Lavkarbo dietten for nybegynnere (Meny + ukesplan) 2018-08-29T19:46:45+00:00

Lavkarbo dietten for nybegynnere (meny + ukesplan)

Skrevet av: Sunniva Hamren

En lavkarbodiett er en diett som begrenser karbohydrater, slik man finner i sukkerholdig mat, pasta og brød. Den inneholder høye protein- og fettnivåer og sunne grønnsaker.

Det er mange ulike typer lavkarbodietter, og studier viser at de kan føre til vektnedgang og forbedret helse.

I denne artikkelen kan du lese hva du skal spise, hva du må unngå og et eksempel på en lavkarbomeny for en uke.

 

Matplan

Hva slags matvarer du burde spise avhenger av hvor god helse du har, hvor mye du trener og hvor mye du vil gå ned i vekt.

Se på denne dietten som en generell veiledning, og vit at du selv kan velge å tilpasse etter eget behov.

 

Det grunnleggende

Spis: Kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, nøtter, frø, melkeprodukter med høyt fettinnhold, fett, sunne oljer og kanskje til og med noen glutenfrie korntyper.

Ikke spis: Sukker, hvete, frøoljer, transfett, “diett” og lav-fett produkter, veldig bearbeidet mat.

 

Matvarer du burde unngå

Du burde unngå disse 7 matvarene, i rekkefølge av viktighetsgrad:

  • Sukker: Kullsyredrikker, fruktjuice, godteri, iskrem og mange flere.
  • Glutenkorn: Hvete, spelt, bygg og rug. Inkluderer brød og pasta.
  • Transfett: “Hydrogenisert” eller “delvis hydrogeniserte” oljer.
  • Høynivå av Omega-6 frø- og Grønnsaksoljer: Soyabønne-, solsikke-, druefrø-, mais-, saflor og kanolaoljer.
  • “Diett” og “Lett” Produkter: Mange melkeprodukter, frokostblandinger, kjeks, osv.
  • Bearbeidet Mat: Om det ser ut som det var laget i en fabrikk, ikke spis det.
  • Kunstige Søtningsstoffer: Aspartam, Sakkarin, Sukralose, Cyklamater og Acesulfam Kalium. Bruk Stevia istedenfor.

Du MÅ vende deg til å lese ingredienselister, selv på mat som er nøkkelhullsmerket. 


Matvarer du kan spise

Du burde basere kostholdet ditt på disse ordentlige, ubearbeidede lavkarbo matvarene:

  • check
    Kjøtt, inkludert biff, skinke, bacon, pølse, kalkun og kylling.
  • check
    Fet fisk, som tunfisk, laks, ørret og makrell.
  • check
    Egg
  • check
    Smør og krem
  • check
    Oster, som cheddar, kremmer, geitost, mozzarella eller blåost. Hold deg til ubehandlet oster.
  • check
    Nøtter og frø, som valnøtter, mandler, gresskarfrø, chia frø og linfrø.
  • check
    Sunne oljer, med fokus på avokadoolje, kokosnøttolje og ekstra virgin-olje.
  • check
    Avokado, enten hele eller gjort til fersk guacamole.
  • check
    De fleste grønnsaker (lette). 
  • check
    Urter og krydder, som salt og pepper og de fleste friske urter.

Om du trenger å gå ned i vekt, så vær forsiktig med ost og nøtter fordi det er lett å spise for mye av dem. Ikke spis mer enn en enhet med frukt per dag. 

Mulige alternativer

Om du er sunn, aktiv og ikke trenger å gå ned i vekt, kan du spise litt flere karbohydrater.

  • Knollgrønnsaker: poteter, søtpoteter og noen flere.
  • Glutenfrie gryn: Ris, havre, quinoa og mange flere.
  • Belgfrukter: Linser, svarte bønner, pintobønner osv. (om du tåler dem).

    Du kan spise dette i små mengder om du ønsker:
  • Mørk Sjokolade: Velg organiske merker med 70% kakao eller mer.
  • Vin: Velg tørre viner uten tilsatt sukker eller karbohydrater.

Mørk sjokolade har mye antioksidanter og kan gi helsefordeler om det spises i små mengder. Vær likevel varsom, da både mørk sjokolade og vin kan ødelegge for framgangen din om du spiser/drikker for mye.

Drikke


En ukesmeny med lavkarbo

Dette er en eksempelmeny for en uke på en lavkarbo kostholdsplan.

Den inneholder mindre enn 50 gram karbohydrater per dag, men som nevnt ovenfor kan du om du er sunn og aktiv få i deg mer enn det.

 

Mandag

Frokost: Egg og grønnsaker, stekt i smør eller kokosnøttolje.

Lunsj: Rekesalat med litt olivenolje.

Middag: Grillet kylling med grønnsaker.

Tirsdag

Frokost: Omelett med ulike grønnsaker, stekt i smør eller kokosnøttolje.

Lunsj: Yoghurt med blåbær og en håndfull mandler.

Middag: Cheeseburger (uten brød), servert i salatblader med grønnsaker og salsasaus.

Onsdag

Frokost: Egg og bacon

Lunsj: Resteburgere og grønnsaker fra dagen før.

Middag: Laks med smør og grønnsaker.

Torsdag

Frokost: Omelett med ulike grønnsaker, stekt i smør eller kokosnøttolje.

Lunsj: Smoothie med kokosnøttmelk, bær, mandler og proteinpulver.

Middag: Biff og grønnsaker.

Fredag

Frokost: Bacon og egg.

Lunsj: Kyllingsalat med litt olivenolje.

Middag: Svinekoteletter og grønnsaker.

Lørdag

Frokost: Omelett med ulike grønnsaker.

Lunsj: Yoghurt med bær, kokosnøttflak og en håndfull med valnøtter.

Middag: Kjøttboller med grønnsaker.

Søndag

Frokost: Bacon og egg.

Lunsj: Smoothie med kokosnøttmelk, litt kremfløte og sjokoladeproteinpulver og bær.

Middag: Grillet kylling med litt rå spinat på siden. 

Inkluder mye lav-karbo grønnsaker i kostholdet ditt. Om målet ditt er å holde deg under 50 gram karbohydrater per dag, er det rom for flere grønnsaker og en frukt per dag.

Om du er sunn, tynn og aktiv kan du legge til knollgrønnsaker som poteter og søtpoteter, i tillegg til sunne korntyper som ris og havre.

 

Noen sunne snacks

Det er ingen spesielle helsegrunner til å spise mer enn 3 måltider per dag, men om du blir sulten mellom måltider, finnes det noen sunne lavkarbosnacks som er lette å tilberede og gjør deg mett:

  • En enhet frukt
  • Helfett-yogurt
  • Et hardkokt egg eller to
  • Babygulrøtter
  • Rester fra kvelden før
  • En håndfull med nøtter
  • Litt ost og kjøtt


Andre mattips

En god regel er å handle i ytterkantene av butikken, hvor de gode matvarene oftere finnes.

Det er anbefalt at du rydder skapene dine for alle usunne fristelser om du kan: chips, godteri, iskrem, brus, juice, brød, sukkerholdige frokostblandinger og bakeingredienser som hvetemel og sukker.


Hva burde jeg tenke på før jeg begynner på dietten?

Hvis du vurderer å bytte til et lavkarbokosthold for å dra nytte av alle helsefordelene som denne dietten kan gi, er det flotte nyheter! Du er på riktig vei til å oppnå forbedret velvære og større fysisk og mental fitness – disse utrolige fordelene kan utgjøre en stor forskjell i livet ditt.

Samtidig er det et par ting som er viktig å huske for de som nettopp har begynt på sin reise mot lavkarbo (ketose).


1. Du vil måtte loggføre måltidene dine

Å telle kalorier er ikke del av lavkarbodietten, men for å holde deg til matplanen din må du loggføre karbohydratene du har inntatt – dette for å sørge for at du holder deg til mellom 20 til 60 gram per dag. I tillegg vil du måtte finne ut hvor mye protein du trenger å spise. Dette blir generelt beregnet med utgangspunkt i høyde, kjønn, aktivitetsnivå, og din idealvekt.

For mye protein og for mange karbohydrater kan føre kroppen din ut av lavkarbo, så det er viktig at du finner de riktige ratioene. Resten av næringsinntaket ditt burde komme fra fett – hvor mye av dette du skal spise vil du vite når du har funnet den riktige balansen mellom karbohydrater og protein.

Til å begynne med virker det skremmende, men du kommer raskt til å lære deg hvordan makronærings-prosenter skal forstås. Alt er del av en tilpasning, spesielt når du er vant til å spise uten egentlig å tenke over hva du putter i munnen.

Det finnes til og med applikasjoner du kan bruke for å legge inn all maten du spiser. De vil bryte ned prosentene for deg, så du tydelig kan se hva du trenger å spise mer eller mindre av for å oppnå den riktige balansen. Samtidig vil du etter et par uker med lavkarbo ha nok kunnskap til å kunne beregne ratioene i hodet.


2. Det er VANSKELIG å redusere inntaket av karbohydrater.

Det finnes ingen vei utenom. Brød, pasta, kjeks – dette er noen av de beste matvarene, og det er ingen enkel sak å fjerne dem fra listen din. Sukker er ekstremt avhengighetsskapende, og du kan forvente at det ikke vil være lett å komme seg gjennom de første dagene av dietten. Samtidig er lavkarbo en flott måte å stilne appetitten, og tar du tiden til hjelp vil dette snart bli mye enklere.

Blant tiltak som vil gjøre det mindre smertefullt i mellomtiden er å bli kvitt all karbohydrat-rik mat fra skapene dine så du ikke trenger å forholde deg til fristelsen. Prøv også å inkludere noen av lavkarbo-alternativene du liker best så ofte som mulig. Husk at du fremdeles trenger noen karbohydrater i dietten din – så gjør det meste ut av dem.

Heldigvis inkluderer den nye dietten din mye fett – det betyr ost! Du vil fremdeles kunne nyte variasjoner av dine favorittretter, og alt det sunne fettet vil gjøre at du føler deg tilfredsstilt og mett.


3. Drikke mye (og mer) vann 

En flott bivirkning av lavkarbo er at kroppen din ikke trenger å oppbevare overflødig vann på same måte som den er vant til – men dette betyr også at du kan ende opp med å føle deg litt dehydrert hvis du ikke drikker nok vann til å erstatte det som ble tapt. En god tommelfingerregel er åtte glass vann om dagen, men sørg også for å lytte til kroppen din. Hvis du er tørst, ta noe å drikke.

Skulle du få hodepine eller muskelkramper, vurder å øke mineralinntaket ditt, som salt, magnesium, og kalium. Disse forsvinner ofte med vanntap.


4. Du kommer til å tilbringe mer tid på kjøkkenet

Fordi lavkarbo innebærer å spise mer ubehandlet (naturlig) mat, kommer det til å kreve litt mer arbeid enn det du kanskje er vant til. Hvis du er ny i matlaging, er dette en flott måte å lære på. Du kommer sannsynligvis også til å måtte tilbringe mer tid til å planlegge måltidene på forhånd, særlig i begynnelsen mens du tilpasser deg din nye livsstil. Å på forhånd vite hva du kommer til å spise i løpet av dagen vil hjelpe deg med å kjøpe de riktige matvarene når du er på butikken, og gjøre det lettere for deg å følge kostholdet ditt.

Det er også en flott mulighet til å få bedre, sunnere vaner. Hvis du vanligvis tar en kaffe og en bagett på vei til jobb, stå i stedet opp en halvtime tidligere, lag din egen kaffe og stek noen egg. Ikke bare kommer du til å føle deg bedre, du kommer også til å spare penger som du i stedet kan bruke på en sunn belønning, som en ny kjøkken- eller juicemaskin.


5. Det er en livsstilsendring

Det er muligens en åpenbar påstand, men det er noe du må huske på hvis du håper å lykkes med å oppnå lavkarbo. Det er ikke som en normal “diett”, hvor du kan jukse en gang i blant, og hive innpå med kjeks eller potetgull som noen på kontoret har tatt med.

Du vil på forhånd måtte tenke gjennom noen av de sosiale situasjonene du kan havne i og som vil innebære fristende mat, og komme opp med en passende strategi for å håndtere dem på en måte som fungerer for deg. Du kan fremdeles gå ut og ta noen drinker med venner etter jobb, men bestill et glass vann og nyt en god stek og salat i stedet for å bestille øl og nachos.


Hvem burde IKKE følge en streng lavkarbodiett? 

De aller fleste kan helt trygt begynne på en hvilken som helst lavkarbodiett med en gang. Men i de følgende tre situasjonene kan du trenge ekstra forberedelser eller tilpasning:

Tar du medisiner for diabetes, e.g. insulin? Lær mer 

Tar du medisiner mot høyt blodtrykk? Lær mer 

Ammer du?Lær mer 

Hvis du ikke tilhører noen av disse gruppene, er du klar til å begynne. Flott!


Stegvis tilvenning

Det er anbefalt å gjøre overgangen til lavkarbo mest mulig rolig. For å unngå en vanskelig overgang, så burde man gradvis kutte ned på produkter som inneholder mye karbohydrater. Vi anbefaler denne rekkefølgen:

  1. Brus, fruktjuice, smakstilsatt melk og energidrikker – flytende sukker på flaske. Til og med fruktjuicen og melken med smak.
  2. Søtsaker, konfekt, sukkerholdige unnelser – og ikke la deg lure av de som markedsfører seg selv som laget av ekte fruktjuice. De er fortsatt små sukkerkuber, men pakket inn i en attraktiv søtsak.
  3. Baking, kaker, kjeks, bakevarer – alle har ekstremt høye sukkernivåer, hvete, karbohydrater og dårlig fett. Lær deg å bannlyse det beige.
  4. Frokostblandinger – spesielt de med fullkorn. Veldig bearbeidet, mye sukker og med mye tilsetninger. Det vil gjøre at du treffer på en lav blodsukkerkræsj senere på morgenen og det vil ikke mette deg.
  5. Sukker & Mel – om du gir opp disse 2 tingene vil du forbedre helsen, vekten og næringsnivået ditt drastisk. Folk sier kanskje at det er restriktivt å gi opp hele matgrupper, men det du gir opp er matprodukter. Det er bare fordi mel og sukker gjøres om til så mange produkter at det virker restriktivt. Bare for 10 år siden var ikke alle disse produktene tilgjengelige. Supermarkeder så veldig annerledes ut fra det de gjør i dag.

 

Hva er helsefordelene med lavkarbo?

Nå som vi har snakket om hvordan lavkarbo dietten fungerer, skal vi snakke mer om fordelene av å faktisk følge denne dietten.

Å følge en lavkarbodiett kan gi mange viktige helsefordeler, særlig for personer utsatte for hjerteproblemer, hudproblemer, eller hjernesykdom.

Samtidig finnes det en rekke grunner til at alle kan ha nytte av å inkorporere lavkarbo-kosthold i sin hverdag. Dette er bare noen av fordelene du vil merke ved å holde deg til matvarer som inngår i en lavkarbodiett: 


1. Lavkarbo reduserer appetitten

Det er mye enklere å ta sunne matvalg, og spise små porsjoner, når du ikke hungrer etter store mengder kaloririk mat. Selv om du i begynnelsen kan slite med et behov for å hive innpå med karbohydrater og sukker mens du forsøker å presse kroppen inn i en ketosen tilstand, vil du, så snart du har oppnådd dette, dra nytte av en naturlig og sunn apetittreduksjon. 

Når kroppen din er i denne tilstanden, hvor du spiser og forbrenner store mengder fett, slipper kroppen din ut et hormon som utløser en metthetsfølelse. Et kosthold rikt på karbohydrater blokkerer faktisk dette hormonet, og det slippes ut i betydelig mindre mengder – som kan være grunnen til at du gjerne ønsker å fortsette å spise mer og mer karbohydrater.


2. Lavkarbo fremmer sunt vekttap

Appetittreduksjonen som følger av lavkarbo kan selvsagt utgjøre en stor forskjell i å hjelpe deg med å gå ned i vekt, men ikke bare det. Lavkarbo betyr også at du forbrenner mer fett – både det du i større mengder inntar, og det som allerede er lagret i kroppen din.

Fordi mesteparten av det du spiser i et lavkarbokosthold er ubehandlede (naturlige) matvarer fulle av næringsstoffer, vil kroppen din fungere raskt og effektivt. Dette sørger for å opprettholde metabolismen din, og du vil se resultater i form av vekttap mye raskere enn hvis du kun kuttet ned på kalorier uten å ta hensyn til næringsinnhold. 


3. Lavkarbo gir bedre søvn og mer energi

Nye lavkarbo-følgere har allerede etter få dager merket at de sover bedre og har mer energi. Ved å forsyne kroppen din med en mer effektiv kilde til drivstoff, sørger du for at vevet og systemene i kroppen din jobber bedre og enklere - og du frigjør slik mer energi som kroppen din kan bruke på andre ting.

Det forskes fremdeles på å finne ut av hvordan lavkarbo forbedrer søvnen, men foreløpige studier har vist at denne typen spising faktisk reduserer tiden vi bruker i REM søvn - mer tid blir tilbrakt i rolige, bølgelignende søvnmønstre. Det er mulig at denne andre typen søvn er mer avslappende.


4. Lavkarbo bidrar til å forebygge hjertesykdom

Denne dietten kan påvirke hjertehelsen din på mange ulike måter, og kan bidra til å forebygge at du utvikler hjertesykdom. Pasienter som har kuttet karbohydrater har vist seg å ha et lavere nivå av triglyserider, en type fettmolekyler som kan være en sterk risikofaktor for hjertesykdom - mens pasienter som følger dietter med lavt fettinnhold noen ganger blir påvist et høyere nivå av disse.

Et lavkarbokosthold øker nivået av lipoproteiner med høy tetthet (HDL) i blodet ditt - det "gode" kolesterolet som hjelper deg med å redusere risikoen for hjertesykdom - ved å øke inntaket ditt av sunt fett. Når dette kombineres med et lavere antall triglyserider, kan du se store forbedringer i hjertehelsen din. 

Lipoproteiner med lav tetthet (LDL), det "dårlige" kolesterolet, kan reduseres ved å ty til lavkarbo, og slik redusere risikoen din for å få hjerteinfarkt. Men det er ikke bare nivået som reduseres - en lavkarbodiett kan faktisk gjøre LDL-partiklene større, noe som i følge forskere reduserer risikoen for hjertesykdom.

Et redusert inntak av karbohydrater kan også bidra til et betydelig lavere blodtrykk, noe som forminsker risikoen din ikke bare for hjertesykdom, men også for slag, nyresvikt, med mer.

For en rekke tilstander er høyt blodtrykk en betydelig risikofaktor, og spiser du lavkarbo, vil du kunne senke blodtrykket ditt ned til godt innenfor det normale området.


5. Lavkarbo bidrar til å bli kvitt magefett

For mye kroppsfett er problematisk, men ekstra fett rundt magen - kan også øke risikoen din for hjertesykdom. Det verste er at dette fettet både kan bygge seg opp raskt og være ekstremt vanskelig å bli kvitt.

Heldigvis kan lavkarbo hjelpe kroppen din med å forbrenne dette lagrede fettet på en mye mer effektiv måte enn noe annet kosthold, eller ved mosjon alene. Hvis du holder deg til lavkarbodietten din, og regelmessig trener en form for intervalltrening med høy intensitet, vil du kunne se magefettet ditt smelte vekk.


6. Lavkarbo gir lavere blodsukker og insulinnivå

Når kroppen din er i en ketosen tilstand er din primære energikilde fett - ikke sukker. Pågående studier har vist at lavkarbo på grunn av dette kan bidra til å redusere glukosenivået i blodet, og til og med redusere behovet kroppen din har for insulin. Denne lille endringen i måten kroppen din lagrer og forbrenner energi kan ha stor betydning for symptomer på diabetes.

Når du spiser store måltider kan karbohydrater, fordi de blir omgjort til sukker når de er inne i kroppen, føre til topper i blodsukkeret ditt. Har du diabetes, eller ofte høyt blodsukker, kan det være farlig å innta for mange karbohydrater. Å bytte til fett som din primære energikilde er en perfekt måte å håndtere denne tilstanden på, uten å ty til medisiner.


7. Lavkarbo tar vare på øynene

Lavere blodsukker lindrer ikke bare diabetessymptomer, det kan til og med forhindre at sykdommen bryter ut. Mer spesifikt kan høye nivåer av glukose i blodet føre til synsskader. I mer alvorlige tilfeller kan dette til og med øke risikoen for å utvikle grå stær.

Ved å bidra til å kontrollere blodsukkernivået og øke kroppen din sin insulinresistanse, kan det å spise lavkarbo sørge for at øynene dine fungerer godt. Denne måten å spise på er et særlig viktig verktøy i å bekjempe mulig synstap for de som lider av diabetes.


8. Lavkarbo kan bidra til bedre stoffskifte

Lavkarbo kan dempe alle de symptomene og risikofaktorene som til sammen utgjør det vi kjenner som lavt stoffskifte. Mens det finnes en rekke andre måter for å bekjempe abdominal fedme, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol, og diabetes, tilbyr lavkarbo en mulighet til å gjøre det uten tap av betydelig muskelmasse.

Ved å hindre muskeltap sørger lavkarbo for at kroppen din er i stand til å beholde en sunnere metabolisme - slik at systemene dine er velfungerende og din generelle velvære forbedret.


9. Lavkarbo kan redusere risiko for hjernesykdom

Fordi lavkarbodietter opprinnelig ble brukt til å behandle epilepsi, gir det mening at en av helsefordelene ved slikt et kosthold er forbedret hjernefunksjon. Det finnes betydelig bevisføring som støtter økt minnefunksjon og bedre kognitive evner blant Alzheimer-pasienter, så vel som blant individer som lider av Parkinsons syndrom.

I følge studier har lavkarbo potensiale til å behandle en rekke tilstander, inkludert autisme, narkolepsi, depresjon, og til og med Multippel Sklerose. Også individer som ikke lider av mentale helseproblemer, nevrologiske tilstander, eller andre hjernesykdommer, kan dra stor nytte av kostholdet. Det har blitt rapportert at lavkarbodietter fører til økt fokus og mental klarhet, så vel som færre, mindre intense migreneanfall.


10. Lavkarbo kan bidra til å bekjempe noen typer kreft

I følge en artikkel publisert i 2014, kan ikke kreftceller bruke de lavkarbo-legemene en fett-tilpasset kropp produserer som effektiv energi. Artikkelen slår til og med fast at "ketose hemmer dyrkede tumorcellers celledeling og levedyktighet". Dette betyr selvfølgelig ikke at du ved å spise i tråd med en lavkarbodiett vil kunne hoppe over cellegiftbehandlinger, men det er lovende forskning. Uansett vil du ved å følge et lavkarbokosthold gi kroppen din mer av hva den trenger til å bekjempe dannelsen av kreftceller, og potensielt til og med forhindre svulstvekst.


11. Lavkarbo gir bedre gastrointestinal helse (mage- og tarmhelse)

Enhver som lider av sure oppstøt, halsbrann, oppblåsthet eller luft i magen, vil gjøre lurt i å begynne med lavkarbo. 

Faktisk vil det å følge en lavkarbodiett håndtere noen av de grunnleggende problemene ved disse tilstandene - inflammasjon, bakterielle problemer, og kroppens autoimmune respons. Sure oppstøt og halsbrann skyldes for det meste hvetebasert eller sukkerholdig mat, og karbohydrater en av hovedårsakene til gallestein. Ved å begrense inntaket av denne typen matvarer vil derfor risikoen for å utvikle disse svært ubehagelige mage- og tarmproblemene bli redusert.


Risiko med lavkarbo: Hvor lavt er for lavt?

Alle reagerer ulikt på ulike diettplaner, og det er ikke nødvendigvis en “alt passer til alle” tilnærming til lavkarbodiett som fungerer best for alle. Faktorer som ens alder, kjønn, aktivitetsnivå, kroppsvekt og genetiske disposisjon har innvirkning på hvordan personen føler seg når de følger en lavkarbodiett.

Derfor er det viktig å praktisere selvinnsikt når du planlegger å redusere karbohydratinntaket for å komme deg til det karbo-nivået i kostholdet som fungerer best for deg personlig. Dette vil kanskje kreve litt prøving og feiling i begynnelsen, og det er vanligvis best å redusere karbohydrater gradvis for å motvirke bivirkninger som matsug eller trøtthet.

Generelt, ser det ut til å være mye variasjon når det kommer til hvordan lavkarbodietter påvirker forandringer i humør og energinivåer – noen folk føler seg fantastiske og andre strever litt i begynnelsen. Rapporter indikerer at dietter med svært lavt karbonivå eller ketogeniske dietter kanskje kan øke utmattelsesfølelse og irritabilitet hos noen mennesker – en bivirkning som har fått kallenavnet «karbo-influensa». Likevel skjer dette vanligvis kun når man kutter karbohydratene ned til kun 5 til 10 prosent av det totale kaloriinntaket.

 

Vi anbefaler å kutte alle karbohydrater, unntatt de fra frukt, grønnsaker og fullkorn.

Vi anbefaler lavraffinerte karbodietter og MASSE grønnsaker sammen med litt frukt. For de fleste som ønsker å gå ned i vekt, foreslår vi å holde seg til 25-35 prosent stivelse (grønnsaker som søtpoteter og uraffinert korn), 40-50 prosent stivelsesfrie grønnsaker, og resten protein. Frisky foreslår også å unngå raffinerte karbohydrater og å spise mer fullkorn, bønner, grønnsaker og frukt, sammen med magre proteiner, sunne fettsyrer og melkeprodukter (om du spiser det). Eksperter er enige om at istedenfor å følge en streng diettplan er det best å samle sammen deler av sunne matvaner for å lage en bærekraftig plan som fungerer for deg og ditt liv. Ikke bare vil du gå ned i vekt, men du blir generelt sunnere.

Skrevet av Sunniva Hamren:

Sunniva Hamren er lidenskapelig opptatt av helse, ernæring og livsstil i en ellers travel hverdag. Hun er redaktør på Frisky.no og skriver forskningsbaserte artikler som er enkle å forstå. Les flere artikler av Sunniva.

Det siste innen ernæring: 

Legg igjen en kommentar