Hva er Moringa? 10 Helsefordeler, Bruksområder og Bivirkninger 2018-08-09T17:49:05+00:00

Hva er Moringa? 10 Helsefordeler, Bruksområder og Bivirkninger

Alt om Moringa

Skrevet av: Sunniva Hamren

Moringa har blitt brukt i tusenvis av år i Asia til medisinske og helbredende formål.

Først i de siste årene har moderne forskning fått øynene opp for “mirakeltreet moringa”, og bekreftet mange av helsegevinstene som tradisjonell folkemedisin har visst om i årtusener.

Moringa blir ofte omtalt som et “multivitamin i naturlig form”. 

Tettpakket med antioksidanter, proteiner og alle ni essensielle aminosyrer.

I 100 gram tørket Moringa finner du for eksempel dobbelt så mye protein som i 100 gram yoghurt og tre ganger så mye C-vitamin som i 100 gram appelsin.

Time Magazine har allerede kåret moringa til årets supermat og spår at det blir det neste quinoa

Hva er moringa?

Moringa vokser i Himalaya

Moringa er et tre som opprinnelig stammer fra Himalaya. Det liker seg best i tørre miljøer der de fleste andre planter ikke kan overleve, som Darfur og sørlige Etiopia. Det er antatt at det finnes minst et dusin forskjellige varianter av moringa-treet, men pepperrottre (moringa oleifera) er den mest vanlige.

Moringa-treet har blitt brukt i indisk medisin i over 5000 år, og det er tegn som tyder på at det har blitt utnyttet av de gamle grekerne, romerne og egypterne. 

I Filippinene kaller de det "mors beste venn." I Senegal er det "treet som aldri dør". Andre navn som også blir brukt er "mirakeltreet" eller "livets tre". Moringa kalles også "pepperrottre" på grunn av sin krydderaktige og litt sterke smak.

Alle deler av moringa-treet er spiselig. Frøene, blomstene og bladene kan brukes som mat, mens barken, røttene, stengene og resten av treet ofte brukes i som medisin. Bladene kan spises rå til salater eller blandes i drinker.

Moringa-treet vokser ekstraordinært fort. Allerede første året kan det nå en høyde på opptil 8 meter, nesten helt uten vann og gjødsel.

10 Helsefordeler med Moringa 

Selv om moderne vitenskap først nå har oppdaget moringas mange positive helseeffekter, har det blitt brukt i folkemedisinen i over 5000 år. I det ayurvediske helsesystem brukes det for eksempel som kur eller forebygging av rundt 300 sykdommer. 

Over 1300 studier, artikler og rapporter har blitt publisert om moringas mange fordeler. Hittil har imidlertid moderne forskning kun undersøkt en brøkdel av de mange påståtte helsegevinstene.

Her er helsefordeler som har ganske godt vitenskapelig belegg.

1. Moringa er tettpakket med næringsstoffer

Moringa er full av næringsstoffer

Moringa har blitt kalt “et multivitamin i naturlig form”. Bladene er spesielt verdifulle når det gjelder næringsinnhold med vitaminer, mineraler, proteiner, plantenæringsstoffer og mye mer.

I 100 gram tørket moringa finner du:

- 9 ganger mer protein enn yoghurt.

- 10 ganger mer a-vitamin enn gulrøtter

- 17 ganger mer kalsium enn melk

- 15 ganger mer kalium enn bananer

- 12 ganger mer c-vitamin enn appelsiner

2. Moringa er rik på antioksidanter 

Det er flere grunner til at vi bør få i oss nok antioksidanter, men den viktigste er at disse stoffene beskytter kroppen mot såkalt “frie radikaler”. I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. 

Høye nivåer av frie radikaler forårsaker oksidativt stress, noe som kan bidra til kroniske sykdommer som hjertesykdom og diabetes type 2. 

Flere antioksidanter er blitt funnet i bladene til moringa, inkludert vitamin C, beta-karoten, quercetin (kan bidra til å senke blodtrykket) og klorogensyre (kan bidra til moderat blodsukkernivå etter måltider).

Faktisk fant en studie gjort på kvinner at sju gram moringa-pulver hver dag i tre måneder førte til betydelig økt forekomst av antioksidanter i blodet. 

3. Moringa kan senke blodsukkernivået 

Høyt blodsukker kan være et alvorlig helseproblem. Faktisk er det den viktigste årsaken til diabetes. Over tid øker høyt blodsukker risikoen for mange alvorlige helseproblemer, inkludert hjertesykdom. Av denne grunn er det viktig å holde blodsukkeret innenfor sunne grenser.

Flere studier har vist at moringa kan bidra til å senke blodsukkernivået. Imidlertid er det meste av bevisene basert på dyreforsøk. To studier på mennesker har imidlertid en viss verdi. 

I den første studien deltok 30 kvinner. De tok sju gram moringa-pulver hver dag i tre måneder. Resultatet ble at blodsukkernivået ble redusert med 13,5 prosent.

I en annen studie av seks diabetespasienter viste det seg at ved å tilsette 50 gram moringa til et måltid, reduserte økning i blodsukker med 21 prosent.

4. Moringa kan senke kolesterolet

Jo høyere kolesterol, jo større risiko har du for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Hele åtte av ti menn og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi.

 Både dyr- og menneskestudier har vist at moringa har kolesterolsenkende egenskaper. En dyrestudie fant at virkningene var sammenlignbare med den kolesterolsenkende medisinen Simvastatin.

5. Moringa beskytter leveren 

Moringa inneholder høye konsentrasjoner av polyfenoler som beskytter leveren mot skade. 

Moringa kan dessuten redusere leverskade og fibrose og reversere oksidasjon i leveren. Moringaolje kan også gjenopprette lever-enzymer til normale nivåer, redusere oksidativt stress og øke proteininnholdet i leveren.

6. Moringa forbedrer sårheling

Moringa kan redusere tiden sår trenger for at blødningen skal stoppe, noe som betyr at det reduserer tiden det tar for riper, kutt eller sår for å stoppe blødningen.

7. Moringa gir mer energi

Vår kropp er i konstant behov for energi. Energikravene tilfredsstilles normalt av maten vi spiser, men når vi blir eldre, står kroppen overfor mer cellulær skade. Dette gjør oss trette og slappe. Vi blir ofte avhengig av kaffe, Coca-Cola eller energidrikker, men de gir bare en kortvarig effekt. Dessuten har vi en tendens til å trenge stadig økende doser for å oppnå samme effekt.

Moringa inneholder antioksidanter som reduserer celleskader. Den inneholder også høye mengder vitaminer, mineraler, og viktigst av alt, alle essensielle aminosyrer som kreves for reparasjon og regenerering av vev. Denne næringsrike, sunne maten kan derfor gi varig energi-forhøyelse.

8. Moringa motvirker søvnløshet

søvnløshet

Moringa er kjent for å forbedre søvn. En medvirkende årsak til dette er aminosyren tryptofan, som er funnet i merkbare mengder i moringa. Tryptofan kan raskt omdannes til stoffene melatonin og serotonin. Begge disse stoffene virker beroligende på hjernen og kan hjelpe på søvnløshet. Serotonin og melatonin er med på å styre døgnsyklusen vår. De er også viktige for et godt humør og fravær av depresjon.

Vitamin B6 er også nødvendig i serotonin-produksjon, og moringa er rik på det også.

 9. Moringa kan forhindre hårtap

Mister du hår? Du kan være lav på vitamin B6, biotin og folsyre. Disse næringsstoffene sammen med vitamin E er avgjørende for å stoppe håravfall og øke blodsirkulasjonen til hårsekkene.

På grunn av høye konsentrasjoner av vitaminer (vitamin A, E og B) og mineraler (sink og silika) kan moringa stimulere din naturlige hårvekst og forhindre håravfall og flass.

Sammenlignet med syntetiske vitaminer og kosttilskudd, blir moringa-bladene også absorbert lett. Det gir et sunt, skinnende hår.

10. Moringa tar vare på huden

huden

Motemagasinet Vogue har beskrevet moringa som "redefinert skjønnhet fra innsiden" fordi det er spekket med vitaminer som huden elsker.

Vitamin A er avgjørende for en sunn og strålende hud. Vitamin E beskytter celler fra oksidativt stress som bidrar til å bekjempe tegn på aldring. 

Moringa har også et av de høyeste antioksidantinnholdene i noe mat. Antioksidanter er essensielle for å beskytte, reparere og forebygge celleskader, og minimere aldringsprosessen av huden på lang sikt. De bidrar til å motvirke oksidativt stress og effekten av frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler som som forårsaker tørrhet, rynker og tidlig aldring.

Les også: Kollagen gir beskyttelse for huden

Er moringa farlig?

Bladene på moringa-treet regnes generelt for å være trygge, selv i større doser enn normalt.

Det er imidlertid noen kontroverser angående røttene og stengene og deres potensielt skadelige effekter, spesielt hos kvinner. Det blir hevdet at disse delene av planten ikke bare kan fungere som et prevensjonsmiddel (midlertidig eller permanent), men kan også føre til aborter og andre problemer (kilde). 

Under graviditet eller når du ammer, er det derfor best å unngå moringa-ekstrakt, moringa-rot eller høye doser kosttilskudd, siden det ikke er gjort nok forskning for å vise at det er helt trygt.

Det er også en annen ulempe som bør nevnes: Moringa-bladene kan inneholde høye nivåer av antinutrienter, noe som kan redusere absorpsjon av mineraler og protein. 

Ved inntak av store mengder kan moringa også skape fordøyelsesproblemer. Så start forsiktig med en halv teskje per dag.

Hvordan inkludere moringa i hverdagen

Hvis du har et moringa-tre i hagen, så kan du bruke de friske bladene i måltidene dine. De har en smak som ligner på reddik. Bruk dem i en salat eller bland dem sammen i en smoothies. 

Men de færreste av oss har et moringa-tre stående i hagen. På grunn av den lange transporttiden som trengs for å sende moringa fra Afrika eller Asia (der den er mest utbredt) til Norge, blir den vanligvis solgt i pulver- eller kapselform, noe som forlenger holdbarheten. 

Å bruke moringa i pulverform er veldig enkelt. Bare bland 1-2 teskjeer (eller en halv teskje hvis du nettopp har begynt) i det du ønsker. Du kan nesten tenke på det som et supermat-krydder.

En klar favoritt er å blande moringa med eplejuice. Men du kan også blande det i salater, egg eller pasta. Eller du kan bruke det når du baker brød, muffins eller kaker. Til middag kan du gjerne bruke det i sauser.

Det er også mulig å få moringa inn i kosten med kapsler. Det er spesielt nyttig for de som ikke er så glad i smaken av pulveret. Kapsler er dessuten lett å ta med seg.

Moringa har faktisk en overraskende behagelig smak, og derfor har matindustrien vært raske til å inkludere moringa i presset juice og andre sunne snacks. Det forventes også at moringa vil komme i skjønnhetsprodukter i det kommende året, så hvis du lurer på om du skal inkorporere supermaten i din livsstil, så bør du ikke lure lenger.

Strømmen av moringa-produkter på markedet har skutt i været. Moringa, som var nesten helt ukjent for et par år siden, er nå mer trendy enn mange andre populære helsekostprodukter. 

Kommersielt finnes nå mengder av moringa-produkter. Alt i fra grønnsaker, te, tilsetning til mat, oljer til koking og massasje, dyrefor, plantegjødsel, vannrense-produkter og mye mer. Det er ikke vanskelig og finne det blomstrende tilbudet på nettet.

Konklusjon:

Moringa er et indisk tre som har vært brukt i tradisjonell medisin i svært lang tid. Det har vært brukt til å behandle ulike former for sykdom, men bare noen få av helsepåstandene er studert vitenskapelig.

Moringa har nesten noe magisk ved seg. Det kan vokse astronomisk fort i noen av verdens hardeste klima. Det har nesten en mirakuløs evne til å gjøre skittent vann trygt og drikke. Og det har mer virkestoffer enn de fleste andre råvarer. Blant annet inneholder det ni ganger mer protein enn yoghurt. 

Moringa-bladene er svært næringsrike, og bør være spesielt gunstige for mennesker som mangler essensielle næringsstoffer.

Skrevet av Sunniva Hamren:

Sunniva Hamren er lidenskapelig opptatt av helse, ernæring og livsstil i en ellers travel hverdag. Hun er redaktør på Frisky.no og skriver forskningsbaserte artikler som er enkle å forstå. Les flere artikler av Sunniva.

Siste artikler innen ernæring:

Legg igjen en kommentar