Nootropics og smart drugs i Norge: Dette burde du vite 

Så, hva er egentlig nootropics?

Nootropics kan hjelpe deg med å oppnå bedre hukommelse, humør, læringsevne og økt kognitiv kapasitet. 

Nootropics er relativt nytt i Norge, men stammer fra det greske ordet "noo" (hjerne) og trepin (å bøye). De har også fått navn som puggedop, hjernedop, akademisk dop og prestasjonsdop.

I denne artikkelen kan du lese hva nootropics er, hvordan de fungerer og hva de kan gjøre for deg. 

Du vil også kunne lese om tryggheten rundt nootropics og potensielle bivirkninger. Vi skal også se på hvilke lover og regelverk som gjelder rundt nootropics i Norge. 

Hva er forskjellen på nootropics og smart drugs? 

Nootropics er ikke det samme som smart drugs, selv om de har noen fellesbetegnelser. 

Et smart drug er typisk et reseptbelagt legemiddel som brukes til å behandle symptomer på ADHD eller narkolepsi. De vanligste i Norge er Ritalin og Modafinil. Disse stimulerer og doper ned kroppens sentralnervesystem. 

Dette er kraftige stimulanter som kan medbringe bivirkninger: 

 • angst
 • irritasjon
 • søvnproblemer 
 • redusert matlyst

Bivirkninger stiger i takt med bruken. 

En nootropic kan beskrives som en kognitiv forsterker som har til hensikt å øke hukommelse og læringsevne, samt vedlikeholde hjernens funksjoner og beskytte mot skade. Dette kan ikke være et dop eller en stimulant for hjernen.

Nootropic kan derfor anses som hjernemat, mens smart drugs er hjernedop.   

Smart drugs kan skade hjernen din. 

Nootropics kan beskytte hjernen din. 

Fungerer nootropics? 

Det er ingen tvil om at nootropics fungerer. Men det finnes en del uenighet innad i forskningsmiljøet om hvor stor effekten er. Det er gjennomført mange kliniske studier og gjort erfaringer fra brukere som viser til signifikante effekter. Effekten varierer fra person til person, samt hvilke ingredienser som brukes.  

Mange studenter vil takke kaffe, koffein og energidrikke som en årsak til gode karakterer i travle eksamensperioder. Nootropics kan fremkalle de samme fordelene, uten den "krasjen" som oppstår ved energinedgang.  

Er nootropics lovlig i Norge? 

I Norge er nootropics generelt klassifisert som handelsvare og/eller kosttilskudd. Det betyr at det kan sammenlignes med vanlig mat og kan fås kjøpt lovlig til personlig bruk. 

Smart drugs, som ritalin og modafinil, er klassifisert som legemidler og krever resept fra en lege.  

en undersøkelse fra 2014 svarer likevel mer enn 4,2% av alle norske studenter at de har utprøvd ulovlige "smart drugs" for å kunne studere mer effektivt. 

Enkelte ingredienser i utenlandske nootropics blir ikke klassifisert som handelsvare i Norge, og kan derfor ikke importeres. Norge har strengere regler for hvilke ingredienser som klassifiseres som handelsvare og legemiddel. Dette fører til at mange av de populære, nootropiske merkevarene i USA ikke kan selge sine produkter på det norske markedet.  

Er nootropics avhengighetsskapende? 

Nootropics på det norske markedet er trygt og generelt ikke avhengighetsskapende. Enkelte nootropics kan gi deg langtidsfordeler, selv etter endt bruk. 

Smart drugs, som ritalin og modafinil, har flere bivirkninger og kan være avhengighetsskapende. 

Nootropics generelt har veldig få bivirkninger, er ikke farlig når tatt ved korrekt dosering og fører ikke til abstinenser når du slutter å bruke dem. 

Hvilke nootropics er best? 

Det vanligste er å bruke en stack med nootropics, slik som Neurolabs GT-01. Neurolabs er et norsk selskap som utvikler nootropics spesifikt til det norske markedet. 

Det er viktig å vite at mange nootropics har en kumulativ effekt i hjernen. Det betyr at effekten bygger seg opp over tid når du tar de daglig. Det betyr at effekten av enkelte ingredienser kan ta opp til 8-12 uker før den blir tatt opp i kroppen. 

Topp 5 nootropic ingredienser:

Her er topp 5 nootropic ingredienser, basert på forskning:

Koffein + L-teanin har mest forskning som viser dokumentert effekt

Det finnes noe bedre enn koffein alene.

L-teanin er en aminosyre som finnes i grønn te og som fjerner mange av de negative bivirkningene og nedgangen som kommer fra for mye koffein. L-teanin fremhever også de positive fordelene, slik at du oppnår en våken men konsentrert tilstand. Perfekt for arbeidsro. Det betyr at L-teanin har en synergisk effekt med koffein, slik at effekten av begge blir forsterket når de tas sammen.

En gjennomgang av 11 forskjellige studier i 2014 viste at L-teanin i kombinasjon med koffein kan gi en betydelig økning i konsentrasjonsevne ved krevende, mentale arbeidsoppgaver (kilde: ​3). Flere fordeler:

 • Bedre fokus, motivasjon og humør, fra koffein
 • Mer avslappet, raskere reaksjonstid og økt utholdenhet, fra L-teanin
 • Lavere puls, mindre angst og stress, fra L-teanin

Begge ingrediensene er relativt trygge for voksne mennesker i alle aldre og de har mest forskning i ryggen som dokumenterer virkningen.

For de som er vant med å drikke mye koffein er en dosering på 100mg koffein og 200mg L-teanin anbefalt. Om du ikke er vant med koffein kan du gå ned til 50mg koffein og 100mg L-teanin. Et forhold på 1:2 er å anbefale.

Bacopa monnieri for bedre hukommelse

Bacopa monnieri er en vannplante fra tradisjonell indisk medisin som har blitt brukt i flere århundrer til å øke intelligens og hindre hjernesvinn. Vestlige forskere har funnet ut at de tradisjonelle påstandene er ganske så pålitelige.

Hos voksne fører det til bedre hukommelse. Hos personer over 65 fører det til mindre hukommelsestap, bedre humør og økt konsentrasjonsevne.

Forskere har ikke helt funnet ut hvordan Bacopa fungerer, men de vet at den trenger lang tid for å tas opp i kroppen og gi effekt. Deltakere i studier merker ingen effekt før de har brukt Bacopa Monnieri daglig i 4 uker. Om du planlegger å prøve Bacopa, sørg for å bruke det i minst 1 måned før du måler effekt. Bacopa er også en adaptogen – som hjelper kroppen å tilpasse seg stress.

Anbefalt dagsdose er 300 mg Bacopa Monnieri (50% bacosides). Bacopa er fettløselig og du burde derfor innta det sammen med en fettholdig matvare for å sikre at det blir tatt opp i kroppen.

Rosenrot for bedre mental utholdenhet

Rosenrot er en urt som vokser i kalde fjellområder i Europa og Asia. Den har i flere århundre blitt brukt til å behandle angst, utmattelse og depresjon i Skandinavia og Russland.

Rosenrot er også en av de mest undersøkte urtene som finnes og her er noen av dem:

 • En gjennomgang av flere studier viser at Rosenrot kan bidra til økt mental prestasjon (kilde 4).
 • En studie viser at rosenrot kan bidra til bedre konsentrasjon og redusert utmattelse (kilde 5).  
 • En studie med 100 deltakere fikk rosenrot tilskudd daglig i åtte uker. De opplevde en betydelig forbedring i mental utholdenhet, livskvalitet, humør og konsetrasjon (kilde 6).
 • Studier har også blitt gjennomført på studenter. En studie viste at studenter fikk 8% bedre eksamenskarakterer, bedre mental yteevne og økt motivasjon til å studere etter 20 dager med inntak av rosenrot (kilde 7).

Rosenrot er et veldig populært som bidrar til bedre mental utholdenhet og færre symptomer på utmattelse.

Ginseng for bedre energi og hjernefunksjon:

Flere studier viser at ginseng kan bidra til bedre hukommelse og humør.

 • En studie på Panax ginseng viste at inntak i 8 dager hos deltakere førte til bedre arbeidsro og matematikk-ferdigheter (kilde 8).
 • En studie på kreftpasienter viste gode resultater på utmattelse hos deltakere (kilde 9).
 • Amerikanske forskere har også sett på effekten av melk tilsatt ginseng for å gi bedre kognitive funksjoner. Resultatet var lovende (kilde 10).
 • Andre studier viser også at det kan bidra til å bevare hjernefunksjoner hos pasienter med Alzheimer (kilde 11).

Konklusjon:

Når du først begynner med nootropics kan det noen ganger føles som om ingenting skjer og at du ikke får effekt. Dette er vanlig.

Mange merker ikke effekten før de slutter å ta dem, og da merker du dens fravær med en gang. Nesten som en "hangover". 

Årsaken til dette er at når hjernen fungerer bedre, så føles det naturlig og det er vanskelig å legge merke til med mindre du har veldig god selvinnsikt. 

Relevante artikler: