6 lavkarbo-brød du kan lage hjemme 2018-08-26T10:35:30+00:00

6 lavkarbo-brød du kan lage hjemme

Det er få ting i livet som slår smaken av nystekt brød. Selv om det finnes mange alternativer til brød, er det fortsatt det som blir konsumert mest ved frokostbordet i Norge. Men hva gjør man om man er på en lavkarbo-diett eller keto-diett? Må man droppe brødet?

Nei, det trenger man ikke! Det finnes nemlig flere varianter av lavkarbo-brød som man enkelt kan lage hjemme. Der mange «vanlige» brødvarianter som regel har et høyt innhold av karbohydrater og lite proteiner, kan du minimere inntaket av karbohydrater og heller øke inntaket av proteiner, fiber og gode fettsyrer med et godt lavkarbo-brød!

Her har vi samlet et utvalg med lavkarbo-brød og oppskrifter som kan passe for de som ønsker å kutte ned på karbohydrater, eller for de som har glutenintoleranse:

1. Lavkarbo-frøbrød

lavkarbo brød med mye frø

Vi starter med et lavkarbo-frøbrød! Dette brødet er proppet med frø og inneholder det som kalles «helsens gull», nemlig kokosolje, og herlig mandelmelk.

Her har du full oppskrift:

Tilberedningstid: 1 time og 15 minutter

Porsjoner: 10

Ingredienser

  • 40 g chiafrø
  • 60 g loppefrøskall
  • 40 g gresskarfrø
  • 40 g solsikkefrø
  • 2 spiseskjeer linfrø
  • 1 teskje bakepulver
  • ¼ teskje salt
  • 3 spiseskjeer kokosolje
  • 3 dl eggehvite
  • 1 dl mandelmelk

Fremgangsmåte

  1. Forhåndsvarm ovnen til 150 grader.
  2. Legg alle frøene (chiafrø, gresskarfrø, solsikkefrø, linfrø og loppefrøskall) i en bolle og bland godt sammen.
  3. Tilsett kokosolje og bland godt sammen igjen.
  4. Legg til eggehviten og mandelmelken og bland om. Vær forsiktig med å ikke røre for mye. Prøv å ikke vispe/røre eggehviten så mye at den blir stiv.
  5. Legg røren i en passende stor form. Bak brødet på 150 grader i ca. 70 minutter, eller frem til den indre temperaturen når 100 grader.

Fun fact: For vegetarianere er frø en næringsrik substitutt for kjøtt. For eksempel inneholder solsikkefrø 21g proteiner per 100g, sammenlignet med 27g for svinekjøtt.

Næringsinnhold per porsjon (en skive):

  • Energi: 155 kcal
  • Protein: 5 gram
  • Fett: 8 gram
  • Karbohydrater: 14 gram
  • Natrium: 126 mg

2. Cloud bread

Cloud bread har tatt verden med storm de siste årene, og er et lett og luftig glutenfritt brød som kan brukes som f.eks. mini-pizzabunn, sandwich, og burgerbrød. Brødet består av få ingredienser og er enkelt bake selv for de mindre erfarne. Her får du et næringsrikt og velsmakende lavkarbo-brød som passer til både frokost, lunsj og middag.

For å lage cloud bread trenger du egg, kremost (naturell eller med smak), bakepulver og litt salt (kan sløyfes). Hemmeligheten bak et luftig cloud bread ligger i å skille ut eggeplommen fra eggene og piske eggehviten på høy styrke, før du blander eggehviten forsiktig inn sammen med kremost- og eggeplommeblandingen.

Oppskrift på cloud bread finner du her.

Næringsinnhold per stykk:

  • Energi: 56 kcal
  • Protein: 2,83 gram
  • Fett: 4,7 gram
  • Karbohydrat: 0,46 gram
  • Fiber: 0 gram

3. Ingers sunne lavkarbo-brød

Hvem har sagt at man skal gå sulten når man er på lavkarbo-diett? Inger Kløkstad, kvinnen bak det kjente brødet «Ingers rugbrød», har laget en oppskrift på et lavkarbo-brød, som er et fiberrikt og mettende glutenfritt brød og en favoritt på frokostbordet i mange hjem. Brødet stiller sulten og gir deg den energien du trenger for å starte arbeidsdagen.

Det er fiberet i brødet som gir deg metthetsfølelsen og gjør det så godt egnet som et tilfredsstillende måltid. I tillegg har det mye proteiner og gode kilder til fett. Du trenger cottage cheese, egg, fiberhusk, johannesbrød-kjernemel, fibrex, linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, valnøtter, rapsolje, bakepulver og salt.

Oppskrift finner du her.

Næringsinnhold per 100 gram:

  • Energi: 230 kcal
  • Protein: 22 gram
  • Fett: 66 gram
  • Karbohydrat: 12 gram
  • Fiber: 7 gram

4. Brokkolibrød

Her kan du få i både pose og sekk! Et saftig, godt og sunt brokkolibrød dekker noe av det daglige behovet kroppen din har for både grønnsaker og fiber, og i tillegg er det kjempeenkelt å lage selv hjemme!

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi kjenner til, med et høyt innhold av C-vitamin; en viktig antioksidant som bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevev i kroppen! Så hvorfor ikke spise det til frokost?

For å lage brokkolibrød trenger du brokkoli, egg, mandelmel, loppefrøskall og salt, og det er det hele! Alt i alt tar det kun 40-50 minutter å lage brødet, så er du den typen som har god tid på morgenen kan du til og med lage det før jobb.

Oppskriften finner du her.

Næringsinnhold per stykk:

  • Energi: 98 kcal
  • Protein: 7,8 gram
  • Fett: 5,6 gram
  • Karbohydrat: 4,8 gram
  • Fiber: 2,6 gram

5. Kokosbrød

Med kokosolje, spekket med gode næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter og gode fettsyrer, i tillegg til et høyt innhold av fiber, lite karbohydrater og null gluten, utgjør dette brødet et solid måltid på starten av dagen. Oppbevarer du brødet i kjøleskapet har det en lang holdbarhet.

Bak det hjemme

For å bake kokosbrød trenger du kokosmasse, kokosolje, fiberhusk, egg, vann, solsikkefrø, linfrø, mandler og salt. Ønsker du litt ekstra smak kan du også tilsette kanel eller kardemomme.

Oppskriften finner du her.

6. Steinalderbrød

Mange sverger til «steinalderbrød» når de går på lavkarbo- eller ketodiett. Brødet består hovedsakelig av nøtter og frø som blir bundet sammen med egg. Dette brødet er en fiberbombe, så vær obs på at man kan få litt hard mage ved daglig inntak. Husk å tygge godt før du svelger, så får du bedre utbytte av næringsstoffene og det blir lettere for magen å fordøye det.

Dette er brødet for deg som setter pris på slowfood! For å lage steinalderbrød trenger du like mange deler (100 gram) av mandler, valnøtter, gresskarkjerner, solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø, i tillegg til egg, smør (ghee eller kokosfett kan erstatte smør), vann og salt. Nøtter og frø skal stå salt og fuktig i 12 timer, og skal dampes i en halvtime før det blandes med øvrige ingredienser. Til slutt stekes det i 2 timer.

Oppskrift finner du her.

Siste artikler innen kosthold: