Menskopp test: Slik bruker du den, fordeler og mer

menskopp

Trendy, praktisk og miljøvennlig! Stadig flere kvinner bytter ut bind og tamponger med menskopp.

Menskopp ble oppfunnet allerede på 30-tallet i USA, men ble lenge ignorert som et slags undergrunns hippy-fenomen. Men menskopp er ikke bare for de som spiser vegetarmat og har ambisjoner om å leve "nær naturen". Tvert imot kan alle kvinner dra nytte av det, fordi fordelene er så mange.

Hva er menskopp?

Menskopp er, som navnet tilsier, en “kopp” med et skaft eller stang på bunnen som plasseres i skjeden for å stoppe blødninger. Den går også under navn som damebeger, mensenbeger, divacup og mooncup. Den er laget av silikon eller gummi og er omtrent like lang som en tampong, men litt bredere.

Synes du det høres ekkelt og ubekvemt ut? Ta det med ro, straks du lærer å sette den inn, så kommer du ikke til å merke den. Men regn med at det kan være litt vanskelig å få koppen til å sitte riktig i begynnelsen. Det er ikke til å unngå at du vil se blod, men det gjør du også når du bytter tampong eller bind.

Bekymret for å tømme den når du er på jobb eller skole? Gjør det samme som du ville med en tampong. Vask hendene, fjern, tøm, tørk med rent toalettpapir og sett inn igjen. Det tar maks 2 minutter. Svært enkelt.

Slik bruker du menskopp

Det er ikke en vanskelig å sette inn koppen, bare følg trinnene under:

 1. Vask hendene grundig med varmt vann og såpe.
 2. Påfør en vannbasert glidemiddel på kantene (ikke nødvendig, men det vil gjøre det enklere).
 3. Press sidene sammen med pekefinger og tommel slik at den får en U-form. Dette gjør menskoppen mindre slik at den blir lettere å sette inn.
 4. Dytt koppen horisontalt inn i skjeden. Den skal sitte litt under livmorhalsen.
 5. Når koppen er i skjeden, roter den. Dette sikrer et vakuum som stopper lekkasjer.

Hvis du føler ubehag, så ta koppen ut. Et tips er å klippe vekk noe av “stangen” nederst på koppen. Blir den for lang, kan det føre til at den blir ubehagelig å bruke. Man bør alltid fjerne koppen etter 12 timers bruk.

For å fjerne koppen trygt, følg disse trinnene:

 1. Vask hendene grundig med varmt vann og såpe.
 2. Plasser pekefingeren og tommelen inn i skjeden. Ta tak i stangen av koppen slik at du får tak i koppen.
 3. Klem den litt sammen slik at vakuumet brytes. Trekk den ned for å fjerne koppen.
 4. Når den er ute, tøm koppen i vasken eller toalettet.

Brukte kopper bør vaskes og tørkes før de settes inn i skjeden igjen.

Trenger du mer hjelp, så finnes det mange instruksjonsvideoer på YouTube.

Gode grunner for å bruke menskopp

1. Billigere

Prisen på en menskopp ligger på rundt 2-500 kroner og kan vare i opptil 10 år. Sammenlignet med å bruke bind og tamponger, som koster fra 15.000 kroner og oppover ved bruk i 10 år, kan du spare tusenvis av kroner på å bytte.

2. Mer komfortabelt

Mens bind og tamponger må byttes hver fjerde eller sjette time, kan menskoppen sitte inne opptil 12 timer - selv på natten og når du trener. For de fleste holder det å tømme menskoppen morgen og kveld. Mange opplever dessuten at det blir mindre lukt.

3. Bedre for helsen

Nylige funn viser at kreftfremkallende stoffer som styren, kloroform og dioksiner finnes i bind og tamponger.

Du kan også fjerne frykten for toksisk sjokksyndrom (TSS). Det er en sjelden, men  potensielt livstruende tilstand, som skyldes giftstoffer fra streptokokk- eller stafylokokkbakterier. Ofte kalles den for tampongsyken fordi det kan oppstå hos kvinner som har hatt tampong liggende inne for lenge. Fordi menskopper samler menstruasjonsblod i stedet for å absorbere det, er ikke den samme risikoen tilstede.

En annen helsemessig fordel er at den ikke påvirker den naturlige fuktighetsbalansen i skjeden, som tamponger gjør ved å absorbere fuktighet. For kvinner som er plaget av soppinfeksjoner, kan det dessuten hjelpe å starte med koppen.

4. Miljøvennlig

Gjennomsnittlig kaster kvinner opptil 11.000 tamponger, bind og truseinnlegg i løpet av livet. Dette skaper et enormt avfallsproblem da materiale fra engangsproduktene er lite nedbrytbare i naturen. Ifølge enkelte studier kan det ta opptil 800 år å bryte det ned.

Sammenlign det med en menskopp som kan brukes igjen og igjen i opptil 10 år (med riktig vedlikehold). Altså trenger man bare fire menskopper gjennom hele livet. Eller med andre ord: En menskopp kan gjøre jobben til over 3250 tamponger.

5. Bedre sex-liv

Intimina spurte nylig 1500 menskopp-brukere om hvordan deres liv hadde blitt forandret som følge at de hadde startet å bruke menskopp. Over en fjerdedel sa at deres sex-liv hadde blitt bedre. Samtidig sa 66 prosent at de hadde blitt mindre tørre i skjeden. Er det en sammenheng?

Til forskjell fra tamponger, som tar vekk kroppens naturlige fuktighet i skjeden, så beholder menskoppen den. At kvinner opplever sexlivet som bedre kan således skyldes at de får tilbake kroppens “naturlige glidemiddel”.

Med menskopp kan du dessuten ha sex under menstruasjonen. Din partner kan ikke føle den, og det er ingen blod å bekymre seg for.

Her er andre resultater fra undersøkelsen:

 • 46 prosent sa at deres søvn hadde blitt bedre.
 • 84 prosent av kvinnene sa at de følte seg tryggere i menstruasjonsperioden.
 • 78 prosent følte seg mer komfortabel med kroppen sin.
 • check
  66 prosent opplevde reduksjon i vaginal tørrhet.
 • check
  34 prosent rapporterte at de opplevde færre og mindre alvorlige kramper.
 • check
  62 prosent rapporterte mindre lukt.
 • check
  42 prosent sa at det var mer sannsynlig at de ville trene i løpet av perioden.
 • check
  84 prosent sa at deres selvtillit hadde økt
 • check
  ​94 prosent vil anbefale det til andre.

Hvorfor ikke bruke menskopp

Om du har blodfobi og besvimer eller føler deg uvell ved syn av blod, så er menskopp trolig ikke for deg. De fleste synes at det er ekkelt å tømme en kopp med blod. Og det hjelper ikke at det heter “mens-kopp”, det er ikke noe man vil drikke. Men de fleste synes likevel at disse bakdelene er små sammenlignet med fordelene.

En studie fra 2011 viste at brukere av menskopp hadde mer irritasjon nedentil enn de som brukte tamponger. Men samme undersøkelse viste også at jo lenger man hadde brukt menskopp, desto mindre var problemet. Det er viktig at koppen blir sterilisert mellom hver menstruasjon. Kok den helt dekket med vann i 2-3 minutter. Husk også alltid å vaske hender hver gang du tar på den.

For kvinner som har livmorfremfall eller livmorprolaps, som betyr at livmoren har seget nedover i bekkenet, kan det være vanskelig å plassere menskoppen.

Å fjerne menskoppen kan i starten være vanskelig og oppleves litt ekkelt. Selv om du synes det er lett å sette den inn, så kan det være vanskelig å få den ut. Hvis du er på et offentlig sted, så kan det dessuten oppleves som litt pinlig. Et tips er å ta med en flaske vann inn i toalettet som du så kan bruke til å skylle den med. Tørk deretter med toalettpapir.

Hvis du bruker spiral, så kan menskoppen få spiralen til å gå ut av livmoren med de negative følger det kan ha. Du bør også spørre din fastlege hvis du nylig har født barn.

Hvordan velge riktig type for deg

Det er en jungel av menskopper der ute, så prøv deg frem til du finner den som fungerer best for deg. Det er et voksende marked og det finnes allerede i dag mange ulike merker å velge mellom. Noen er mykere og mer fleksible enn andre.

Her er faktorer som kan ha innflytelse på hvilken kopp som best passer deg:

 • Din alder
 • Lengden på livmorhalsen
 • Hvorvidt du har kraftige blødninger
 • Styrken i bekkenmuskulaturen
 • Har du født barn, og var det i så fall vaginalt eller ikke

Menskopper kommer bare i to størrelser, noe som gjør det veldig enkelt å velge. Her er ingen vanlig, super, med eller uten vinger, ultra-tynn, super pluss... bare enkel silikon.

Mindre kopper er egnet for kvinner yngre enn 25-30 og som ikke har født vaginalt. Større kopper er ofte anbefalt til kvinner over 25-30 år eller kvinner som har født vaginalt eller har mye utflod.

Det kan være smart å lese om de ulike merkene på nettet. Men det er først når du har prøvd de ulike koppene, at du vet at du har funnet noe du er komfortabelt med.

Det kan være at du må prøve noen forskjellige varianter før du finner den rette, men husk at dette er bare noe du trenger å gjøre en gang. Når du først har funnet din favoritt, så kan du bruke den i tiår etter tiår.

Menskopp kan kjøpes på apotek eller bestilles online og koster fra 200 til 500 kroner.

Testvinner #1: CleanCup Menskopp

Med norske CleanCup trenger du aldri igjen å stresse med bind og tamponger i veska. CleanCup er et praktisk alternativ til andre menstruasjonsbeskyttelser. Det første du merker deg når du holder CleanCup i hendene, er den veldig søte rosafargen. Mange blir også overrasket over at den er så myk.

CleanCup er laget av 100 prosent medisinsk silikon, og kan dermed også brukes av kvinner med latexallergi. Den finnes i to størrelser: liten og stor. Den store er anbefalt for de over 25 år eller som har født barn. Selve koppen produseres i Kina.

Pris per CleanCup er 329 kroner, men kjøper du begge størrelsene, (noe som er anbefalt hvis du er usikker på hvilken størrelse som best passer deg) så betaler du bare 449 kroner.

CleanCup er gjenbrukbar, og med riktig vedlikehold kan den vare i 10 år. Mellom hver mensperiode bør menskoppen steriliseres i kokende vann.

Når du kjøper en CleanCup, donerer du samtidig en menskopp til noen som trenger det i Afrika. CleanCup er nemlig med i et pilotprosjekt i samarbeid med Redd Barna. Målet er å donerer én CleanCup per solgte CleanCup til en jente i en annen del av verden.

Bak CleanCup står Lene Elisabeth Eide som brenner for likestilling, miljø og bærekraft. Hun kaller det selv et «one woman show» fordi hun gjør alt i selskapet.

Nummer 2: Lunette Menstrual

Hvis du leter etter en menskopp som fungerer, så bør Lunette Menstrual være øverst på ønskelisten din.

Lunette Cup er ofte den første koppen som folk i Europa kjøper, og det er den som mange ender opp med for resten av livet. Den føles behagelig, lekker ikke og er lett å sette inn og ta ut. Den er også holdbar og vil vare i mange år.

Når det gjelder kvalitet, står ikke denne koppen dårligere stilt enn de mest populære menskoppene i verden, inkludert Diva Cup og Moon Cup.

Lunette Menstrual går for å være av svært høy kvalitet og produseres i Finland. Den finnes i to størrelser og i mange farger. Du betaler rundt 300 kroner per menskopp.

Konklusjon

Stadig flere kvinner oppdager fordelene med å bruke menskopp. For du tjener både tid og pengar på å bytte – og får dessuten en sunnere vagina. Og ikke nok med det, det er til og med bedre for miljøet.

Gjør det som er komfortabelt for deg, men hvis du vil gjøre en innsats for noe som er trygt, bærekraftig og miljøvennlig, så vil både kroppen og miljøet takke deg for det. Hvem vet, trives du med å bruke menskoppen, så kan du ha kjøpt din siste tampong eller bind.

Siste artikler innen livsstil: