Hva er spirulina? 10 Helsefordeler, bivirkninger og bruksområder

spirulina

Spirulina er en type blågrønn alge som de siste årene har blitt veldig populær blant nordmenn.

Den kalles for "supermat" på grunn av dens høye næringsinnhold og mange helsefordeler. 

I denne artikkelen kan du lese om de ulike helsefordelene, men først, la oss snakke litt mer om hva spirulina er, og hvordan du kan inkludere det i kostholdet ditt.

Hva er Spirulina? 

Spirulina er en blågrønn alge som finnes i ferskvann over hele verden, fra Hawaii til Kina. Det er en av supermatvarene det har blitt forsket mest på, og det finnes mer enn 1200 vitenskapelige artikler om de store mengdene helse- og næringsfordeler spirulina tilbyr.

Opprinnelig ble spirulina spist av aztekerne, men det ble populært igjen da gode gamle NASA oppdaget at det kan dyrkes i verdensrommet, og derfor, bli spist av astronauter!

Selv om det er mest kjent som en hovedingrediens i de grønne supermat-drikkene dine, kan spirulina for alvor forbedre helsen din hvis du inntar det på daglig basis.


Hvem kan dra nytte av Spirulina?

Spirulina er en type alge som kan bearbeides til et supplement i pulver- eller tablettform. Det har en høy næringsmessig tetthet, som vil si at det er fullt av vitaminer og mineraler, og er kalorifattig. Du trenger bare omkring 1 teskje til en spiseskje, eller 1-2 tabletter hver dag.

Spirulina er også flott for vegetarianere og veganere. Hvorfor? Det er en plantebasert kilde til et fullstendig protein (kilde). 

pulverform

Samtidig, selv om du verken er vegetarianer eller veganer, kan du dra fordeler fra å bruke et spirulina-supplement for å øke ditt daglige inntak av vitaminer og antioksidanter.

Hva gjør Spirulina?

Spirulina er en alge som vokser i ferskvann eller saltvann og kan tørkes for menneskelig konsum. Fordi spirulina er et fullstendig protein kan kroppen din innta aminosyrene på riktig måte, og omdanne de til en rekke forbindelser til kroppslige funksjoner, som gjenoppbygging muskler og DNA (kilde).

Spirulina er også en flott kilde til vitaminene B1 og B2, så vel som en kilde til jern. Fordi det er rikt på klorofyll er det også en flott kilde til A, C, E, og K-vitaminer, og er rikt på antioksidanter (kilde).

10 Helsefordeler med Spirulina

Supermat er et begrep som for tiden brukes hele tiden, men det er kun et fåtall antall matvarer som passer så bra i denne kategorien som spirulina.

Det er en næringsrik matvare som også er fordelaktig for helsen din på en rekke ulike måter.

Det kan være en utmerket kilde til protein, og kan også gi deg din daglige dose av næringsstoffer - ikke mange matvarer kan påberope seg det. Det er dette som i stor grad skiller spirulina fra all den andre supermaten.

Det er umulig å ignorere helsefordelene, fordi de er så sterke; det er derfor viktig å forstå dem fullt ut.

Dette er den typen supplement du vil legge til i kostholdet ditt hver eneste dag.

1. Verdens mest næringsrike matvare

Spirulina i pulverform

Konsentrasjonen av proteiner og vitaminer i spirulina har ført til at mange har klassifisert det som "verdens mest næringsrike matvare". Sammenlignet med andre matvarer, gram for gram, lever det opp til ryktet sitt, og er en flott kilde til:

 • check
  Proteiner: Det er ofte ansett som en fullstendig kilde til høykvalitets proteiner, og sammenlignes gjerne med egg på grunn av det høye antallet protein per gram. Proteinet i spirulina er svært anvendelig og har en netto nytteverdi mellom 50 og 61%.
 • check
  Vitamin B1: Dette vitaminet, også kjent som tiamin, er nødvendig for fordøyelsen av fett og proteiner. Det er ofte knyttet til økt energi, øyehelse, hjernefunksjon og forbedret nervefunksjon.
 • check
  Jern: Spirulina er en favoritt blant vegetarianere og veganere fordi det er en av de beste plantebaserte kildene til jern. Til og med for de som spiser kjøtt er spirulina en svært absorberbar type jern som også er mild mot fordøyelsessystemet.
 • check
  Kalsium: Spirulina er også svært rik på kalsium, med mer enn 26 ganger så mye kalsium som i melk.

Det inneholder også (per spiseskje):

Spirulina er en flott kilde til andre næringsstoffer, som (i følge Wikipedia): “det inneholder vitaminene B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B3 (nikotinamid), B-6 (pyrodoksin), B-9 (folsyre), vitamin C, vitamin D, vitamin A og vitamin E. Det er også en kilde til kalium, kalsium, krom, kobber, jern, magnesium, mangan, fosfor, selen, natrium og sink. Spirulina inneholder en rekke pigmenter som kan være både fordelaktige og biotilgjengelige”.

2. Regulerer blodtrykket 

En måte å holde ditt høye blodtrykk under kontroll er gjennom et sunt kosthold, mosjon, og livsstil.

En annen måte er å innta supermat, som spirulina.

I følge en meksikansk studie reduserte både menn og kvinner hyppigheten av høyt blodtrykk ved å innta 4.5 gram spirulina hver dag. Dette på kun seks uker, og uten noen annen kostholdsendring (kilde).

Det er selvsagt klart at det ikke vil utgjøre noen forskjell å spise alger mens man fremdeles inntar store mengder usunn mat.

Det du faktisk trenger er en balansert diett og jevnlig mosjon.

3. Styrker immunforsvaret 

Hvis du har helseproblemer og blir forkjølet med jevne mellomrom, kan spirulina hjelpe deg.

Funn har vist at spirulina kan forbedre immunsystemet og forebygge utviklingen av virale infeksjoner (kilde).

Videre har studier gjennomført på eldre mennesker og dyr vist at spirulina øker immuniteten (kilde).

På grunn av sine sterke næringsstoffer som polysakkarider kan spirulina øke immuniteten.

Et annet næringsstoff i spirulina, fysocyanin, er den knallblå antioksidanten som øker antallet hvite blodlegemer i kroppen.

Det er velkjent at hvite blodlegemer spiller en viktig rolle i immunsystemet ditt fordi de produserer antistoffer som beskytter kroppen din mot uvelkomne inntrengere og bakterier.

4. Forbedrer hukommelse og akademisk prestasjon 

Studier indikerer at spirulina faktisk forbedrer både kognitive evner og mental helse.

En studie gjennomført med 549 barn i skolealder som daglig inntok to gram spirulina i en periode på to måneder, viste at akademiske prestasjoner ble forbedret med 10% (kilde).

Selv om det ikke er sikkert at spirulina er årsaken til forbedret prestasjon, kan dette fremdeles være mulig grunnet L-tryptophan – en aminosyre som finnes i spirulina og er en forløper til nevrotransmitteren serotonin.

Spirulina har også vist seg å forhindre hukommelsestap ved å redusere oksidativ skade (kilde).

5. Spirulina har kraftige antioksidanter og betennelsesdempende virkning

spirulina i kopp

Oksidativ skade kan ramme DNAet vårt og celler.

Denne skaden kan fremme kronisk betennelse, som bidrar til kreft og andre sykdommer (kilde).

Spirulina er en fantastisk kilde til antioksidanter, som kan beskytte mot oksidativ skade.

Den viktigste aktive komponenten kalles fycocyanin. Dette antioksidant-stoffet gir også spirulina sin unike, blågrønne farge.

Fycocyanin kan bekjempe frie radikaler og hemme produksjon av signalsendende betennelsesmolekyler, og gir imponerende antioksiderende og betennelsesdempende effekter (kilde).

Sammendrag:

Fycocyanin er den viktigste aktive komponenten i spirulina. Det har kraftige antioksiderende og betennelsesdempende egenskaper.

6. Spirulina kan ha en gunstig effekt i behandling av kreft

I følge noen studier har spirulina en positiv innflytelse på immunforsvaret, og kan derfor ha en gunstig effekt på kreft.

Noe forskning på forsøksdyr har vist at spirulina kan ha en mulig beskyttende effekt mot bivirkninger av cellegift. 

Nifab skriver i en rapport at dokumentasjonen på disse studiene er svært begrenset, og at det er behov for mer forskning på området. 

7. Bidrar til vekttap 

Spirulinas høye proteininnhold betyr at du kan spise denne kraftige planten og bli mett og fornøyd.

Den har også høyt fiberinnhold, en forutsetning for en balansert appetitt.

Ved jevnlig inntak av spirulina kan du på lang sikt oppleve vekttap (kilde).

Pass samtidig på at du inkluderer en konsistent og balansert diett i vekttap-programmet ditt, og kombiner det med trening.

En sunn livsstil er en forutsetning for forsøkene dine på å gå ned i vekt, noe som til slutt vil øke metabolismen din og gi deg forbedrede resultater (kilde).

8. Holder huden sunn 

På grunn av sitt kraftige næringsinnhold, som alle de åtte essensielle aminosyrene, sier det seg selv at spirulina vil gjøre huden din fabelaktig, glødende, og sunn.

Frie radikaler er til stede over alt, og er ansvarlige for at huden din blir forverret.

For å holde disse frie radikalene unna huden din, vil det å inkludere spirulina i kostholdet ditt eliminere alle giftstoffene fra huden din.

Dette vil også øke hudens metabolisme, det vil si at huden din sin celleutvinning og helbredelse vil øke, noe som vil holde huden din glødende.

Les også mer om kollagen og hvordan det bidrar til en sunnere hud

Videre har denne kraftige planten betennelsesdempende egenskaper som vil forebygge hudsvulster.

Mange, og særlig de eksponert for UVR-stråling, er i risikosonen for å utvikle hudsvulster.

En studie gjennomført på mus viste at gnagere som ble gitt spirulina utviste anti-svulst egenskaper mot UVB-stråling i huden via plantens betennelsesdempende og antioksiderende effekter (kilde).

Sammendrag:

Spirulina hjelper til å holde huden din konstant hydrert, fri for giftstoffer, og glødende.

9. Reduserer kronisk utmattelse 

Har du hørt at spirulina kan hjelpe deg med å bekjempe kronisk utmattelse? Mange sier at det høye innholdet av polysakkarider, B-vitaminer og essensielle fettsyrer er det som bidrar til å holde deg energisk. En annen mekanisme som, i følge ryktet, bidrar til å gi deg mer energi, handler om den prebiotiske effekten på sunne tarmbakterier, noe som stimulerer produksjonen av vitamin B6, velkjent for å frigjøre energi.

Så, betyr dette at du kan bekjempe ettermiddagslurene ved å legge til dette lille supplementet til kostholdet ditt? Ikke nødvendigvis ...

Den eneste tilgjengelige placebo-kontrollerte randomiserte studien hittil gjennomført på mennesker har vist at utmattelsesnivåer ikke er signifikant forskjellig mellom spirulina og placebo, til tross et daglig inntak på 3g over fire uker. Det ble heller ikke vist noen effekt på kronisk utmattelse.

Sammendrag:

Til tross for ryktet sitt, foreligger det hittil ingen høy-nivå bevis som knytter spirulina til positive effekter på kronisk utmattelse.

10. Gjør kroppen din glad 

En annen helsefordel ved spirulina er dens probiotiske effekt, som stimulerer gunstige tarmfloraer, for eksempel laktobacillus og bifido-bakterier, som bidrar til å opprettholde den riktige funksjonen til tarmsystemet ditt.

I tillegg til å opprettholde tarmfunksjonen, dess mer gunstige bakterier du har, jo mindre plass er det for mer skadelige bakterier som e-coli og candida (gjærsopp). Nå snakker vi!

Sammendrag:

Ja, det virker som spirulina kan hjelpe på tarmhelsen din!

Hvordan inkludere spirulina i hverdagen

spirulina i pulverform

Den enkleste måten å dra nytte av spirulina på er å blande det inn i ulike matvarer. Du kan enkelt blande en spiseskje i et glass med vann, men mange synes den skarpe smaken er heller uønsket. 

En flott måte å supplere spirulina i mat på kan være i en smoothie, fruktjuice, suppe, eller andre matretter, til og med dipper, for slik å dra fordel av dets mange fordeler uten å måtte lide seg gjennom smaksopplevelsen. 

Smaken på spirulina varierer hos ulike leverandører, og noen er bedre enn andre.

Spirulina kan inntas som både pulver og kapsler. Pulver og kapsler gir de samme fordelene, men kapsler tar omtrent en time å løse opp og er noe vanskeligere å fordøye.

Hvilken form du velger avhenger også av hvilke helsegevinster du ønsker fra spirulina. Om du er ute etter en rask energiboost, velg pulver. Bruker du det for vekttap og ønsker å dra nytte av de appetitt-reduserende egenskapene, ta pulveret umiddelbart før et måltid, eller kapslene en time før måltidet.

Vi foretrekker pulver fremfor piller og kapsler, fordi pulver generelt er enklere å absorbere og ofte inneholder færre bindestoffer og fyllmidler. Særlig piller kan tidvis være vanskelige å fordøye, noe som kan føre til at færre næringsstoffer blir tatt opp i kroppen.

Noen foretrekker den ene over den andre. Når det gjelder piller, sørg for at de er pressede pulverpiller eller pulver-spirulina i en vegansk kapsel. Ingen tilsetningsstoffer.

De fleste kunder foretrekker det rå pulveret og det ser faktisk ut til å være mer populært enn spirulina i kapsler. Samtidig er kapslene uten tvil beleilige, og gir de spesifiserte mengdene av de ønskede næringsstoffene med få eller ingen kalorier.

Sammendrag:

Så, pulver eller kapsel? Helsefordelene er stort sett de samme, men vi anbefaler pulver-form grunnet smaken.

Har spirulina noen bivirkninger? 

Selv om spirulina for det meste anses som trygt, er det fint å vite at det potensielt kan være forurenset med giftige metaller, bakterier, og mikrocystin, avhengig av hvor det er høstet fra. Det er derfor best å undersøke opphavet til spirulina i de ulike produktene, før man kjøper dem. Dette for å sikre at de er dyrket under trygge forhold og har blitt testet for giftstoffer.

Forurenset spirulina kan faktisk forårsake leverskade, kvalme, oppkast, tørste, svakhet, hjertebank, sjokk, og til og med død. Er du en ivrig bruker, vær oppmerksom på disse symptomene.

Spirulina smoothie:

Det finnes en mengde gode smoothie-oppskrifter der ute med spirulina, her kan du også bare prøve deg fram på egenhånd med ting du har på kjøkkenet. Men dette er en veldig god, mektig og grønn smoothie man kan lage på 5 minutter til frokosten eller som et mellommåltid:

Du trenger:

· 1 moden (helst frossen) banan

· 1/3 agurk

· 2 dl kokosmelk

· 30 g spinat/grønnkål

· 1 ss spirulinapulver

Bland alt i en blender. Smak deg fram. Vil du ha den søtere eller tykkere blander du litt mer banan, vil du ha den tynnere blander du inn mer kokosmelk.

Spirulina latte:

Leter du etter en god erstatning til kaffen? Da er en spirulina latte midt i blinken! En god, sunn latte som gir deg naturlig energi før treningsøkten.

Du trenger:

· 2,5 dl mandelmelk

· 1/2 ts spirulinapulver

· 1 ts honning (eller valgfritt søtningsmiddel)

Kok opp mandelmelk og honning, hell over i en shaker, tilsett spirulinapulver og rist. Eller ha alle ingrediensene i en shaker, rist og server med is som en islatte.

Spirulina guacamole

Fredagstaco? Hvorfor ikke gjøre guacamolen sunnere og bedre med litt spirulina? Det er enkelt og supergodt!

Du trenger:

· 2 modne avokadoer

· 1/2 liten rødløk

· 1 tomat

· 1 lime

· 1 ss spirulinapulver

· 1 fedd hvitløk

· 1 chili

· salt og pepper

Mos avokadoene i en bolle, skvis lime over og bland inn spirulinapulveret. Finhakk løk, hvitløk, tomat og chili, og tilsett i avokadoblandingen. Smak til med salt og pepper.

Spirulina-suppe:

Litt forkjølet? Da er en supersunn spirulina-suppe tingen for deg! Med gurkemeie, ingefær, grønnkål og spinat er det en helsebombe som kan hjelpe deg på veien til bedring.

Du trenger:

· 1 ss kokosolje

· 1 ss finhakket ingefær

· 2 fedd finhakket hvitløk

· 1/2 hakket løk

· 400 g hakket spinat

· 200 g hakket grønnkål

· 1 dl spirulina

· 1 finhakket chili

· 1 ss gurkemeie

· litt persille

· litt mynte

· 1 lime

· 1 l grønnsaksbuljong

· salt og pepper

Stek løken i kokosolje på medium varme i en kjele i 10 minutter, tilsett deretter hvitløk, ingefær, chili og gurkemeie som du steker i ytterligere et par minutter, før du tilsetter spinat, grønnkål, persille og mynte. Stek i 5 minutter til, før du tilsetter lime, grønnsaksbuljong og spirulina som du koker opp.

Ta kjelen av platen og bland alle ingrediensene godt med en håndmikser. Tilsett salt og pepper etter smak. Topp eventuelt med alfalfaspirer og finhakkede peanøtter.

Ansiktsmaske

spirulina ansiktsmaske

Som nevnt er spirulina full av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kan hjelpe huden din mot tidlig aldring og uren hud. Kombinert med honning, som er antibakterielt, fuktighetsbevarende og mykgjørende, kommer huden din til å få en etterlengtet frisk boost!

Masken egner seg for alle, men særlig for de som sliter med tørr og sliten hud, akne-utsatt hud og de som ønsker å forebygge og bekjempe tidlig aldring.

Fremgangsmåte:

· Bland 1 spiseskje rå honning med 1 spiseskje spirulinapulver.

· Rens huden din godt før du påfører masken med fingrene eller en ansiktskost.

· La masken ligge på huden i 20 minutter før du vasker den av med varmt vann.

Behøver du ekstra fuktighet kan du bruke en fuktighetskrem etter at du har vasket av masken. Bruk gjerne masken en gang i uken, men bruk den med måte da honning noen ganger kan være litt sterkt for huden.

Konklusjon:

Spirulina er en av de få kosttilskuddene som faktisk fortjener tittelen "supermat".

Det er svært næringsrikt og har en rekke helsefordeler, som redusert blodtrykk og kolesterolnivå, forbedret immunsystem og glukosemetabolisme, bidrar til å bekjempe infeksjoner, og reduserer allergisymptomer.

Det har også blitt vist å forbedre muskelstyrke, fettforbrenning, og treningsprestasjoner.

Derfor mener jeg det er et ideelt supplement for de som ønsker både å forbedre helse, fitness, og kostholdet sitt.

Sjekk også ut: