, slik som meieriprodukter, kjøtt, biff, kylling med flere.

L-serin innhold i matvarer per 100 gram:

 • Eggehviter (6,15)
 • Soya proteinpulver (4,50)
 • Tang og spirulina (2,90)
 • Gelatin (2,60)
 • Torsk - saltet og tørket (2,56)
 • Parmesan ost (2,40)
 • Grønne bønner - soya (2,34)
 • Tofu (2,22)
 • Helmelk (1,95)
 • Hampfrø (1,71)
 • Gresskar (1,67)
 • Biff (1,52)
 • Peanøttsmør (1,4)
 • Kylling (1,43)
 • Pistasjnøtter (1,3)
 • Lammelår (1,31)
 • Kalkun (1,24)
 • Peanøtter (1,24)

Selv om denne aminosyren finnes i mange naturlige matvarer, så er det mange nordmenn som spiser mye hurtigmat og bearbeidede matvarer. Dette gjør at inntak av L-serin kan være vanskeligere enn hva du tror.

8 helsefordeler med L-serin:

1. L-serin kan øke blodtilførsel til hjernen

Tilskudd med L-serin fører til økt blodtilførsel til hjernen, viser studie (kilde 1).

En annen studie viser at tilskudd med L-serin hos rotter fører til ekstra blodtilførsel til hjernen og hjerneceller (kilde: 2).

2. L-serin kan redusere utvikling av ALS

En 6 måneder lang studie bestående av pasienter med ALS mellom 18-85 år viste at L-serin kosttilskudd kan redusere utviklingen av sykdommen (kilde: 3).

En annen studie viser at L-serin kan redusere aktiviteten hos defekte aminosyrer som er involvert i utvikling av ALS (kilde: 4).

3. L-serin kan redusere risiko for Alzheimers sykdom

L-serin reduserer oppbyggingen av protein (nevrofibrillære floker) i hjernen som er assosiert med Alzheimers sykdom. Studier viser at flokene blir redusert ved eksponering til L-serin (kilde 5).

En annen studie gjort på aper viste at fire måneder med tilskudd av L-serin daglig førte til redusert proteiner assosiert med Alzheimers (kilde 6).

Mangel på L-serin i kroppen kan også være en indikator og tegn på tidlig utvikling av Alzheimers. Pasienter med Alzheimers har lave nivåer L-serin i hjernen.

Denne påstanden er likevel tvilsom, fordi andre studier viser at L-serin ikke er en trygg indikator på utvikling av Alzheimers (kilde 7).

4. L-serin kan gi bedre kognitive ferdigheter

Serin har vist å kunne forbedre hukommelse og funksjoner hos sunne voksne mennesker.

L-serin blir i kroppen brytt ned til D-serin. En studie med 50 voksne viste at 30 mg D-serin per dag førte til bedre resultater på læringstester, sammenlignet med placebo (kilde: 8).

En annen studie viste at 2,1 gram D-serin per dag førte til bedre konsentrasjon på ulike kognitive tester (kilde 9). Spesifikt, var det en 10% forbedring i resultater (antall objekter riktig) på verbale læringstester. Deltakere fikk også en 10% forbedring på databaserte oppmerksomhetstester (Conners Continuous Performance Test) som måler impulsivitet og oppmerksomhet. Slike tester kan brukes som et grunnlag for å avdekke hjernesykdommer og andre problemstillinger, slik som ADHD.

5. L-serin kan redusere depresjon

Studier viser at L-serin kan redusere depresjon og føre til bedre humør (kilde: 10).

Derimot, så viser en annen studie med 148 deltakere viser at de som lider av depresjon har et høyere nivå av L-serin, sammenlignet med pasienter uten depresjon (kilde 11).

En studie viste at D-serin førte til 20% lavere score på depresjon i målbare variabler, sammenlignet med placebo (kilde: 12).

Studier viser blandede resultater på L-serin og dens effekt på depresjon. Mer forskning er nødvendig på området.

6. L-serin kan gi bedre søvn

To randomiserte, dobbeltblinde og kryss-testede studier viste at L-serin ga objektivt bedre søvnlengde og færre oppvåkninger. Deltakerne fikk også en bedre selvopplevd søvnkvalitet og følte seg mer opplagt.

En studie med 53 deltakere som hadde vanskelig for å falle i søvn, fikk L-serin i 4 netter på rad. Deltakerne fikk en bedre søvnkvalitet og evne til å falle i søvn (kilde: 13).

7. L-serin kan redusere symptomer ved kronisk utmattelse

Kronisk utmattelsessyndrom er en sykdom om påvirker sentralnervesystemet. Denne diagnosen gir muskelsmerter og inflammasjon i ryggmargen og hjernen.

Andre symptomer på kronisk utmattelse er problemer med hjernefunksjoner, slik som kvalme, vektendring, økt blodtrykk og søvnmangel.

Den eksakte årsaken til kronisk utmattelse er ukjent.

Studier viser at lave nivåer L-serin er mer vanlig hos personer som lider av kronisk utmattelse (kilde: 14).

Det er indikasjoner på at L-serin kan redusere risiko for å utvikle kronisk utmattelse, men dette er ikke definitivt. Mer forskning på området er nødvendig.

8. L-serin kan redusere epileptiske anfall

Mangel på serin i kroppen ble i en studie assosiert med økt risiko for epileptiske anfall (kilde: 15).

Pasienter som lider av epileptiske anfall har lavere nivåer av L-serin. 1 ukes behandling med L-serin førte et redusert antall anfall. Det ga også færre ufrivillige bevegelser, muskelspasmer og ukontrollert muskelstivhet (kilde: 16).

L-serin kan likvel ikke være føre til reduserte anfall, viser en annen studie (kilde: 17). Denne studien viste at doser på 500mg L-serin ikke hadde noen innvirkning på epileptiske anfall.

Se video om hukommelsestap og hvordan du kan forhindre det:

Les mer på neurolabs.no

Potensielle bivirkninger:

Personer med gluten, soyaallergi eller andre matvareallergier burde være forsiktig med bruk av kosttilskudd, fordi produsenter kan legge inn klumpemidler eller antiklumpemidler som inkluderer de allergiene.

Bivirkninger ved L-serin kosttilskudd er sjeldent, men følgende kan være relevant:

 • Diare
 • Forstoppelse
 • Kvalme
 • Hodepine
 • Vannlating

Overdose på L-serin kan være alvorlig og føre til død. Følg alltid brukerveiledning som anvist på pakken.

Tegn på mangelfulle nivåer av L-serin:

Tegn på mangel av L-serin er forsinket eller redusert kognitive eller fysiske evner. Slike mangler kommer oftest fra lavt stoffskifte eller at kroppen har en manglende evne til å produsere L-serin på egen hånd. Slike problemer blir oftest identifisert i ung barnealder.

De aller fleste har gode nivåer at L-serin og klarer å produsere dem på egen hånd. Men i tilfeller med sykdom og stress, så kan produksjonen gå ned. Da kan det være nødvendig med kosttilskudd. I og med at L-serin ikke er en essensiell aminosyre, finnes det ingen anbefalt døgndose.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø i Norge har ikke funnet noen negative helseeffekter fra L-serin i mennesker.

Hvordan føles inntak av L-serin?

Ettersom at L-serin allerede finnes i kroppen, så vil du ikke føle noe merkverdig ved inntak. L-serin har ingen smak og kan i pulverform blandes inn med kaffe eller annen drikke.

Om du lider av utmattelse, hjernesykdom eller ALS, så kan L-serin bidra til reduserte symptomer assosiert med din diagnose. I tillegg kan du bli klarere i hodet.

Enkelte pasienter med ALS kan oppleve mer energi etter å inkludere mer L-serin i hverdagen.

Mange opplever følgende fordeler:

 • Bedre søvn
 • Bedre hukommelse
 • Bedre konsentrasjon
 • Bedre kognitive ferdigheter

Noen opplever økt hodepine ved inntak av L-serin. Hodepinen forsvinner igjen når de kutter ut inntak av L-serin.

Anbefalt inntak:

Ettersom at L-serin produseres naturlig i kroppen er det ikke noen spesiell dose for anbefalt inntak. Om du ikke har en diagnose, og spiser et sunt kosthold trenger du ikke tilskudd med L-serin.

Den norske vitenskapskomiteen for mat og miljø fant ingen negative helseeffekter knyttet til daglige doseringer på 50-1750 mg per dag. Hverken for barn (10-14), ungdom (14-18) eller voksne (over 18).

L-serin produseres naturlig i kroppen.

Konklusjon:

L-serin er en ikke-essensiell aminosyre som har flere viktige roller i menneskekroppen.

Noen av funksjonene er at den bidrar til vedlikehold av kognitive evner og immunsystemet vårt. I tillegg kan redusere utvikling av hjernesykdommer, slik som demens.

Mange på L-serin er veldig sjeldent, fordi kroppen vår produserer det selv. Om du spiser et sunt kosthold med proteiner, så er ikke kosttilskudd nødvendig.

Vær forsiktig med kosttilskudd om du bruker medisiner eller har en diagnose.

Siste artikler innen ernæring: