Hvorfor er magen din så oppblåst?

Hvorfor er magen din oppblåst (1)

En oppblåst mage er vanligvis ufarlig. Men i tilfelle av hyppig forekomst og lang varighet kan dette være veldig begrensende for livskvaliteten. Trygve Hausken, spesialist i indremedisin ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer (NKFM), sier at ca. 20% av den norske befolkningen lider av IBS (irritabel-tarm syndrom) og opplever oppblåst mage som en del av IBS.

Hvordan oppstår en oppblåst mage

En oppblåst mage er oftest forårsaket av for mye gass i tarmene. Gass i tarmene er i utgangspunktet ikke farlig, men når det danner seg for mye av disse, vil man oppleve problemer. For mye tarmgass kommer vanligvis ved et høyt inntak av matvarer som løk, belgfrukter, kål, brus, rå grønnsaker og fullkorn. Alkohol, nikotin, kaffe er også med på å danne for mye tarmgasser. Den andre vanligste årsaken til oppblåst mage er at vi svelger for mye luft. Dette skjer oftest gjennom mye bruk av tyggegummi, røyking og sugerør.

Andre mulige årsaker til oppblåst mage kan også være vegetarisk kosthold, mangel på trening eller andre underliggende sykdommer.

5 tips for å bli kvitt oppblåst mage

Tips 1: reduser mengden av enkelte karbohydrater (se FODMAPs)

Det er veldig varierende fra person til person hvem som tåler hvilke matvarer. Men det finnes enkelte matvarer som er dårlig tolerert av mange mennesker og som ofte forårsaker oppblåsthet. Her er en liste med mat som ofte blir dårlig tolerert:

  • Kål (kål, rødkål, etc.)
  • Belgfrukter (linser, kikerter, bønner, etc.)
  • løk
  • sopp
  • fet mat
  • veldig søt mat
  • Matvarer med mye tilsatt sukker

Tips: Test deg selv på en elimineringsdiett for å finne ut hvilke matvarer du tåler, hva du tåler litt av og hva du overhodet ikke tåler.

Tips 2: Promp og rap oftere

Trygve Hausken understreker at tarmgasser er viktige for kroppen, men at det kan oppstå problemer når det blir for mye av det. En av de viktigste behandlingene mot oppblåst mage er derfor å kvitte seg med tarmgasser og få det ut av kroppen. Mange synes det er flaut å skulle kvitte seg med luft i magen, spesielt på arbeidsplassen.

Tips: Gå oftere på toalettet, også på arbeidsplassen.  

Tips 3: Spis små porsjoner

Hvis magen din er oppblåst etter å ha spist, bør du venne deg til å spise små måltider. Det kan hjelpe kroppen å fordøye maten bedre. Forsøk derfor å unngå store, overdådige måltider.

Tips 4: Tygg grundig

En årsak til oppblåst mage er at du spiser for raskt, og at du svelger mye luft underveis. Ta deg bedre tid til måltidene dine, og vær sikker på at du tygger ferdig hver matbit før du svelger.  

Tips 5: Drikk bedre

Ikke bare det du spiser, men også hva du drikker er avgjørende for å unngå oppblåst mage. Du bør avstå fra kullsyreholdige drikker som brus og vann med bobler. Juice og kaffe kan også føre til mye luft i magen. Drikker som er mye bedre for å forhindre oppblåsthet er vann og naturlig te.

Ofte hjelper det med en endring i kostholdet

Med en oppblåst mage uten ytterligere problemer er det ikke alltid nødvendig å oppsøke en lege. I stedet bør du først prøve å forbedre ditt kosthold ved å unngå mavarer som er høye på FODMAPs. Visse karbohydrater, kalt FODMAPs, er et problem for personer med IBS. Disse karbohydratene absorberes dårlig av tynntarmen og når de treffer tykktarmen, brytes de raskt ned og danner gasser pga at det er mat for gassproduserende tarmbakterier. Dette skjer for alle, men det kan være et større problem for de med IBS.

 Tips: Før logg over matvarene du spiser og noter hvilke symptomer du opplever etter hvert måltid. Dette kan hjelpe deg med å identifisere hvilke matvarer som gir deg luft i magen.    

Det siste innen ernæring: