Hva er Mandelmel? Fordeler og Ulemper

mandelmel til pizza

Det kan være flere grunner til at du ønsker å slutte med hvetemel og andre kornprodukter. 

Det kan være på grunn av glutenintoleranse, cøliaki eller bare et ønske om å spise færre karbohydrater.

Av samme årsaker velger mange å kutte ut bakevarer. Er dette den eneste løsningen?

Heldigvis ikke. Det finnes andre meltyper som er godt egnet for baking og matlaging. En av disse er mandelmel, som også er glutenfritt.

Hva er mandelmel?

Mandelmel er i utgangspunktet tilgjengelig i to svært forskjellige varianter. Et av dem er biproduktet fra produksjon av mandelolje: de gjenværende mandlene blir malt opp og brukt som mandelmel.

Forskjellen mellom mandelmel og malte mandler er rett og slett skallet. Skallet inneholder en betydelig del av de gunstige næringsstoffene og kalorier. Måten mandlene males på er svært forskjellig og varierer ofte innenfor samme produktlinje og til og med i samme pakke.

       SAMMENDRAG:

       Mandelmel er laget av skrellede mandler som er malt og siktet til fint mel.

I henhold til denne tidligere behandling, varierer også næringsverdiene betydelig:

Næringsverdi per 100g:

Siktet mandelmel

Vanlige mandler

Protein

36g

20g

Fett

12g

55g

Karbohydrater

4g

7g


Denne prosessen gir mandlene en annen smak og en helt annen oppførsel når den brukes i bakverk. Avoljet mandelmel er veldig tørt og absorberer mye væske når deigen eltes. Ta en oppskrift på eplepai for eksempel, denne er nesten laget for avoljet mandel mel. Med jordede mandler vil deigen være for fuktig for kaken. Men med noen få tilpasninger vil det gå, men resultatet ville fortsatt være for luftig og myk​t. 

Denne luftigheten og sukkulensen, forårsaket av fettet som fortsatt finnes i vanlige mandler, kan være en positiv ting når man lager pannekaker.

Det er derfor ikke noen av de to mandelmelvarianter som er best på alt. De er forskjellige materialer, som begge har positive sider: mandelmelepannkaker utstråler en kraftig mandelaroma.

Selvfølgelig er dette prinsippet også mulig med andre nøtter, men mandelmel synes å være den mest utbredte. Dette skyldes mye tilgjengeligheten (prisen), men ikke minst den sterke særegne smaken av andre nøtter (f.eks. Hasselnøtter), som er mindre universelt brukbare.

Kan du bake med mandelmel?

Du kan kjøpe mandelmel på din lokale matbutikk, helsebutikk eller på nettet. Når du kjøper mandelmel, bør det egentlig bare inneholde en ingrediens: mandler. Når du legger til mandelmel til bakevarer, gjør det dem mer fuktige og gir en god nøtte-smak. Bakevarer laget med mandelmel har en tendens til å være høye på kalorier. 

Mandelmelkekaker, mandelmuffins, mandelmelbrød ... listen går videre for alt du kan lage med mandelmel. Den brukes hovedsakelig i bakevarer, men kan også brukes til å erstatte brødkrummer i et sunnere kyllingmåltid. Det er også flott for å belegge fisk.

Mandelmel kan typisk erstatte hvetemel i en oppskrift i et en-til-en-forhold. Men hvis du erstatter mandelmel for hvetemel, husk at du vil sannsynligvis kreve ekstra egg eller annet bindemiddel for å gjøre oppskriften vellykket. Ta også hensyn til at sluttresultatet ditt blir flatere når du bruker mandelmel i stedet for hvete.

Når du bruker mandelmel i baking, ikke la teksturen på deigen din bekymre deg. Mandelmel deiger er vanligvis tykkere enn hvete-baserte mel samt andre glutenfri mel. Motstå å tilsette mer flytende til blandingen, ellers vil du sannsynligvis ende opp med et sluttprodukt som ikke vil gjennomstekes. Du vil også kaste bort verdifullt mel.

Hvis du lager en kake, er mandelmel det beste valget for en lett tekstur. Men hvis oppskriften din er mer tilgivende (som brownies eller kaker), så spiller det ingen rolle om du velger mandelmel eller mel.

Hvis du tror at du bare kan erstatte mandelmel for kokosmel eller omvendt, bør du vite at kokosmel suger opp mye mer fukt enn mandelmel. Så når du bruker kokosmel, trenger oppskriften mer våte ingredienser generelt for å hindre et tørt sluttprodukt. Mens kokosmel har en mer nøytral, litt søt smak, smaker mandelmel og mandelmalt akkurat som det begge er: mandler. Denne mandelsmaken kan gi et velsmakende og interessant tillegg til alle slags oppskrifter.

Det er best å oppbevare mandelmel i kjøleskapet for å bevare friskheten mellom bruk.

Hvor får du mandelmel?

Det finnes mange nettbutikker som tilbyr avoljet mandelmel. En av dem er Meny, her får du produkter av høy kvalitet og effektiv leveranse, noe jeg hittil har hatt gode erfaringer med. Det finnes også andre nøtter. 

Produksjonen av bakte mandler, derimot, kan enkelt gjøres i et hvilket som helst kjøkken: Hell bare rå mandler i en blender og mal dem opp. Resultatet er fint mel, som også danner klumper: dette skyldes fettinnholdet i de rå mandelene.

Hvis du ikke skreller mandlene først, vil du få flere næringsstoffer, det kan også hende du må håndtere mandelskallet nøye, siden disse ikke kan hakkes riktig og kan fort dukke opp mellom tennene. Selvfølgelig er bakte mandler også tilgjengelig i de fleste supermarkeder, men tilleggsavgiften virker sjelden rettferdig i forhold til hele mandler.

Mandelmel er bedre for blodsukkeret

Matvarer laget med raffinert hvete har et høyt innhold av karbohydrater, men lite fett og fiber.

Dette kan forårsake korte høye nivåer i blodsukkeret, etterfulgt av raske fall, som kan gjøre deg trøtt, sulten og krever matvarer med høyt sukkerinnhold og kalorier.

På den andre siden er mandelmel lav på karbohydrater, men likevel høy i sunn fett og fiber.

Disse egenskapene gir den en lav glykemisk indeks, noe som betyr at det slipper sukker sakte inn i blodet ditt for å gi en vedvarende energikilde.

Som nevnt ovenfor inneholder mandelmel en bemerkelsesverdig høy mengde magnesium - et mineral som spiller hundrevis av roller i kroppen din, inkludert kontroll av blodsukkeret. 

Det er anslått at mellom 25-38% av personer med type 2-diabetes har magnesiummangel, og å korrigere dette gjennom kosthold eller kosttilskudd kan redusere blodsukkeret og forbedre insulinfunksjonen.

Faktisk kan mandelmel hjelpe til å forbedre insulinfunksjonen også for personer uten type 2-diabetes som har enten lave magnesiumnivåer, men er overvektige.

Dette kan bety at mandler med lave glykemiske egenskaper og høyt magnesiuminnhold kan bidra til å kontrollere blodsukkeret hos mennesker med eller uten type 2 diabetes.

       SAMMENDRAG:

       Mandelmel kan være bedre enn vanlig mel for blodsukkeret, da den har en lav glykemisk          indeks og er rik på magnesium.

Mandelmel er glutenfritt

Hvetemel inneholder et protein kalt gluten. Det hjelper deigen å holde seg elastisk og fange luft under baking, slik at den hever og blir myk.

Mennesker som har cøliaki eller hveteintoleranse kan ikke spise mat med gluten fordi kroppen deres ser på det som skadelig.

For disse individene produserer kroppen en autoimmun respons for å fjerne gluten fra kroppen. Dette svaret resulterer i skade på tarmene og kan forårsake symptomer som oppblåsthet, diaré, vekttap, utslett og tretthet.

Heldigvis er mandelmel både hvetefritt og glutenfritt, noe som gjør det til et godt alternativ for baking for de som ikke tolererer hvete eller gluten.

Likevel er det fortsatt viktig å sjekke emballasjen til mandelmel du kjøper. Mens mandler er naturlig glutenfrie, kan enkelte produkter være forurenset med gluten.

       SAMMENDRAG:

       Mandelmel er naturlig glutenfritt, noe som gjør det til et godt alternativ til hvetemel for de          som har cøliaki eller en hveteintoleranse.

Potensielle Bivirkninger av Mandelmel

Hvis kroppen din ikke er vant til å behandle store mengder fiber, kan mandelmel føre til forstyrret og/eller oppblåst mage. Hvis du følger en lav-FODMAP diett, inneholder mandelmel en moderat mengde FODMAPs, så det anbefales å begrense serveringsstørrelser.

Hvis du er allergisk mot mandler, bør du absolutt unngå mandelmel og mel og alle produkter som inneholder noe av dette. En mandelallergi er vanligvis en del av en generell nøttallergi, som inkluderer cashewnøtter, valnøtter, brasiløtter og andre.

Konklusjon:

Mandelmel er et godt alternativ til hvetebasert mel.

Det er utrolig næringsrikt og gir mange potensielle helsemessige fordeler, inkludert redusert risiko for hjertesykdom og forbedret blodsukkerkontroll.

Mandelmel er også glutenfritt, noe som gjør det til et godt alternativ for de med cøliaki eller en hveteintoleranse.

Hvis du er ute etter et lite karbonmel som er rikt på næringsstoffer, er mandelmel et godt valg.

Kanskje du også liker: