Slanketips: 10 Eksperter deler sine beste råd

Jeg har i denne artikkelen kontaktet flere ernæringseksperter, bloggere, fitness-atleter, forfattere og personlige trenere for å få dem til å dele sine 3 beste slanketips. Svarene de gav var alt annet enn skuffende.

Nedenfor finner du en liten seksjon dedikert til hver ekspert, som inneholder et bilde, en kort biografi og deres 3 beste slanketips. Sjekk gjerne ut nettsiden deres hvis du liker hva de har å si.

 

Børge Fagerli:

 1. Spis mindre enn du forbrenner. For å finne ut hvor mye du forbrenner, loggfør maten nøyaktig i en uke og se om du går opp eller ned i vekt. Ut fra det kan du beregne hvor mye du må justere for å gå ned i vekt.
 2. Spis mer protein. Det metter bedre, øker forbrenningen, og har vist seg i både forskning og praksis å gi bedre vektnedgang.
 3. Finn de matvalgene som scorer høyest på metthetsindeksen. Denne kan du søke opp på nett. Du vil finne at mat med lavere energitetthet (færre kalorier pr 100g), mer protein og/eller mer fiber metter mest. Potet, tross at mange frykter den på grunn av stivelse, er en av de matvarene som metter mest. Balansen mellom karbohydrater og fett er svært individuell, noen trives bedre på det ene enn det andre så her må man bare prøve seg frem. Sørg uansett for at du spiser MAT, og ikke ender med å enten lage “jukse”versjoner av kaker og godteri med søtning, da lurer du deg selv men ikke kroppen. Jo mer smakfull mat du spiser, jo mer sulten vil du være.

Børge Fagerli, borgefagerli.no

 

Kristine Weber

Topp tre slanketips;

– fyll minst 1/3 av tallerken din med farger og grønt
– spis mat du liker, ikke tving i deg matvarer kun fordi du har hørt at det skal være bra eller sunt
– spis lørdagsgodt, på den måten vil du unngå et altfor strengt regime som ofte fører til overspising

Kristine Weber, kriweb.no

 

 

Fredrik Gyllensten

Det er godt dokumentert at man kan nå sine mål om vektreduksjon gjennom et vidt mangfold av «dietter». Jeg mener derfor det viktigste for et vellykket og vedvarende vekttap er å 1) skape et kaloriunderskudd, 2) finne seg en livsstil og et kosthold som man klarer å følge over tid, og 3) være bevisst på at å gå ned i vekt kan være utfordrende, og at du sannsynligvis vil møte utfordringer på veien.

Videre finnes det en rekke strategier for å gjøre vektnedgangen enklere og sunnere, me det blir detaljstyring som er langt mindre viktig enn å forstå de tre prinsippene ovenfor.

Fredrik Gyllensten, fredrikgyllensten.no

 

 

Vegard

Mine topp tre tips for å gå ned i vekt vil være:

 1. Spise mye frukt og grønnsaker. Disse bidrar med mye volum men lite energi, og kan derfor gjøre det lettere å spise mindre uten at sulten blir en for stor utfordring
 2. Redusere inntaket av snacks, søtsaker og flytende kalorier (sukkersøtet brus, saft). Disse gir mye energi, men bidrar lite til at vi blir mette, og dermed kan det totale energiinntaket lett øke. Sukkerfrie alternativer er et bedre valg.
 3. Øk hverdagsaktiviteten. Den andre siden av ligningen er hvor mye energi vi bruker hver dag, og den delen hvor de fleste har mest å hente er på den daglige aktiviteten som å velge trapper foran heis, sykkel eller beina foran bil og lignende. Energiforbruket er dobbelt så høyt når du står som når du sitter, så å redusere tiden du er inaktiv vil være av betydning både for kroppsvekt og for helsen generelt.

Vegard, friskogfunksjonell.no

 

Linn Kristin Brænden

 1. Alle vet at for å gå ned i vekt må du spise annerledes enn du gjør i dag. Svært mange tenker at «Jeg vet jo hvordan, jeg har kunnskapen- Jeg bare orker ikke» Hva er vel kunnskapen verd hvis du ikke bruker den aktivt? Et mål uten en plan er kun en bittersøt drøm. Lag en konkret plan, og sett deg mål som er litt vanskelige å oppnå, men ikke uoverkommelige. Husk at hvis du vil ned i vekt, så er det kostholdet du skal forandre, tren fordi det er sunt, ikke for å gå ned i vekt. (Kosthold er kilo, trening er gram)
 2. Følg en metode konsekvent og over en avsatt tidsperiode. Når du skal i gang så er dette det viktigste grepet du gjør: Følg en metode konsekvent og over en gitt tidsperiode.  Hvis du «shopper» litt her og der, fra forskjellige kostholdsmetoder, så vil det bli vanskelig å finne ut hva som er feil hvis det ikke fungerer. Velg en metode, følg den til punkt og prikke. Hvis resultatene dine uteblir så gjør du feilsøking innen metoden, da er fallgruvene avgrenset.
 3. Velg metoden som passer for deg. Hva slags mat liker du å spise?  Finn den metoden som er mest i tråd med ditt drømmekosthold. Her skal du la hjertet ditt styre deg, ikke hjernen. Vi har så mange oppfatninger om hva som er sunt og ikke, hva vi bør spise og hva vi må styre unna. Legg det bort. Hvis du vil ned i vekt på din mest behagelige måte, så velger du metode med hjertet. Når det er sagt, så er lavkarbo, gjerne i kombinasjon med faste den mest effektive og sunneste metoden. Her kan du spise deg mett på god mat, og dermed er det enklere å oppnå varige resultater. Du kan oppnå like raske resultater ved å spise naturlig mat, som ved pulverkurer. Spis mat!

Linn Kristin Brænden, Vitaunivers.no

 

Melissa Thelwall Bjargo

1. Stabiliser blodsukkeret ved å innføre mye mer sunt fett i kosten og kutte ut/eller sterkt begrense mat med høy glykemisk indeks. Å starte dagen med en «fettkaffe» vil mette og opprettholde den gode fettforbrenningen i mange timer.
2. Lag maten bra bunnen av og styr unna «mat» med en ingrediensliste.
3. Ta kontakt med en personlig trener som kan sette opp et styrkeprogram for deg. Desto mer muskler desto mer vil du forbrenne, spesielt de store rumpe- og lårmusklene.
 
Melissa Thelwall Bjargo, melissaspania.no
 
 
 

Ragnhild Lekven Fimreite

”Hva er dine topp 3 tips for å gå ned i vekt?”

1)      Regelmessige måltider. Dette utgjør selve grunnmuren i et hvilket som helst sunt og helsefremmende kosthold. Balanserer blodsukker, og medvirker til bedre sult- og metthetsregulering.

2)      La ren, ubearbeidet mat som grønnsaker/frukt og bær, fisk, kjøtt, grove kornvarer og magre melkevarer utgjøre størstedelen i kostholdet, samtidig som eventuelle blandingsprodukter av fisk, kjøtt, korn eller melkevarer bør inneholde mindre enn 10 % sukkerarter og/eller mindre enn 10 % fett.

3)      Avpass mengdene du spiser – som om du skulle greie å løpe til bussen like etter at du har spist.

Ragnhild Lekven Fimreite, www.ernæringsfysiolog.no

 

Trine Bækkevar Semb

 1. Sett deg et langsiktig mål for vekten og ikke gi deg før du når vekstmålet.
 2. Kombiner variert, næringsrik mat (se konkrete råd fra Helsedirektoratet) hver 3.-4 time med økt daglig mosjon trening (i minimum 60 minutter).
 3. Reduser litt på mengdene (til flere eller alle dagens måltidene).

Trine, trinestreningsglede.no

 

Eirik Sandvik

 
 
For å gå ned i vekt er det primært 3 ting som gjelder:
 
1. Spis mat som gjør kroppen din godt. (det vil si: mye grønnsaker, mat du finner i naturen, og mat som IKKE er manipulert av mennesker før den når munnen din).
 
2. Tren styrke regelmessig for å øke/bevare muskelmasse, og beveg deg mer enn du pleier å gjøre i løpet av dagen.
 
3. Repeter 1 og 2 til du har oppnådd ønsket resultat.
 
 
Eirik Sandvik, eiriksandvik.no
 

Fride M. Johansen

 1. Kartlegg ditt kosthold, legg en plan for hvordan du ønsker å spise, slik at du ikke bare kan få til en endring, men noe som varer – en livsstilsendring. I LA Lifestyle tror vi ikke på noen quick fix.
 2. Hvor mye tar du inn vs hvor mye du bruker. For å gå ned i vekt er du avhengig av et underskudd. Så da må du finne ut hvordan du ønsker å skape dette underskuddet. Du må enten redusere energiinntaket, eller øke energiforbruket, eller en kombinasjon.
 3. Spis næringsrikt, heller enn næringstett. Spis variert, næringsrik mat, gode kilder til både fett, protein og karbohydrater. Da får du mer volum i måltidene, og rom for mer langvarig metthetsfølelse. Heller matvarer som havregryn, kyllingfilet, mandler, søtpotet, avokado og fisk, da får du mer mat for kaloriene. Satt opp mot potetgull, pølser, kjeks og sjokolade. En sjokoladeplate gir sjelden noen stor grad av metthetsfølelse, men inneholder like mye energi som 0,5 kg kyllingfilet + 0,5 kg søtpotet + 1/2 avokado.

Flere artikler om vekttap: