Neglesopp: 7 naturlige behandlingsmetoder

Naturlig behandling mot neglesopp

1 av 10 personer sliter med neglesopp som ikke ser ut til å la seg behandle, og som stadig vokser frem igjen.

Vanlige medisiner mot neglesopp gir sjelden resultater, og har ingen fornøydhetsgaranti. Men ikke fortvil, det finnes håp!

En rekke naturlige matvarer, oljer og andre husmidler som du sannsynlig allerede har liggende i skapet, har faktisk veldige gode soppdrepende effekter.

Hvor vanlig er neglesopp?

Plages du med stadige neglesoppinfeksjoner? I så fall er du ikke alene.

Faktisk sliter 1 av 10 personer med neglesopp (onykomykose), en soppinfeksjon som oppstår under neglene og blant annet gir misfargede, gule og sprø negler (kilde: 1).

Selv om neglesopp ikke anses som en alvorlig sykdom, er det en kronisk tilstand som kan være vanskelig å bli kvitt ved bruk av konvensjonelle medisiner (kilde: 2).

Sørg derfor for at du setter i gang behandling av neglesoppen umiddelbart etter at du har oppdaget den!

Hvem kan få neglesopp?

Alle kan få neglesopp, men mest utbredt er det blant eldre, de som driver med idrett, hos de som bruker tette sko, samt hos personer med svekket immunforsvar  (kilde: 2).

Hos personer med lavt immunforsvar, for eksempel etter kreftbehandling, er det viktig å oppsøke lege så snart man oppdager negleseoppen. Dette fordi det svekkede immunforsvaret øker risikoen for infeksjoner (kilde: 3).

Neglesopp kan ramme både fingre og tær

Har du harde og misfargede tå- eller fingernegler? Det kan være neglesopp.

Neglesopp forekommer primært under tåneglene, men kan også oppstå under fingerneglene.

Vanlige symptomer er en gradvis tiltakende smertefull tilstand som etter hvert kan gi deg problemer med å gå og stå oppreist (kilde: 3).

Grunnen til at det blir vondt er fordi neglesoppen utvikler seg til en infeksjon som beveger seg fra ytterpunktene av neglen og innover.

Etter hvert kan det bli vanskelig å klippe neglen, da den blir hard og umedgjørlig.

Mange går også rundt med ubehandlet neglesopp fordi de ikke er klar over at de har det. Neglen kan etter hvert falle av, og hvis du ikke behandler soppen vil den spre seg til resten av neglene dine (kilde: 2).

Smitte og behandling av neglesopp

Neglesopp smitter ikke ved kontakt med andre mennesker.

Du kan pådra deg smitte i svømmehaller og andre varme, fuktige steder, eller ved bruk av vått og trangt fottøy, for eksempel som følge av svette.

Neglesopp er likevel forbundet med skam og et tabu, grunnet den visuelle presentasjonen, med harde, gule og deformerte negler. Det ser ikke akkurat delikat ut!

Vanlige legemidler kan i  mange tilfeller behandle neglesoppen din, men til hvilken pris? Kunstig fremstilte medisiner stappet fulle av kjemikalier kan være en stor påkjenning for kroppen din.

Vanlige bivirkninger av disse medisinene kan være kvalme, utslett, tung pust, hevelser i ansiktet, svimmelhet, nedsatt apetitt, vektøkning, utmattethet, feber, diare og så videre. Lista er nærmest uendelig lang (kilde: 4).

Den gode nyheten er at du enkelt kan kurere neglesoppen med vanlige matvarer, planter og ulike typer krydder.                                    

7 naturlige behandlingsmetoder mot neglesopp

Neglesopp omgis av en rekke myter og tvilsomme kjerringråd, og det kan være vanskelig å skille de gode fra de som ikke har noen effekt. Her følger våre beste tips!

1. Eplecidereddik

Eplesidereddik er kjent for å ha mange egenskaper utover å brukes i matlaging, og er kanskje det mest populære kjerringrådet mot neglesopp.

Og det er ikke uten grunn! Det kan både inntas ved drikking og brukes utenpå kroppen.

Lag for eksempel ditt eget, helende fotbad med seks deler varmt vann, en del eplesidereddik og en del salt. Ta fotbadet to danger daglig i en halvtimes tid, og neglesoppen vil forsvinne (kilde: 5)!

Du kan også prøve å drikke en teskje eplesidereddik hver dag (kilde: 6).

Eplesidereddik bidrar til å gjenopprette kroppens naturlige PH-verdier. Fordi neglesopp blant annet kan skyldes en unormal ph-verdi i hud og negler, er dette en effektiv kur.

I tillegg er eplesidereddik kjent for å styrke immunsystemet, noe som vil gi neglesoppen dårligere vekstvilkår.

Neglesopp skaper kontinuerlig bedre vekstvilkår for seg selv, inkludert et miljø med ph-verdier som får soppen til å blomstre opp.

Derfor vil det å drikke eplesidereddik ikke bare behandle, men også forebygge videre vekst av denne uønskede soppen (kilde: 7).

Grunnen til dette er at eplesidereddik skaper et surt miljø som soppen ikke klarer å overleve i.

For at fotbadet skal være så effektivt som mulig, sørg for å ha klippet tåneglene dine nylig og bruk kun et 100 % naturlig og økologisk produkt. 

Eplesidereddik er i tillegg rik på enzymer som hindrer gjærbakterier og sopp fra å vokse (kilde: 6).

Eplesidereddik er å foretrekke over hvit eddik.

Selv om begge typene kan behandle neglesopp, da begge er sure løsninger, er eplesidereddik rikere på mineraler, vitaminer og ansioksidanter som blir silt ut når man lager hvit eddik (kilde: 8).

Det er vanskelig å si noe om hvor lang tid det vil ta før eplesidereddiken har behandlet neglesoppen din.

Dette fordi det kommer an på hvor alvorlig infeksjonen din er. Vanlig behandlingstid antas å være alt fra et par uker til noen måneder.

Bruk eplesidereddik til neglesoppen din har forsvunnet!

2. Fotbad med eteriske oljer

Bruk av flere eteriske oljer kan hjelpe deg med å bli kvitt den uønskede neglesoppen din, blant annet tetre-olje og appelsin-olje (kilde: 9).

Gjør i så fall følgende: vask foten og neglene dine godt og tørk. Påfør deretter økologisk og naturlig olje på de rammede områdene og la det trekke seg inn.

Skrubb deretter neglen med en myk tannkost.

Gjenta en gang om dagen frem til du ser at infeksjonen har forsvunnet. Fortsett gjerne behandlingen i noen uker ekstra, for å forhindre at neglesoppen gjenoppstår.  

Appelsin-olje kan oppleves sterkere enn tetre-olje, særlig for de som har sensitiv hud eller er allergiske mot sitrusfrukt.

Prøv deg derfor frem på et lite område først, og se om du får en reaksjon.

Medisinske egenskaper ved eteriske oljer:

Eteriske oljer har vist seg svært effektive i behandlingen av dermatofytter, som er den vanligste soppgruppen som oppstår på menneskekroppen (kilde: 10).

Timian-olje er også svært effektivt mot neglesopp. Dette fordi timian inneholder tymol, et velkjent anti-septisk virkestoff, det vil si at det dreper bakterielle infeksjoner og forurensninger.

En studie fra 2003 undersøkte hvorvidt tymol kunne hindre neglesopp fra å vokse og fant at det potensielt kunne ha stor effekt i behandling (kilde: 11).

En annen studie fra 2016 konkluderte med at eteriske oljer lover godt i behandlingen av neglesopp, særlig fordi de verken medfører bivirkninger eller fare for at soppen blir resistent.

I tillegg fremhevde studien hvordan oljene lett klarer å trenge inn i neglen og nå frem til soppen under neglene (kilde: 12).

Andre eteriske oljer som kan hjelpe deg med å bli kvitt neglesoppen din er lavendelolje og oregano-olje (kilde: 13).

Med andre ord ser det lyst ut for fremtidens behandling av neglesopp ved bruk av eteriske oljer.

3. Kokosolje mot neglesopp

Kokosolje er et annet, helt naturlig middel mot neglesopp.

Grunnen til dette er at kokosolje inneholder såkalt kaprylsyre, som effektivt trenger inn gjennom celleveggene til neglesoppen (kilde: 14).

Det foreligger lite forskning på effekten av kokosolje på neglesopp.

Samtidig anses det som et effektivt kjerringråd når konvensjonelle medisiner kommer til kort eller har bivirkninger som du ikke ønsker å utsette deg for (kilde: 15).

Kokosolje inneholder som nevnt kaprylsyre. Men kokosolje har også antiseptiske egenskaper, slik de eteriske oljene nevnt ovenfor. Derfor anses det som et effektivt middel mot neglesopp. 

I tillegg inneholder kokosolje laurinsyre og vitamin E, som også skal være en av grunnene til at kokosolje virker infeksjonsdempende (kilde: 16).

Laurinsyre omdannes til monolaurin, som er giftig for soppen.

Fotbad med kokosolje

Før påføring, sørg for å ha nyvaskede og tørre føtter.

Masser deretter kokosoljen inn i neglen og over neglebåndet. Masser forsiktig og unngå smerte.

Inkorporer i tillegg kokosolje i matlagingen din, for å styrke effekten  (kilde: 17).

Prøv å påføre kokosolje minst to ganger om dagen. Du kan også feste en bandasje rundt neglen og sove med den på  (kilde: 18).

Bruk uraffinert olje for et best mulig resultat!

4. Natron og bakepulver mot neglesopp

Natron og bakepulver, som du kanskje først og fremst kjenner til fra baking, er også populære og naturlige midler for å behandle neglesopp.

Natron og bakepulver virker først og fremst ved at de skaper et ugunstig miljø for soppen.

Dette både behandler neglesoppen og hindrer at den sprer seg til resten av tåneglene dine (kilde: 19).

Bakepulver er i tillegg både bakteriedrepende og antiseptisk (kilde 20).

I tillegg vil behandling ved hjelp av bakepulver fjerne misfargingen på neglene dine.

Videre kan bakepulver og natron bekjempe infeksjoner i huden og forsterke kroppens naturlige forsvar mot sopp (kilde: 21).

Som om ikke det var nok er bakepulver i tillegg en helt naturlig deodorant, ypperlig egnet for å forebygge fotsvette.

Fotbad med bakepulver

Bland bakepulver med varmt vann og påfør det på de soppinfiserte neglene.

 La virke i et par minutter og skyll og tørk føttene dine.

Ikke bli redd hvis neglen etter hvert faller av. Det betyr bare at nye, friske negler er på vei ut (kilde: 22).

Du kan også bruke bakepulver i skoene dine, som gjerne er det stedet hvor neglesoppen først oppstod.

Svette, våte sko er nemlig et paradis for neglesopp.

Derfor må du sørge for at du ikke blir smittet hver eneste gang du tar skoene dine på deg!

Dryss bakepulver i skoene dine og på sokkene dine. Da vil de holde seg tørre, og du forebygger nye forekomster av den uønskede soppveksten (kilde: 22).

5. Maismel: Et mildt og rent alternativ

Maismel er et mer kontroversielt og omdiskutert middel mot negleseopp, blant annet fordi det ikke foreligger noen forskning på feltet (kilde: 23).

Samtidig finnes det sterke indikasjoner på at maismel har en positiv effekt på behandling av neglesopp.

Det er flere fordeler ved å bruke maismel. Maismel er av natur soppdrepende, og brukes derfor av gartnere for å fjerne sopp og ugress i hager og blomsterbed (kilde: 24).

En av grunnene til at maismel er effektiv skal være at det bidrar til å mykne de harde neglene dine, samt fjerne misfarging, også hvis denne er svart eller lilla (kilde: 25).

Maiskrem mot neglesopp

Påfør en blanding av fint maismel og varmt vann på eventuelt infiserte negler, eller lag et fotbad og la foten være i vannet i opptil èn time (kilde: 26).

Denne maiskremen skal også være smertelindrende.

Den er i tillegg mild, og passer derfor bra for deg som sliter med sensitiv hud og allergier. I tillegg inneholder maismel ingen giftstoffer.

Det kan altså være en god ide å prøve deg frem med maismel, særlig hvis du sliter med en lett irritabel hud.

6. Forebygg neglesopp med probiotiske matvarer

Mange sliter med neglesopp som ikke later til å la seg behandle.

Det første du burde gjøre er å legge om, eventuelt utvide, dietten din, så den inneholder tilstrekkelige mengder med såkalt probiotisk mat.

Probiotisk mat er matvarer med et høyt innhold av bakterier som er fordelaktige for tarmen din, og som slik sørger for å gi deg en god tarmflora (kilde: 27).

Når kroppens tarmflora er i ubalanse kan neglesopp og andre sopptyper lett innta kroppen din.

Blant vanlige, probiotiske matvarer er syrnet yoghurt, surkål, kokosnøttvann og spirulina, samt matvarer som inneholder mye fiber, for eksempel ulike typer løk, banan, tomat, asparges, valnøtter og havre (kilde: 28).

Fordi probiotisk mat består av levende kulturer, angriper de neglesoppen din og bekjemper bakteriene som forårsaker den (kilde: 29).

Probiotisk mat styrker i tillegg immunsystemet ditt, noe som jo som nevnt tidligere er positivt på veien mot fullstendig tilfriskning.

Sørg derfor for å spise rikelige mengder av disse matvarene, både for å forebygge og øke effekten av behandlingen du bruker mot neglesoppen din!

Konklusjon:

Neglesopp er et svært utbredt problem. Likevel kvier mange seg for å snakke om at de er plaget av neglesopp.  

Selv om det finnes mange medisiner på markedet, fører de fleste av disse med seg sterke og uønskede bivirkninger som kvalme, svimmelthet og hjertebank.

Da er det bedre å ty til gamle råd mot neglesopp, som for eksempel eplesidereddik, natron og maismel.

Best av alt? Du kan kurere neglesoppen din ved hjelp av helt naturlige, plantebaserte midler. Og du har sannsynligvis noen av midlene i kjøkkenskapet ditt allerede!

Det siste innen livsstil: