Sopp i underlivet: Årsaker, symptomer og behandling

sopp i underlivet hos kvinner

Underlivssopp er veldig vanlig og helt ufarlig. Den lar seg ofte enkelt behandle, men mange plages med at den stadig kommer tilbake.

I denne saken gir vi deg alt du trenger å vite om soppinfeksjon i underlivet.

Hvorfor har du underlivssopp? Hvordan kan du behandle den? Kan underlivssoppen gå over av seg selv? Hva skal du gjøre hvis du er gravid og har underlivssopp? Hva burde du spise mer og mindre av? Vi har svarene.

Hvorfor får du sopp i underlivet?

Soppinfeksjoner i underlivet skyldes i de aller fleste tilfeller gjærsoppen Candida albicans. Dette er den gjærsoppen som oftest gir sykdom og infeksjoner hos mennesker (kilde: 1).

Candida albicans er ikke farlig. Faktisk lever den naturlig i kroppen til de aller fleste (2).

Men hvis soppen får gode vekstvilkår, vil den imidlertid kunne medføre en rekke plager og ubehag i underlivet.

Candida albicans er altså svært vanlig hos mennesker. Den opptrer ikke bare som underlivssopp, men også som munntrøske og i tarmsystemet samt som infeksjoner på hud og negler (kilde: 3).

En av grunnene til at Candida albicans er såpass hyppig forekommende skyldes at den kan overleve i to typer syreforhold (kilde: 4).

Mens Candida trives i et nøytralt ph-miljø, kan den også bytte mellom nøytrale og basiske syremiljøer og overleve fint i begge (kilde: 5).

I tillegg overlever gjærsoppen ved å tilpasse ph-verdien i miljøet rundt seg. Dette gjør den ved å frigjøre ammoniakk og andre stoffer som lar den skifte form, fra gjær til sopp (kilde: 5).

Candida albicans har med andre ord gode livsvilkår og vekstbetingelser, også i underlivet ditt.

Når gjærsoppen medfører infeksjon

Hvis det blir for mye av gjærsoppen i underlivet kan det føre til skjedebetennelse, også kalt vaginal candidose. Det er dette vi vanligvis omtaler som underlivssopp.

Vaginal candidose er den vanligste infeksjonen som følger av gjærsopp.

Faktisk antas det at så mange som 75 prosent, eller tre fjerdeler av alle kvinner, vil oppleve underlivssopp i løpet av livet (kilde: 6).

Underlivssopp rammer sjelden før puberteten og etter overgangsalderen (kilde: 6). Videre vil mer enn halvparten av alle kvinner få underlivssopp to eller flere ganger.

Hvis du plages av underlivssopp er du med andre ord ikke alene.

Symptomer på sopp i underlivet

Sopp i underlivet gir ofte symptomer som det er vanskelig å ignorere eller ikke legge merke til.

Vanlige symptomer på sopp i underlivet er hvit utflod med samme konsistens som sur melk eller cottage cheese, kløe i underlivet, svie ved skjedeåpningen og hevelse i kjønnsleppene (kilde: 7).

Du kan også oppleve tjukk utflod, ubehag ved samleie, at det gjør vondt å tisse, at huden rundt skjedeåpningen sprekker og at kjønnsleppene blir hovne og røde.

Vaginal candidose er ikke smittsomt ved seksuell kontakt (kilde: 8).

Det er imidlertid fastslått av den sprer seg ved seksuell kontakt, slik at mottaker ikke smittes av infeksjonen, men at han eller hun får selve gjærsoppen (kilde: 9).

Det kan være lurt å sjekke seg for andre sykdommer når symptomene oppstår, da de kan minne om både klamydia, bakteriell vaginose og andre sykdommer.

Burde jeg oppsøke lege?

Det kan være lurt å oppsøke lege for å få en sikker diagnose.

Studier har nemlig vist at kvinner ofte tar feil når de antar at de har underlivssopp. Oftere er det andre årsaker til ubehaget (kilde: 10). Likevel behandler mange seg selv.

Oppsøk alltid lege hvis du opplever andre symptomer, for eksempel magesmerter og nedsatt allmenntilstand.

Du bør også oppsøke lege hvis det er første gang du har underlivssopp, da symptomene også kan skyldes andre infeksjoner (kilde: 11).

Oppsøk lege hvis du har mageknip, smerter i rygg eller nakke, feber, kaldsvetting, kvalme og oppkast.

Oppsøk også lege hvis du rammes svært hyppig av underlivssopp (en gang i måneden eller tre ganger på et halvt år) (kilde: 12).

Vårt generelle råd er for øvrig at du oppsøker lege når du merker symptomene.

Årsaker til underlivssopp

Som nevnt skyldes sopp i underlivet at Candida albican blomstrer opp.

Det forekommer når skjedens naturlige bakterieflora forandres (kilde: 13).

Årsaker til at gjærsoppen øker i forekomst kan være graviditet, nedsatt immunforsvar og antibiotikabehandling.

Når du tar en antibiotikakur, dreper kroppen din mange bakterier, også de som lever naturlig i underlivet. Det er disse som skal beskytte underlivet ditt mot overdreven vekst av gjærsopp (kilde: 14).

Sopp i underlivet kan også forårsakes av fuktig og stramt undertøy og overdreven hygiene nedentil (kilde: 15).

Samtidig vet man ikke nøyaktig hvorfor noen ofte får soppinfeksjoner i underlivet, mens andre ikke får det.

Man vet imidlertid at når du har hatt underlivssopp for første gang, er det større sannsynlighet for at du vil få det igjen.

Medisinsk behandling                                                    

Hvis du har hatt underlivssopp tidligere, og derfor føler deg sikker på at det er dèt som plager deg, kan du kjøpe reseptfrie medisiner på apotek.

Medisiner kommer i form av tabletter, krem eller vaginaltabletter, eventuelt i en kombinasjon (kilde: 16).

I dag fører apotekene èn vaginalkapsel som alene skal behandle underlivssoppen.

Ved bruk av reseptfrie medisiner og behandlinger burde underlivssoppen forsvinne i løpet av to uker. Oppsøk derfor lege hvis symptomene vedvarer etter to uker med behandling.

Det er ingen generell regel om at seksuell partner trenger behandling. Men hvis du stadig opplever at symptomene vender tilbake, kan det være aktuelt, også hvis partner selv ikke har noen symptomer (kilde: 17).

De tilgjengelige, reseptfrie medisinene har i de fleste tilfeller god effekt.

Kan underlivssoppen forsvinne av seg selv?

Underlivssopp varierer i styrke, fra mild via moderat til alvorlig. Selv om en mild underlivssopp kan forsvinne uten at du søker behandling, er det sjelden at det skjer.

Soppen oppstår i utgangspunktet fordi det er et misforhold i underlivet mellom gjær og bakterier. Det gir gode vekstforhold til underlivssoppen (kilde: 18).

Derfor vil soppinfeksjonen sjelden gå over av seg selv. Kroppen din trenger nemlig noe som kan gjenopprette den normale balansen!

Det er også større sannsynlighet for at underlivssoppen vender tilbake hvis du ikke behandler den. I tillegg vil behandling lindre og fjerne symptomene dine.

Konklusjonen er altså klar: alltid behandle underlivssopp.

Jeg er gravid og har underlivssopp

Du vil få de samme symptomene på underlivssopp når du er gravid som når du ikke er gravid.

Faktisk hender det at en soppinfeksjon i underlivet er det første symptomet på selve graviditeten (kilde: 19)!

Det er flere gravide kvinner som får underlivssopp. Dette skyldes at graviditet øker østrogennivået i kroppen.

Det kan medføre skjedeforandringer, som på sin side gir gode vekstvilkår for underlivssopp (kilde: 20).

Konsulter lege hvis du har symptomer på underlivssopp og er gravid. Legen vil utelukke andre årsaker, og rådgi deg om hvilke behandlingsmetoder det er trygt for deg å bruke.

Gravide skal heller ikke bruke applikatoren som følger med vaginale stikkpiller, men fingeren, for å sette inn pillen (kilde: 21).

I tillegg er det viktig å konsultere med lege. Dette for å utelukke at du har sykdommer som kan utgjøre en risiko for svangerskapet ditt, for eksempel bakteriell vaginose.

Bakteriell vaginose gjør deg nemlig mer utsatt for prematur fødsel, infeksjon i livmorhulen og spontanabort. Med riktig antibiotikabehandling og oppfølging, blir de aller fleste ikke plaget av disse komplikasjonene (kilde: 22).

Bakteriell vaginose og underlivssopp har ofte de samme symptomene.

Hvordan kan jeg forebygge underlivssopp?

Mange plages med stadig tilbakevendende soppinfeksjoner.

I noen tilfeller vil legen sette deg på langtidsbehandling. Samtidig finnes det en rekke ting du selv kan gjøre for å forebygge nye tilfeller av underlivssopp.

Det anbefales faktisk å ikke bruke verken intimsåpe eller annen såpe i underlivet. Underlivet renser seg selv, og det skal derfor være nok å skylle med vann.

Skyll for øvrig aldri inn i skjeden, bare i underlivets ytre deler (kilde: 23).

Hvis du plages med tilbakevendende soppinfeksjoner og bruker p-piller, kan det være lurt å bytte til et merke som ikke inneholder østrogen.

Østrogen kan som nevnt skape ubalanse og forstyrrelser i underlivet. Grunnen til dette er at østrogen øker kroppens produksjon av gjær (kilde: 24).

Det er også viktig å unngå stramt undertøy og tettsittende klær i syntetisk materiale.

Disse tekstilene holder nemlig på fuktighet, noe som gjør gjærsoppen fornøyd. Den liker seg nemlig i fuktige og mørke plasser (kilde: 25).

Bruk løssittende bomullsklær og unngå stringtruser. Også tamponger og bind kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen i underlivet. Bruk derfor uparfymerte produkter (kilde: 26).

I tillegg finnes det en rekke kostholdstips. Mens noen er mindre dokumenterte, er de følgende relativt godt dokumenterte og antas å ha en positiv effekt.

Probiotisk mat mot underlivssopp

Både du som plages med underlivssopp, og du som ønsker å forebygge det, kan med fordel spise mer probiotisk mat.

Probiotisk mat forsyner tarmen med gode, ønskede bakterier, for eksempel melkesyrebakterier.

Disse sørger for å holde fordøyelsen i sjakk, og fordøyelsen er som kjent en stor del av immunsystemet vårt (kilde: 27).

I tillegg forsyner probiotisk mat underlivet med de bakteriene det trenger for at gjærsopp ikke skal vokse seg stor.

Eksempler på probiotisk mat er yoghurt, kulturmelk, Biola, gjærede grønnsaker, spirulina og miso (kilde: 28).

Yoghurt inneholder for eksempel store mengder melkesyrebakterier. Disse sørger for å opprettholde den riktige ph-balansen i underlivet (kilde: 29)!

En studie fra 2015 fant at kvinner som tilførte kroppen probiotiske bakterier via mat og kosttilskudd både hadde større effekt av medisinsk behandling og lavere sannsynlighet for å bli rammet av gjærsoppen på nytt (kilde: 30).

1. Kutt ut sukkeret og de raske karbohydratene

Gjærsopp finner mesteparten av næringen sin i sukker og i raske karbohydrater, og det kan derfor være smart å kutte ned på dette (kilde: 31).

Et kosthold med lavt sukkerinntak er også godt for immunsystemet. Du trenger et sterkt immunforsvar for å bekjempe og forebygge underlivssopp (kilde: 32).

Det kan i tillegg være en ide å kutte ut gjærprodukter, da også dette kan trigge underlivssoppen (kilde: 33).

Altså kan du med fordel spise mindre bakst, også brød som har hevet.

2. Spis mer fiber

Fiber sørger for å holde liv i de sunne tarmbakteriene i kroppen. Disse holder den uønskede gjærsoppen på avstand.

Hvis du merker symptomer på underlivssopp, kan du med fordel spise matvarer som har et høyt fiberinnhold (kilde: 34).

Fiber regulerer hastigheten til mat som går gjennom fordøyelsessystemet vårt, og dreper skadelige bakterier (kilde: 35).

I tillegg er fiber godt mot forstoppelse. Mange presser når de har forstoppelse, i et forsøk på å klare å gå på do. Det er veldig dårlig for pelvisen og musklene i underlivet.

3. Eplesidereddik

Du har kanskje hørt at eplesidereddik skal kunne behandle og forebygge underlivssopp.

Hvis du bruker det, gjør det på riktig måte! Hvis ikke kan du oppleve uønskede bivirkninger og ubehag (kilde: 36).

En av grunnene til dette er at eplesidereddik kan drepe gjærsopp.

Eplesidereddik kan både hjelpe deg med å bli kvitt gjærsoppen og reprodusere gode bakterier som kontrollerer veksten av gjærsoppen (kilde: 37).

Prøv følgende: Dypp et håndkle i eplesidereddik. La det bløtlegge seg i noen minutter. Plasser håndkleet på underlivets ytre deler. Vær forsiktig.

Forsikre deg om at du har kjøpt eddik med lavt syrenivå og at det ikke brenner på huden. I såfall må du blande den høykonsentrerte eddiken med vann (kilde: 37).

Du kan også ta et par teskjeer eddik daglig, men begynn forsiktig.

4. Andre matvarer

Eplesidereddik er kanskje det mest kjente tipset for å selv behandle underlivssopp. Men også de følgende matvarene har rykte for å være forebyggende og behandlende (kilde: 38):

  • Papaya. Papayaekstrakt kan forebygge soppinfeksjoner i underlivet. I tillegg er papaya full av c-vitamin, som er gunstig for immunsystemet og for å holde andre infeksjoner unna.
  • Koriander. Koriander i frøform eller oljeform kan være et effektivt, naturlig middel mot soppinfeksjon. Koriander inneholder nemlig både fiber, kobber, jern og magnesium. Disse mineralene er viktige for at kroppen skal kunne holde gjærsoppen unna.
  • Et annet krydder som skal virke mot soppinfeksjon i underlivet er oregano.
  • Du kan også med fordel spise hvitost med god samvittighet. En studie fra 2013 fant nemlig at vanlige medisiner kombinert med de probiotiske bakteriene i ost gjorde flere av forsøkspersonene raskere friske (kilde: 39).

Konklusjon

Tre av fire kvinner kommer til å få soppinfeksjon i underlivet i løpet av livet sitt. I dag finnes det gode medisinske behandlingstilbud. De aller fleste kurene kan bli kjøpt reseptfritt på apotek.

Mye tyder også på at du nærmest kan spise deg til et velbalansert underliv. Probiotisk og fiberrik mat kan nemlig holde oppblomstringen av soppen på god avstand.

Vårt råd er å alltid konsultere med lege. Symptomene dine kan nemlig skyldes andre sykdommer.

Siste artikler innen livsstil: