Hva er MCT-olje? Erfaring, fordeler og fakta

Fordelene med MCT

MCT olje, forkortet for Medium Chain Triglycerides, er et kosttilskudd med mange helsefordeler. I motsetning til kokosolje, gir ikke bare MCT-olje vedvarende energi, men det har også flere helsegevinster. Det er i tillegg et veldig godt alternativ for deg med matintoleranse.

Men hva er forskjellen på MCT-olje og kokosolje?

Kokosnøttolje er en god kilde til sunne fettstoffer og inneholder også mellomlange fettsyrer ( MCT). Forskjellen er at MCT olje er mye sterkere og en bedre kilde til to spesifikke mellomlange fettsyrer – Kaprinsyre og Kaprylsyre. Disse syrene gjør at oljen blir absorbert raskere, fordøyd raskere, og gir bedre energi i kroppen.

Så om du ønsker sunne fettsyrer og laurinsyre for å fremme immunforsvaret, bruk kokosnøttolje. Men ønsker du deg rask, vedvarende energi er MCT det beste valget.

Hva er MCT?

MCT (mellomlange fettsyrer) er en spesifikk, helsegunstig fettsyre som krever minimalt med arbeid fra leveren for å konverteres til drivstoff i form av ketoner. Ketoner er en av hjernens to primære drivstoffkilder, og også en vital kilde til ATP energi for kroppen. ATP energi tillater hver muskel å bevege seg i kroppen. Du har kanskje hørt folk snakke om ketogen diett, som er en type diett som er skapt for å hjelpe kroppen å gå på ketoner (fra fett) istedenfor glykogen (fra karbohydrater). Denne tilstanden kalles ketose. For enhver person på en ketogen eller lavkarbo diett, er MCT rent gull. Men du behøver ikke å gå helt  ’keto’ for å nyte fordelene fra ketoner.

Mellomlange fettsyrer vs korte fettsyrer

Alle fettsyrer består av karbon eller hydrogen, men varierer i lengde. Pr definisjon, har korte fettsyrer 5 eller færre karboner, mellomlange fettsyrer har 6-12, og lange fettsyrer har mer enn 12.

MCT blir ansett som lett fordøyelige og veldig sunne fettsyrer, og istedenfor å bli metabolisert gjennom fordøyelsen som mye annen mat, blir disse fettsyrene bearbeidet gjennom leveren. MCT gir rask og vedvarende energi, og blir lett absorbert i kroppen.

MCT olje kan være en kombinasjon av en eller flere av disse typene fettsyrene og blir som regel ekstrahert fra kokosnøtt- eller palmeolje, som begge er naturlige rike kilder. Disse fettsyrene finnes også i menneskelig brystmelk, geitemelk, ost, smør og andre typer melkeprodukter.

Uavhengig av hvilken kilde du får MCT fra, så har det noen helsefordeler: 

MCT helsefordeler:

1. Vedvarende energi

Ettersom mellomlange fettsyrer er, vel, mellomlange, blir de lett fordøyet og absorbert i kroppen.

Det betyr at de er en langvarig kilde til energi. Perfekt for søvnige morgener, lange dager, treningsøkter og hektiske timeplaner.

Energi-boosten er også fantastisk for idrettsutøvere og kroppsbyggere, eller de som behøver en kick-start til den daglige treningen.

2. Fantastisk for de med matintoleranse

MCT olje er uten melk, sukker, laktose, hvete, gjær og gluten.

NB! Pass likevel på at din MCT olje er uten kunstige smaksstoffer, fargestoffer eller konserveringsmidler.

MCT-olje er en fantastisk kilde til energi som de aller fleste bør tåle. Men om du har noen bekymringer anbefaler jeg at du snakker med en ernærings ekspert eller lege.

3. Vekttap

MCTer hjelper med å stimulere det som kalles ”termogenese”. Ordet refererer til produksjonen av varme i kroppen gjennom forbrenning av mat. MCT olje hjelper til å produsere store mengder med termogenese, som så hjelper med å gjøre forbrenningen raskere. I tillegg hjelper MCT olje med å kontrollere og begrense appetitten, noe som reduserer søtsuget. 

4. Immunforsvaret

De antibakterielle funksjonene i MCT er veldig gunstig for immunforsvaret. Sunne fettsyrer er viktig for et velfungerende immunforsvar, og siden MCTer blir lett fordøyet av kroppen, kan dette være et godt alternativ for de som har problemer med å spise andre matvarer med fett. 

5.  Bedre hjernefunksjon

MCT er ikke bare viktig for de som ønsker å gå ned i vekt eller for de som har behov for mer energi, men de kan også brukes til andre funksjoner i kroppen, som å fremme hjernefunksjonen. I følge en studie, ble inntak av MCT olje vist å kunne hjelpe mennesker med hukommelsen og minnetap hos de som lider av alzheimers.

Sammendrag:

MCT olje er en god kilde til energi for kroppen og hjernen. Med en raskere forbrenningsprosess enn karbohydrater, er det en fin måte å forbedre prestasjonsevnen eller kick-starte en ny kostholdsplan.

Hvordan tilsette MCT-olje i kostholdet

Noen personer sverger til å ta MCT-olje daglig som et supplement, rett fra skjeen eller blandet i en drikke. MCT olje har ikke smak eller lukt, så dette er et godt alternativ om du ønsker å øke inntaket ditt raskt. Men vær varsom – en liten mengde holder lenge. Man bør starte med en halv teskje og gradvis jobbe seg opp til 1 spiseskje.

Her er noen enkle tips:

 • check
  Tilsett i trenings-shaken eller frokost-smoothien.
 • check
  Bruk som salatdressing.
 • check
  Bland det i morgenkaffen, også kalt bulletproof kaffe

Mitt tips: Ikke vær redd for å helle litt MCT-olje over mat som sushi. Hell det over sushien på samme måte som du hadde helt salatdressing over en salat.

Kan jeg bruke MCT-olje i matlaging?

Siden MCTer inneholder mettede fettsyrer, er de veldig stabile, så du kan enkelt bruke det i matlagingen. Men, kokepunktet ved MCTer kan være lavere enn i andre matoljer, og det er ikke de samme nivåene av antioksidanter som beskytter oljen under oppvarming som i andre oljer (som kokosnøttolje, smør, ghi, og extra virgin). Derfor anbefaler jeg at du bruker MCT i smoothier eller andre drikker, eller tilsetter det i bakverk, salater (dressinger), eller i varm mat etter oppvarmingen.

Naturlige matvarer som inneholder MCT

Så langt er det ganske åpenbart at MCTer i seg selv er noe du ønsker å få i deg. Men hva er den beste kilden?

Du kan få MCTer fra flere naturlige matvarer. Her er en liste over MCTer i mat, med andel prosent av MCT (kilde):

 • Kokosnøttolje: 15%
 • Palmeolje: 7.9%
 • Ost (Hvis du tåler melkeprodukter): 7.3%
 • Smør: 6.8%
 • Melk: 6.9%
 • Yoghurt: 6.6%

Men du kan også få MCTer fra spesielt konsentrerte MCT oljer, som er mye mer konsentrerte (består nesten kun av MCTer).

Er MCT olje farlig?

MCT-oljer blir generelt ansett som trygt. Dette betyr at inntak av oljen mest sannsynlig ikke medfører noen stor risiko eller fare for helsen din.

Men, vær forsiktig om du har problemer med kolesterolet – særlig med høye nivåer av triglyserid. Siden MCTer inneholder triglyserid, kan for mye av det i blodet påvirke hjertet. 

Når det gjelder bivirkninger, er det kjent at MCT oljer kan forårsake problemer med fordøyelsen. Når du tar MCTer kan du oppleve følgende problemer:

 • check
  ​diaré
 • check
  ​kvalme
 • check
  ​kramper i magen
 • check
  oppblåsthet

Det kan hjelpe å redusere bivirkningene om du begynner å ta MCT-olje i små mengder. Dette hjelper kroppen din å venne seg til dem, slik at du kan gradvis bygge opp til den ønskede dosen. Å ta oljen med mat kan også hjelpe mot disse problemene. 

Hvem bør bruke MCT Olje?

Bruk av MCT olje er veldig effektivt for de som sliter med dårlig kognitiv helse, lavt energinivå, dårlig fordøyelse, overvekt, hormonelle ustabiliteter, lav forbrenning, diabetes, hjerte- og karsykdommer og betennelser.

MCT olje forbedrer også hjernefunksjonen og fysisk prestasjon hos idrettsutøvere så vel som den generelle befolkningen.

Er MCT-olje egentlig bra for miljøet?

palmeolje i MCT

Konsentrerte MCT-oljer blir ofte ekstrahert fra ”en kombinasjon av kokosnøtt- og palmeolje”. Personlig leter jeg alltid etter MCT oljer kun fra kokosnøttolje eller fra bærekraftig og regnskogsvennlig palmeolje, fordi palmeolje-industrien er ansvarlige for avskoging av store deler av regnskogen. Flere tusen mål av regnskog blir ødelagt for å gjøre plass til palmeproduksjon. Dette har også fordrevet mange dyrearter ut fra deres naturlige habitat, og er en stor trussel mot arter som orangutangen og den sumatriske tigeren, som begge er på randen av utrydning.

Storskala-produksjon av palmeavlinger i disse områdene har også fordrevet urbefolkning fra sine hjem og ødelagt deres levebrød (mange lever av regnskogen i forhold til mat og ressurser).

Les mer om palmeolje og hvordan du kan redde regnskogen

Konklusjon:

MCTer er ikke et mirakel-produkt. Men det er bevist at MCT-olje er anti-fettfremmende og kan være til hjelp i forhold til vekttap. Og er du veldig interessert i MCTer spesifikt, er det å tilsette MCT olje i din daglige rutine en fin måte å eksperimentere for å se om det kan hjelpe deg eller ikke.

På en annen side finnes det naturlige matvarer som inneholder MCTer med ekstra fordeler (andre sunne fettsyrer) som ren MCT olje ikke kan tilby. Og noen mennesker føler generelt at det er bedre å få næringsstoffer fra ubehandlet mat, istedenfor å være avhengig av å ta tilskudd. Det finnes ikke noe riktig svar her; det handler kun om det som fungerer for deg – og nå har du informasjonen til å kunne avgjøre på egen hånd. 

Siste artikler innen ernæring: